Teyit.org ‘Düğün öncesi damat tahrik edildi’ videolarını inceledi

Yayın tarihi: 26 Eylül 2023 Salı 2:53 pm - Güncelleme: 26 Eylül 2023 Salı 2:53 pm

Namibya’da bir gelenek olduğu öne sürülen “sadakat testi” videosu sosyal medyada gündem oldu. Videoda kadının kız kardeşinin nişanlısına “twerk dansı” yaptığı ve damat ereksiyon olursa düğünün iptal edileceği iddia edildi. Teyit.org söz konusu videoyu inceledi.

Sosyal medyada gündem olan videoda dans eden bir kadının Afrika ülkesi Namibya’da bir gelenek olduğu öne sürüldü. Videodaki kadının kız kardeşinin nişanlısına “twerk dansı” yaptığı ve damat adayının ereksiyonu durumunda sadakatsizlik nedeniyle evliliğin iptal edileceği iddia edildi.

Teyit.org, gelenek olduğu iddia edilen videonun incelemesini yaptı. Teyit’in incelemesinde yer alan ifadeler şöyle:

“Görüntüleri paylaşanlardan biri içerik platformu Onedio. Ancak Onedio’nun aynı görüntüleri 2020 yılında Kamerun’daki bir gelenek olarak aktardığını görüyoruz. Böylece aynı görüntülerin Onedio tarafından 2020 yılında Kamerun’daki, 2023 yılında ise Namibya’daki gelenek olarak paylaştıklarını tespit ediyoruz. İddiayla ilgili araştırmayı sürdürdüğümüzde İngilizce’de Kamerun olduğu iddiasıyla yapılan paylaşımlara ulaşıyoruz.

UGANDA’DA MÜZİK FESTİVALİNDEN GÖRÜNTÜLER

Video üzerinden aramaya devam ettiğimizde 9 Eylül 2019 tarihinde YouTube’da yayınlanan bir videoya ulaşıyoruz. 2019’daki Nyege Nyege Festivalindeki görüntülerin bir derlemesi olan videonun 5.20 ila 5.40’ıncı dakikalarında iddiaya konu görüntüler yer alıyor. 2019 yılında 5 ila 9 Eylül tarihlerinde düzenlenen festival görüntülerine dair arama yaptığımızda iddia görüntülerin olduğu paylaşımlara ulaşıyoruz.

YouTube’daki aramızda Uganda ve Doğu Afrika’ya dair eğlence içerikleri paylaşan Mbu kanalında yayınlanan bir videoya ulaşıyoruz. 2019 yılındaki Nyege Nyege festivalinden görüntülerin derlendiği videoda görülen kadınların aynı dans gösterisindeki farklı görüntüleri yer alıyor.

‘KONTROL EDİLEMEYEN DANS ARZUSU’

10 Ekim 2019 tarihli videonun 14’üncü dakikasından 21’nci dakikasına kadar dansçı kadınların benzer dans figürleri görülebiliyor. Kadınların boynunda sanatçı yazıları görülüyor.

Uganda’nın büyük müzik festivallerinden biri Nyege Nyege kelimesi Buganda bölgesinde konuşulan Luganda dilinde “kontrol edilemeyen dans arzusu” anlamına geliyor.

2015 yılından bu yana düzenlenen festival 2018 yılında hükumet tarafından iptal edilmiş ancak gelen tepkiler üzerine bu karardan vazgeçilmiş. Festivalin iptal edilme nedenini Etik ve Bütünlük Bakanı Rev Fr Simon Lokodo seks, festivalin gürültü ve eşcinsellikle dolu olması olarak açıklamış.

‘NAMİBYA İLE ALAKASI YOK’

Nyege Nyege festivalinin eş direktörü Dilsizian Arlen 2021 yılında AFP’ye yaptığı açıklamada düğün geleneğiyle ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını söylüyor:

‘Video, 2019 yılında Uganda’nın Jinja şehrindeki festivalde Cumartesi sabahı Nyege Nyege’deki geleneksel sahnede çekildi. Namibya ile alakası yok. Dansçılar Tanzanya’nın Darüsselam kentinden Singeli dansçıları. Bu Zaramo kabilesine ait geleneksel bir grup.'”

Tarımsal Kalkınma Kurumu düğün salonu fonlamış!