TFF sızdırılan hakem toplantısının tamamını yayınladı

Yayın tarihi: 26 Mart 2024 Salı 3:16 pm - Güncelleme: 26 Mart 2024 Salı 4:18 pm

TFF, Galatasaray-Antalyaspor maçında verilen penaltı kararının konuşulduğu ve bir sızdırılarak yayınlanan videonun tamamını paylaştı. Toplantıya Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un “Bana böyle bir toplantı yok, ben katılmadım’ dedi” dediği TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin de katıldığı ortaya çıktı.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) hakem danışmanı Hugh Dallas Galatasaray-Antalyaspor maçının orta hakemi Abdülkadir Bitigen ve VAR hakemi Özgür Yankaya arasında maçta verilen penaltı kararının konuşulduğu video sızdırılmıştı. TFF bir kısmı sızdırılan toplantının 1 saat 4 dakikalık tüm görüntülerini YouTube’dan paylaştı.

Toplantının ‘rutin bir eğitim çalışması’ olduğunu öne süren federasyon, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını, ‘MHK olarak Türk futbolunu hedef alan bu tür girişimlerle oluşturulmak istenen algı kirliliğini gidermek amacıyla’ toplantının tamamını yayınladıklarını belirtti.

ALİ KOÇ ‘TFF BAŞKANI BEN KATILMADIM’ DEMİŞTİ: BÜYÜKEKŞİ TOPLANTIDA ÇIKTI

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, 3 Mart’ta yaptığı açıklamada “TFF Başkanına Abdulkadir Bitigen olayını sordum. Böyle bir toplantı olmadığını söyledi. Bilerek kendisinin katılmadığını söylemedim. Halbuki kendisi de katılmış. Biz nasıl mücadele edeceğiz. Bu kayıtlar TFF’nin elinde var. Açıklanmasını istiyoruz” demişti.

Toplantıya TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin katıldığı ortaya çıktı.

Büyükekşi toplantıda “Geçtiğimiz hafta problemin en büyük kısmı VAR’da yaşandı. VAR’da görev alan hocalarımıza sesleniyorum, bu sıkıntıları istemiyoruz. Hafta içerisinde Bay Dallas ile konuştum. Tolga Hoca’yı görevden aldık biliyorsunuz. Bizim bu arkadaşlardan bundan sonraki dönemde maksimum maksimum maksimum dikkat istiyoruz. Bunu yapmazsak önce siz sonra MHK sonra da TFF ve başkan olarak da ben çok büyük eleştiri alıyoruz” dedi.

“Adil olun. Adaletli maç yönetin. Ona göre buna göre herhangi bir davranış olmasın” diyen Büyükekşi “En büyük problem taraftar ve sosyal medya. Lütfen, taraftardan ve sosyal medyadan etkilenmeyin. Bunlar çünkü tamamen işi artık bir algı politikası yapmaya çevirdiler. Algıyla baskıyla sizi rahatsız ediyorlar. Size kendinizi olumsuz hissettiriyorlar. Cesur olun. Düdüğünüzü çalarken vicdanınıza sorun” ifadelerini kullandı.

GALATASARAY’IN KAZANDIĞI PENALTI: HATA YAPTIM…

TFF’nin yayınladığı kayıtta Galatasaray-Antalyaspor maçında Galatasaray’ın kazandığı penaltıya ilişkin diyalog ise şöyle:

Pawel Gil: “Hakemin kararı devam. Şimdi açıp izliyoruz. Bu açıdan net değil. Bu açıdan da net değil. Elimizde 4 tane görüntü var, hiçbirisi defans oyuncusu tarafından faul yapıldığına dair net görüntü sunmuyor. VAR müdahale etti. Burada VAR çağırıyor, VAR sadece teması gösteriyor. Defalarca söyledik, sadece temas başlı başına faul değildir. Temasa ve sonuca bakıyoruz. Bu kadar hafif bir temastan sonra bu oyuncunun bu kadar yoğun bir şekilde kendini yere atması yaşamın olağan akışıyla uyumlu değil. VAR yanlış bir şekilde müdahale ediyor ve hakemi çağırıyor. Bu çok net olarak söylemiyorum, hakemin açık ve bariz bir hatası, VAR’ın müdahale etmesi gereken açık ve bariz bir hata değil.”

Hugh Dallas: “Hakemler çoğu zaman hata yaptığında pozisyonlarının yanlış olmasından kaynaklanıyor. Abdülkadir, sen elit hakeme yakışır şekilde çok iyi noktadan görüyorsun pozisyonu. Sadece şunu sormak istiyorum sana, lütfen bana sahada ne gördüğünü, VAR’da ne gördüğünü ve arada ‘Vayy ben nasıl ben büyük bir hata yapmışım?’ dediğini ve karar değiştirdiğini söyle?”

Abdülkadir Bitigen: “Burada yerim çok iyiydi. Top bir anda defanstan önünce ikili mücadele meydana geldi, 11 numaralı oyuncu önümü kapattı, kontak noktasını göremedim. Akabinde göremediğimi VAR hakemine söyledim. Kendisi de pozisyonu incelemeye başladı. Ardından temas gördüğünü, ATP’ye baktıktan sonra ekrana davet edeceğini söyledi. ATP’ye gittikten sonra bana temas noktasını gösterdi. Yavaş çekimde öncelikle hücum oyuncusunun topla oynadığını, akabinde mavili oyuncunun hamle yaptığı ayağının geç müdahale olarak rakibine temas ettiğini gösterdi. Sonra bunu normal hızdan seyrettirdi. Ben emin olabilmek için topa kimin dokunduğundan, yakın çekim istedim. Topla hücum oyuncusu oynuyordu, akabinde diğer ayağını sallayan oyuncunun temasını gösterdi. Bundan sonra kararımı penaltı olarak verdim.”

Hugh Dallas: “Abdülkadir, 1 hafta sonra hala bunun faul olduğunu düşünüyor musun?”

Abdülkadir Bitigen: “Basit bir temas olduğunu düşünüyorum.”

Hugh Dallas: “Penaltı olduğunu düşünüyor musun?”

Abdülkadir Bitigen: “Basit bir temas, penaltı olduğunu düşünmüyorum.”

Hugh Dallas: “Özgür harika bir sezon geçirdin, müdahalelerin oldukça azdı, 3 civarındaydı. Niye bu kadar basit bir temastan, bunun altı defalarca çizildi basit temaslara penaltı çalınmayacak diye, niye çağırdın ve hakemi inanılmaz büyük bir baskı altında kalmak durumunda bıraktın?”

Özgür Yankaya: “Kısacası hata yaptım. Hakem görmediğini söyleyince inceledim, daha sonra beklentiye baktım, itiraz eden oyuncular vardı, teması gördüm. O anda odada bunun penaltı olduğunu düşündüm.”

Hugh Dallas: “Kameranı açabilir misin Özgürcüğüm?”

Özgür Yankaya: “Şu an havaalanındayım.”

Hugh Dallas: “Oyuncuların temaslarına, hareketlerine bakınca onların işi abartmak ve penaltı kazanmak. Size defalarca hücuma değil defans oyuncusunun eylemine bakın demiştik. Adam penaltı kazanmak için hafif teması çok daha büyük göstererek, abartarak bir beklenti oluşturuyor.”

Özgür Yankaya: “Yanlış anlaşılmasın, sadece beklentiye göre yaptığımı söylemiyorum. O andaki ruh halimi hatırlamaya çalışıyorum. Neden yaptığımı sorguluyorum, hala da devam ediyor. Neden yaptığımı sorguluyorum. Hatırladıklarımdan bahsetmeye çalışıyorum. Mesela aklımda kalan bir şey daha var, yeni aklıma geldi, mesela bir şey vardı. Şimdi Hugh kızabilir ama. Her pozisyon özelinde ayrıdır, UEFA kliplerindeki örneklerle bağdaştırarak bazen hata yapabiliyoruz. Çoğu zaman doğru müdahale yapıyoruz ama böyle de olabiliyor. Benim aklımda da bir pozisyon vardı. Onla çok bağdaştırdım. Bizim milli takımın maçıydı, oyuncu abartarak can havliyle kendini atmıştı. Buna benzer bir temas vardı. İzlemişlerdir. Baya bir benziyor pozisyon. Beklenti değil, sadece başlı başına beklenti değil. İkincil faktör bu. Doğru anlaşılsın diye söylüyorum.”

Abdülkadir Bitigen: “Özgür Ağabey’in beni çağırmasını anlıyorum. Teması göremediğimi söyledim. Ceza alanı içinde gerçekleşen bir temas var. Sahada penaltı beklentisi var. Ben de görememişim. Bundan dolayı Özgür Ağabey beni davet etti. VAR odasında olan biri olarak çok iyi anlıyorum. Hücum oyuncusunun abartmasına mı bakacağız, defans oyuncusunun yaptığı müdahaleye mi bakacağız? Hücum oyuncuları her defasında abartıyor. Onu biliyoruz. Asıl önemli olan ayak seviyesindeki müdahale olmuyor mu? Bunu sormak istiyorum.”

Hugh Dallas: “Basit penaltı vermiyoruz. Ufak bir temas dahi olsa basit penaltı vermiyoruz.”

FENERBAHÇE’NİN KAZANDIĞI PENALTI: ‘ERKAN ABİ ‘DİREKT EL’ DEYİNCE PENALTIYI VERDİM’

Yayınlanan videoda Fenerbahçe’nin Kasımpaşa maçında kazandığı penaltı için yapılan yorumlar şöyle:

Pawel Gil: “Hakem devam kararı verdi bu durumda. Ağır çekimde izliyoruz. İlk açıdan net değil. İkinci açıdan net bir kanıt yok. Üçüncü açıda da net bir kanıt yok.”

Hugh Dallas: “Erkan, Pawel’e hangi görüntünün net bir elle oynama olduğunu göstermeni istiyorum. Hangi görüntüde net bir elle oynama var?”

Erkan Engin: “Şu anda net bir elleme göremiyorum. Odadaki hissiyatımdan bahsetmem gerekirse, kale arkasından ve yakındaki görüntüden emin oldum. Topun kırılmasından ve hareketinden pozisyonun elle oynama düşündüm o an.”

Hugh Dallas: “VAR odasında gördüğünle burada gördüğün farklı değil. Amaç objektiflik. Orada da burada da gördüğün aynı. O yüzden net olmalı. Erkan’ın ‘Aa penaltı olabilir mi’ diye endişe etmesini anlıyorum ama bu görüntüyle beraber topun elle oynama olduğuna dair bir kanıt yoksa hakemi de çağırmıyoruz. Çünkü elimizde bir kanıt yok. Sahada doğal olarak senin açın görmeye mümkün değildi. Monitöre gittiğinde hangi görüntünün elle oynama olduğuna kanaat getirdin Cihancım.”

Cihan Aydın: “Ekrana gittiğimde Erkan Ağabey bana temas anını gösterdi. ‘Top ele temas ediyor’ dedi. Bir açı daha verdi. Doğal olmayan konumda bir el açıklığı gösterdi. ‘Direkt eline geliyor top’ dedi. Öyle söyleyince penaltı kararı verdim. İlk temas noktasında durdurup gösterdi.”

Hugh Dallas: “Pawel sence de VAR kendi görüşlerini fazlaca dile getirmiyor mu? VAR, sence de fazlaca yönlendirme yapmıyor mu?”

Pawel Gil: “Temas noktasını göstermesi doğru. Teması net göremiyorsanız, sözlerinizle destekleyici tutum sergiliyorsanız hakemi bir şey inandırmaya giriyor. İletişim, bu görüntüler vasıtasıyla olmadı. İki hakemin o sırada kalp atım hızı çok yüksek, stres altında. Topun yön değiştirdiğine dair ifade kullanıyorsanız bu yön değiştirmeyi görüntüyle desteklemeniz, kanıtlamanız lazım. Hakemin, anlatılanı görüntülerle destekli kanıtlanamadığını gördüğünde nihai kararda sorumluluğunun olduğunu bilmesi lazım.”

Pawel Gil: “Görüntülerden sonra insanlara penaltının niye verildiğine dair şüpheler ortadan kalkmadı. Penaltı niye verildi diye şüphe oluştu. Elde net bir kanıt yok.”

Hugh Dallas: “Dakika 90+1. Maç 1-1. Aslında doğru değil. 4-1 olsa bir şey diyeceğim, yanlış ama maç 1-1, oyunu değiştiren bir karar. Elde bir kanıt yok. Böyle olmamalı.”

Sızdırılan hakem toplantısının ardından Galatasaray’dan ilk tepki

SIZDIRILAN TOPLANTI GALATASARAY PENALTISI: PENALTI DEĞİLDİ, HATA YAPTIM…

Süper Lig’in 27. haftasında 26 Şubat’ta Galatasaray ile Antalyaspor arasında oynanan ve sarı-kırmızılıların 2-1’lik galibiyetiyle sona eren mücadeleden 4 gün sonra, 1 Mart Cuma günü düzenlenen hakem toplantısı sosyal medya üzerinden sızdırılmıştı.

Videoda Türkiye Futbol Federasyonu’nun Hakem Danışmanı Hugh Dallas ile karşılaşmada görev alan orta hakem Abdülkadir Bitigen ve VAR hakemi Özgür Yankaya’nın maçın 10’uncu dakikasında Galatasaray lehine verilen penaltı pozisyonu üzerine yaptığı konuşmalar ortaya çıkmıştı.

Büyükekşi’nin Ali Koç’a ‘yapılmadı’ dediği görüşmenin görüntüleri ortaya çıktı

‘BASİT BİR TEMAS, PENALTI DEĞİL’

Toplantıdaki diyaloglar şu şekildeydi:

Hugh Dallas: Sana sadece şunu sormak istiyorum, lütfen bana sahada ne gördüğünü, VAR’a pozisyonu izlemek için gittiğinde ne gördüğünü ve ‘Vay! Ben nasıl böyle büyük bir hata yapmışım’ tarzında bir fikre nasıl ulaştığını ve kararını değiştirdiğini söyle.

Abdülkadir Bitigen: Burada yerim çok iyiydi. Top bir anda defanstan dönünce orada ikili mücadele meydana geldi. Fakat 11 numaralı defans oyuncusu benim önümü kapattığı için ben kontak noktasını göremedim. Akabinde göremediğimi VAR hakemine söyledim, kendisi de pozisyonu incelemeye başladı. Ardından temas gördüğünü ve ekrana davet edeceğini söyledi. Ekran başına gittim, orada bana temas noktasını gösterdi. Yavaş çekimde öncelikle hücum oyuncusunun topla oynadığını, akabinde mavili oyuncunun hamle yaptığı ayağının geç müdahale olarak rakibine temas ettiğini gösterdi. Sonra bunu normal hızdan izletti. Tekrardan ben topa kimin dokunduğundan emin olabilmek için yakın çekim istedim. Topla hücum oyuncusu oynuyordu. Bundan sonra kararımı penaltı olarak verdim.

Hugh Dallas: Kadir bir hafta sonra hala bunun faul olduğunu düşünüyor musun?

Abdülkadir Bitigen: Basit bir temas olduğunu düşünüyorum.

Hugh Dallas: Penaltı olduğunu düşünüyor musun?

Abdülkadir Bitigen: Basit bir temas, penaltı olduğunu düşünmüyorum.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç hakkında suç duyurusu

‘BEKLENTİYE BAKTIM, İTİRAZ EDEN OYUNCULAR VARDI’

Hugh Dallas, Bitigen’le diyaloğunun ardından ise maçın VAR hakemi Özgür Yankaya ile pozisyondaki kararını tartıştı.

Hugh Dallas: Özgür harika bir sezon geçirdin. Müdahalelerin de oldukça azdı. Bugüne dek 3 civarında müdahalen oldu. Bize şunu söyleyebilir misin, niye bu kadar basit bir kontaktan ki bunun altı defalarca çizildi, ‘basit kontak-basit penaltılara asla karışılmayacak’ diye. Niye bu kadar hafif bir temas için hakemi VAR’a çağırdın ve hakemi inanılmaz bir baskı altında kalmak durumunda bıraktın?

Özgür Yankaya: Yani kısacası hata yaptım. Hakem pozisyonu görmediğini söyleyince inceledim, daha sonra beklentiye baktım orada itiraz eden oyuncular vardı. Teması gördüm. O anda bunun incelenmesi gerektiğini düşündüm.

Hugh Dallas: Oyuncuların işi zaten abartmak ve penaltı kazanmak. Size defalarca hücuma değil defans oyuncularına bakmanız gerektiğini söylemiştik. Adam zaten penaltı kazanmak için, abartarak, basit teması çok daha büyük göstererek bir beklenti oluşturuyor.

Özgür Yankaya: Yanlış anlaşılmasın, sadece beklentiye göre yaptığımı söylemiyorum. O andaki ruh halimi hatırlamaya çalışıyorum. Neden yaptığımı hala ben de sorguluyorum.

Kaynak: TELE1