Tesla, Çin’deki işçilerini fabrikada uyumaya zorluyor

Yayın tarihi: 20 Nisan 2022 Çarşamba 12:00 pm - Güncelleme: 19 Nisan 2022 Salı 5:42 pm

Apple, Amazon, Tesla gibi teknoloji dünyasının önde gelen şirketleri kendilerini en iyi şekilde yansıtmak için büyük çaba harcıyor olsa da tüm bu dev şirketlerin Çin’deki üretim ve dağıtım tesislerinde yaşananlar uzun süredir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Sık sık bu şirketlerin Çin’deki tesislerine dair çarpıcı haberler ve iddialar ortaya çıkıyor. Ve bu haberler bu şirketlerin Çin’de ABD’den ya da Avrupa’dan çok daha duyarsız davrandığı görülüyor.

Bugün benzer bir haber de Elon Musk’ın kurucusu ve CEO’su olduğu Tesla hakkında çıktı. Bloomberg tarafından paylaşılan iddiaya göre Musk’ın şirketi Çin’deki fabrikasında görev alan işçileri fabrikada uyumaya zorluyor.

Apple, Amazon, Tesla

 

Bu tartışmalı kararın arkasında Çin’de covid nedeniyle uygulanan karantina kuralları yatıyor. Kısa süre önce covid salgınına karşı alınan önlemler kapsamında Şangay’daki fabrikasını üç hafta boyunca kapatmak zorunda kalan Tesla, bir kez daha benzer bir durumla karşılaşmamak için işçilerinden fabrikada kalmalarını, burada uyumalarını istiyor. Şirket tarafından oluşturulan bu “kapalı sistem” sayesinde salgından uzak durulması amaçlanıyor.

Ancak bu karar fabrika işçilerinin hayat şartları hakkında soru işaretleri doğuruyor. Çünkü bu karara göre işçiler günlerce fabrikadan ayrılmayacak ve kendilerine dağıtılan uyku tulumlarının içinde, fabrikada uyumak zorunda kalacak. İster istemez akıllara böyle bir uygulamanın ABD’de yapılmasının neredeyse imkansız olacağı geliyor. Ancak söz konusu Çin olduğunda dev teknoloji şirketleri çok farklı davranabiliyor. Yine de bu haberin çıkmasının ardından Tesla’ya karşı eleştirilerin yükseldiğini söyleyebiliriz.

Çin’deki fabrikada işçilerin 1 Mayıs’a kadar bu şartlar altında çalışması planlanıyor. Ancak bu haberin Amerikan basınında yer almasının bu plan üzerinde bir etki yaratıp yaratmayacağını bekleyip göreceğiz.

iPhone 14 Max tasarımı bir kez daha görüldü