Tesla mikroçip sorunu ciddi bir hal aldı

Yayın tarihi: 5 Haziran 2021 Cumartesi 9:00 am - Güncelleme: 4 Haziran 2021 Cuma 11:09 pm

Tesla mikroçip sorunu bugüne kadar hiç gündeme gelmemişti. İlk defa Elon Musk konu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Hadi gelin detaylara birlikte göz atalım.

Hatırlayacağınız üzere otomotiv devleri mikroçip tedarik sorunu nedeniyle üretimi durduracaklarını söylemişti. Gerçekten de üretim durduruldu ve şu anda bazı otomotiv şirketleri hiç araç üretmiyor. Bu durum sıfır araç fiyatlarının ciddi oranda artmasına neden oldu. Hatta kullanıcılar sıfır araç bulamayınca ikinci el otomobillere yöneldi.

Yaşanan mikroçip problemleri Tesla gibi şirketleri de etkiledi. İnsanların pandemi yüzünden tuvalet kağıdı stoklaması gibi firmalar mikroçip stokluyor. Bu nedenle şu anda elektrikli araç üretim devi neredeyse kilitlendi. Elon Musk sorunun büyük olduğunu vurguluyor.

Tesla mikroçip

Tesla CEO’su tarafından yapılan açıklamalarda, mikrodenetleyici yarı iletken çip tedarik etmenin çok zor olduğu vurgulanıyordu. Eğer bu çipler olmazsa araçların beynini kontrol etmek neredeyse imkansız hale geliyor. Tesla bu nedenle hızlı bir şekilde mikrodenetleyici yarı iletken çip bulmak zorunda.

 

Bu tür çipler üreten şirketler ise stok yapma derdinde. Pandemi nedeniyle üretimin azalması onları stok yapmaya yöneltti. Ayrıca fiyatların artmaya başlaması yine stok yapılmasında önemli bir etken. Tüm bu nedenlerden dolayı mikroçip üreticileri otomativ şirketlerine ve elektronik alet yapan markalara çip dağıtmıyor.

Tesla otonom sürüş kazası üzücü bir detayı ortaya çıkardı: Keşke elini direksiyondan hiç çekmeseydi

Elon Musk tarafından yapılan açıklamalar şimdilik karamsar gibi görünüyor. Ancak ona göre mikroçip problemi uzun sürmeyecek. Öte yandan diğer şirketlerin açıklamalarına bakıldığında çip krizinin uzun sürme ihtimalinden bahsediliyor. Eğer böyle devam ederse Tesla üretim yapamayacak. Gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.