Teyit, Egemen Bağış’ın ‘şampanya’ fotoğrafını doğruladı

Yayın tarihi: 7 Temmuz 2021 Çarşamba 6:08 pm - Güncelleme: 7 Temmuz 2021 Çarşamba 6:08 pm

Prag Büyükelçisi Egemen Bağış’ın, bir uçak içerisinde şampanya içerken fotoğrafları ortaya çıkmıştı. Fotoğrafın AKP’ye yakın yayın organı Külliye TV’de montaj olduğu öne sürülmüş, şop olduğu iddia edilen fotoğraf “FETÖŞÖP” olarak nitelendirilmişti.

Egemen Bağış’ın şampanya içtiği fotoğrafı Osmanlı Ocakları Başkanı Kadir Canpolat’ın Külliye TV’de yayınladığı Gündeme Bakış isimli programda değerlendirmişti. Uçakta fotoğraflarda gözüken şampanya şişesi ve kadehlerin montajlandığı öne sürülmüştü.

egemenbagisiddiagorsel

Doğrulama platformu teyit.org, fotoğrafın montaj olduğu iddialarını yalanladı. Teyit’te yer alan haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Fotoğraftaki şişenin üzerinde bulunan çizgilerden, şampanyanın Moet marka olduğu anlaşılıyor. Kaliteli şampanyalar arasında sayılan Moet, üzerindeki çift çizgiyle ayrılıyor. Her şeyden önce, aynı anlarda tam ters açıdan çekilmiş başka karelere de ulaşılabiliyor. Montaj olsa, bütün bu fotoğrafların aynı şekil ve aynı düzende profesyonel bir şekilde montajlanmış olması gerekirdi.

Fotoğrafların en erken yayınlandığı yer olarak Ekşi Sözlük görünüyor. Fotoğraflar birbiriyle tutarlı. İkinci karede, Bayramoğlu’nun solunda duran gözlüğü, üçüncü karede gözünde görüyoruz. Nesnelerin düzenleri ve dağılışları da tutarsız değil. Montajdan şüphelenmek için makul bir sebep olmasa da, biraz daha inceleyebiliriz.

Fotoforensics isimli araçla her üç fotoğrafı da kontrol edebiliriz. Bu araçta, üzerinde oynama yapılmış olma ihtimali olan alanlar, yeşil renge bürünüyor. Ancak üzerinde oynanmış fotoğraflarda görmemiz gereken yoğun gürültü izlerine bu karelerde rastlamıyoruz.

Peki Külliye TV’deki yayında montajlanan karelerin orijinal halleri olduğu iddia edilen fotoğraflarda aynını yaptığımızda ne görüyoruz? Her şeyden önce bu fotoğraflar üzerinde sonradan yerleştirilen oklar gözüküyor. Birinde şampanyanın olduğu alan okla kapatılmış.  İkinci olarak da Külliye TV, orijinal olduğunu iddia ettiği fotoğrafların yüksek çözünürlüklü ve üzerinde oklar olmayan, denetime olanak veren formattaki hallerini paylaşmamış. Bu da ciddi bir şüphe.

Dahası, orijinal olduğu iddia edilen fotoğraflarda, Egemen Bağış’ın yan tarafında duran kadehlerin yer aldığı platformdaki altın rengi bardaklık, beyaz yazılar ve kumandaya benzeyen cihaz da silinmiş ve bölümün üç boyutlu platform yapısı bozulmuş. Hafif solda duran beyaz torbanın havada durması olanaksız olduğundan, Külliye TV’nin orijinal olduğunu iddia ettiği fotoğraflarla kendisinin oynadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yine orijinal olduğu iddia edilen fotoğrafta küçük mavi kareyle işaretlediğimiz alanda şampanya şişesinin ucu da görünür durumda. Bu da şişenin başka bir fotoğrafla kapatıldığı sonucunu ortaya çıkarıyor.

egemen bagisin gorundugu fotograftaki sampanyanin montaj oldugu iddiasi 7 png

Egemen Bağış da SBK’nın uçağını kullandı iddiası

Egemen Bağış’ın uçakta içtiği şampanyanın dudak uçuklatan fiyatı