Tesla, bu kez de 363 bin aracını geçici olarak trafikten çekmek zorunda kaldı

Yayın tarihi: 20 Şubat 2023 Pazartesi 8:30 am - Güncelleme: 19 Şubat 2023 Pazar 4:48 pm

Piyasa sürülen, hatta trafiğe çıkmış olan araçların sonradan tespit edilen kusurlar nedeniyle trafikten çekilmesi, otomobil üreticilerini hem finansal olarak zarara uğratıyor hem de kullanıcı gözünde prestijini zedeliyor. Bu yüzden otomobil üreticileri, araçlarını piyasaya sürmeden önce kapsamlı testlerden geçiriyor.

Çoğu kusur test aşamasında tespit edilip araç piyasaya sürülmeden önce gideriliyor. Ancak tüm bu testlere rağmen zaman zaman gözden kaçan kusurlar da oluyor. Bu tarz durumlarda otomobil üreticilerinin finansal zararı ve prestij kaybını göze alıp bu araçları trafikten çekmekten başka çaresi kalmıyor.

Ayda yılda bir trafikten çekme haberleriyle gündeme gelmek bile bir otomobil üreticisi için yeterince kötüyken Tesla bunu her iki üç ayda bir yaşar hale geldi. Hatırlarsanız Amerikalı otomobil üreticisi geçtiğimiz yıl sık sık trafikten çekme kararlarıyla gündeme gelmişti. Şirket, 2023’te bu durumun düzelmesini umuyordu muhtemelen ama ortaya çıkan tablo yine aynı oldu. Çünkü daha yeni yılın ikinci ayını yarıladığımız şu günlerde, Tesla bir kez daha trafikten çekme kararıyla gündemde. Elektrikli otomobil üreticisi bu kez de 363 bin aracını geçici olarak trafikten çekmek zorunda kaldı.

 

tesla

Şirket bu kez de araçlarında yazılımsal bir hata tespit ettiği için araçlarını trafikten çekmek zorunda kaldı. Söz konusu bu hata araçların Full Self-Driving (FSD Beta), yani otonom sürüş yazılımında bulunuyor. Bu hatanın düzeltilmemesi halinde kazalara sebebiyet vereceği söyleniyor. Bu yüzden şirket 363 bin aracını trafikten çekti ve yollara geri dönmeden önce bu yazılımı güncellemeleri gerektiği yönünde uyarıda bulundu.

İlginizi çekebilir: Subaru 272 bin otomobili trafikten çekiyor

Bildiğiniz gibi otonom sürüş konusu özellikle son dönemde Tesla’nın başını epey ağrıtıyor. Şirketin otopilot kontrolündeki bazı araçlarının karıştığı ölümlü kazalar, otomobil üreticisine karşı soruşturma başlatılmasına sebep olmuştu. Bu yüzden şirketin otonom sistemindeki hataları yakın takip edip bir an önce trafikten çekme kararı alması uzun vadede şirket için daha faydalı olabilir. Çünkü bu dönemde otopilot yüzünden yaşanacak yeni bir kaza, şirket için ağır sonuçlar doğurabilir.