Teslim Töre’nin cenaze programı belli oldu

Yayın tarihi: 26 Kasım 2019 Salı 8:28 pm - Güncelleme: 27 Kasım 2019 Çarşamba 5:20 pm

İsviçre’nin Bern kentinde hayatını kaybeden 1968 kuşağının devrimci önderlerinden Teslim Töre, Perşembe günü Karacaahmet Dergahı’nda düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek.

İsviçre’nin Bern kentinde hayatını kaybeden 68′ kuşağının devrimci önderlerinden Teslim Töre, Perşembe günü Karacaahmet Sultan Dergahı’nda yapılacak anma töreninin ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda Sinan Cemgil‘in yakınında toprağa verilecek.

Teslim Töre hayatını kaybetti

Teslim Töre’nin ailesi ve dostları tarafından cenaze töreni hakkında yapılan açıklamada şöyle denildi:

”1968‘in sıra dışı devrimci önderlerinden Teslim Töre’yi yurt dışında siyasi sürgün olarak yaşadığı İsviçre’nin Bern kentinde 24.11.2019 sabahında yitirdik. Yoldaşları ve dostları yarın (Salı günü) İsviçre ‘de yapılacak tören ve anmalardan sonra Teslim Töre‘yi onun mücadelesinin ve ömrünün büyük bölümünü geçirdiği ülkesine uğurlayacaklar.

Teslim Töre 28.11.2019 (Perşembe) tarihinde Karacaahmet Sultan Dergahında 13.30’da yapılacak anma etkinliğinin ardından Karacaahmet Mezarlığında yoldaşı Sinan Cemgil‘in yakınında toprağa uğurlanacaktır.

Bütün siyasi çevreleri, sol, sosyalist, devrimci ve ilerici güçleri, halklarımızı ve dostlarını onu son yolculuğuna beraberce ve omuz omuza uğurlamaya çağırıyoruz.”

DENİZ GEZMİŞ’LERİN ARKADAŞIYDI

Teslim Töre, Malatya- Akçadağ ilçesinin Gölpınar köyünde 1939 yılında doğdu. 1963’de Türkiye İşçi Partisi’ne(TİP) üye oldu. 1965’de Akçadağ İlçe Başkanlığına seçildi. Aynı sürede, Malatya da “Haşhaş” adlı bir gazete çıkararak başyazarlığını yaptı. Yazmış olduğu yazılardan dolayı yargılandı. 1969’da yayınlanmış bir bildiriden dolayı, altında imzası bulunan 6 arkadaşı ile birlikte tutuklanıp, Malatya Cezaevine kondu. 3 ay sonra yapılan ilk duruşmasında tahliye oldu. Aynı yıl yapılan milletvekili seçimlerinde, Malatya’da “bağımsız sosyalist” milletvekili adayı oldu. 1967’de TİP Malatya İl başkanlığını yaptı.

Daha sonra THKO’ya katıldı ve bu örgütün Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Sinan Cemgil, Yusuf Arslan, Cihan Alptekin gibi isimleriyle birlikte lider kadrosu içinde yer aldı.

Töre, 12 Mart 1971 darbesinden sonra Nurhak’da Sinan Cemgillerin katledilmesinin ardından Suriye’ye geçti. Şam’da Filistin Kurtuluş Örgütü ile (FKÖ) ilişki kurdu. Filistin hareketine destek verdi.

Töre, arkadaşlarıyla birlikte THKO/MB adında bir örgüt kurdu. Daha sonra Türkiye’ye döndü ve 1975-1976 yıllarında “Emeğin Birliği” adlı dergiyi çıkardı ve bu isimle anılan grubun liderliğini yaptı. Sol örgütlerin silahlandırılmasını sağlamakla suçlandı. Daha sonra Emeğin Birliği grubundan arkadaşlarıyla 1 Mayıs 1980’de düzenlenen kongre ile illegal Türkiye Komünist Emek Partsi’ni (TKEP) kurdu. Bu partinin Genel Sekreterliğini yaptı.

12 Eylül darbesinden sonra “vur emriyle” arandı ve tekrar yurt dışına çıktı. 1982’de 8 Sosyalist örgütün içinde yer aldığı Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi (FKBDC)’nin kuruluşunda yer aldı. Bu cephenin yönetiminde bulundu.

Ağustos 1988’de tekrar Türkiye’ye döndü. 1993’de İstanbul da yakalandı ve cezaevine kondu. 11 Eylül 2001’de tahliye oldu. Cezaevinde Birleşik Sosyalist Parti’nin (BSP) kuruluşunda, kurucu üye olarak yer aldı. BSP’ nin Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile 1994’de ittifak yaparak oluşturmuş olduğu seçim platformunun milletvekili adayı olarak Gaziantep’de seçime katıldı. Töre cezaevinde ,1996’da kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) nin kurucu üyesi oldu.

Cezaevinden tahliye olduktan sonra, politikaya kurucu üyesi olduğu ÖDP ile devam etti. 2002’ de yapılan parti kongresinde ÖDP’nin Parti Meclisi Üyeliğine seçildi. Töre’ye 2004 tarihli duruşmada 22 yıl hapis cezası verildi, iyi halinden dolayı cezası 18 yıla indirildi. Karar savcı tarafından temyiz edildi. Töre, 2003 tarihinde İsviçre’ye gelerek iltica talebinde bulundu. Bu tarihten itibaren yurt dışında yaşıyordu.

Çok sayıda makale ve kitap kaleme alan Töre, “Deniz Gezmiş 1968 ve THKO Anılarını” da yayınlamıştı.