Teyitorg: İddialar doğru değil, gazetecilerin konuşma süresi daha fazla

Yayın tarihi: 28 Mayıs 2021 Cuma 10:37 pm - Güncelleme: 28 Mayıs 2021 Cuma 10:51 pm

Soylu’nun katıldığı programda gazetecilerin konuşma süreleri üzerine spekülasyonlar yapılmıştı. teyit.org’un paylaştığı bilgide, “Program kaydı izlendiğinde gazetecilerin daha uzun süre konuştuğu görülüyor. Merdan Yanardağ bir bölümde tek bir sorusunda en az beş dakika konuşuyor” denildi.

Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde programda gazetecilerin konuşma sürelerine dair eleştiriler yapıldı. Bazı haber siteleri ve sosyal medyadaki iddialarda “Veyis Ateş 1 dakika 14 saniye, Merdan Yanardağ 2 dakika 38 saniye, İsmail Saymaz 3 dakika 17 saniye, Mehmet Akif Ersoy ise 54 saniye söz aldı” denildi.

Teyit.org‘un araştırmasında, “İlk bölüm boyunca Habertürk sunucusu Mehmet Akif Ersoy’un 16 saniye konuştuğu dikkati çekiyor. Ersoy, bu sürede olabildiğince kısa ve çok soru yöneltmeye çalışmış. Bir diğer Habertürk yayıncısı Veyis Ateş ise 105 saniye yani 1 dakika 45 saniye boyunca konuşmuş. Aynı bölümde Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz 1 dakika 34 saniye, Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ise 24 saniye konuşmuş. Ancak burada şunu da eklemek gerekli: Her gazeteci program boyunca aralara girmeye çalışarak zaman zaman söz almaya da çalıştığı için bu süreyi “en az” diye değerlendirebiliriz.

Programın ikinci bölümü ise 21:58’de başlamış, YouTube kaydında bu bölüm 42:30’a denk geliyor. İkinci bölümde Veyis Ateş 20, Mehmet Akif Ersoy yedi saniye konuşabilmiş. Bu bölümde İsmail Saymaz 3 dakika 17 saniye konuşurken Merdan Yanardağ 5 dakika 40 saniye konuşmuş.

YouTube kaydı 1:01:00 itibariyle izlendiğinde Yanardağ’ın 1 dakika 10 saniye kadar konuştuğu, birkaç saniye sonrasında da zaman zaman araya başkaları girse de 3 dakika 45 saniye söz alabildiği görülüyor. Yani Yanardağ kendine söz hakkı gelen bu kısımda en az beş dakika konuşuyor.

Yayının üçüncü bölümü ise YouTube kaydında 1:29:50 itibariyle başlıyor. Bu bölümde Veyis Ateş en az 1 dakika 59, Mehmet Akif Ersoy 2 dakika 3, Merdan Yanardağ 3 dakika 1, İsmail Saymaz 3 dakika 43 saniye konuşuyor” ifadeleri kullanıldı.

TEYİT.ORG YALANLADI

teyit.org‘un araştırmasına göre süreler şöyle:

“Programın tamamı göz önüne alındığında Veyis Ateş’in en az 4 dakika 4 saniye, Mehmet Akif Ersoy’un en az 2 dakika 26 saniye, İsmail Saymaz’ın en az 8 dakika 34 ve Merdan Yanardağ’ın en az 9 dakika 5 saniye konuştuğu görülüyor. Ancak burada her katılımcının aralara girdiği ve kısa kelimelerini de dikkate aldığımızda bu sürelerin de “minimum” olduğunu söyleyebiliriz.”

MERDAN YANARDAĞ DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI