‘Terörist’ dediği Netanyahu ile bahar havası

Yayın tarihi: 22 Eylül 2023 Cuma 10:50 am - Güncelleme: 22 Eylül 2023 Cuma 10:51 am

Yılmaz Polat

Mısır Devlet Başkanı Sisi’den sonra İsrail Başbakanı Netanyahu .

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘terörist’ ve ‘işgalci’ olarak suçladığı İsrail Başbakanı Netanyahu arasında yıllar sonra buzlar eridi, bahar havası esiyor.

https://www.aa.com.tr/tr/gunun-basliklari/cumhurbaskani-erdogan-ey-netanyahu-sen-teror-devletisin/1105304

BM Toplantıları dolayısıyla New York’ta bir araya gelen ikili, karşılıklı ülkelerini ziyaret etme konusunda anlaştı.

İsrail kaynaklarına göre, ‘Erdoğan en kısa sürede İsrail’i ziyaret etmeyi planladığını’ söyledi.

Jewish Insider’ sitesinin haberine göre, ‘Erdoğan İsrail’e yapacağı ziyaretten önce Netanyahu’yu Ankara’da ağırlayacak.’

Netanyahu Erdoğan’ın kravatını beğendi, Erdoğan ‘Gömlek kravat aynı’ dedi, Netanyahu, “Kravat benzerliğimiz ikili ilişkilerimizin geliştiğinin göstergesi” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla AKP’li Büyükelçi Murat Mercan, bir süredir ABD’deki Yahudi Lobisi’ne yakınlaşma politikası izliyor. Musevi asıllı Kalman Chaim Sporn ile ‘strateji danışman’,  ‘ Friedlander Consulting Group LLC’ adlı ortodoks Yahudi şirketiyle de lobi için anlaşmıştı.

Türkevi’nde Netanyahu buluşmasından sonra Erdoğan yaklaşık 30 etkili Amerikalı Yahudi liderle bir araya geldi.

Erdoğan bir saat süren görüşmede yaptığı konuşmada, ‘Yahudi’ yeni yılını kutladı, ABD’ye yaptığı tüm ziyaretlerde Yahudi liderlerle görüşmelere her zaman büyük anlam verdiğini söyledi.

İftirayla Mücadele Birliği’nin eski başkanı Abraham Foxman, ‘Başkan olduğundan bu yana yaklaşık 20 yıldır bu toplantılara katılıyorum ve bunun hatırladığım en samimi toplantı olduğunu söyleyebilirim’ dedi.

Foxman 2005 yılında Başbakan Erdoğan’a ‘Cesaret Ödülü’ de vermişti.

Büyük Amerikan Yahudi Örgütleri Başkanları Konferansı CEO’su William Daroff da Erdoğan’ın ‘İsrail’le istikrarlı ve verimli bir ilişkiye olan bağlılığını ve insanlık suçu olarak nitelendirdiği antisemitizmle mücadele konusundaki kararlılığını yeniden teyit ettiğini’ söyledi.

Toplantıya ABD Dışişleri Bakanlığı ‘antisemitizmi izleme ve mücadeleden sorumlu özel elçisi’ Deborah Lipstadt’ın da katıldığı bildirildi.

‘Jewish Insider’a göre, Erdoğan’ın ‘İsrail ziyareti sırasında Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da namaz kılmakla ilgilendiğini belirtmesinden sonra Ağlama Duvarı’nda dua edip etmeyeceği soruldu.

Bir katılımcıya göre, Erdoğan ‘hiç kimseyi hiçbir yerde dua etmeye zorlamayacağını’ söyledi, Ağlama Duvarı’nın gündeminde olmadığını öne sürdü ama ‘Ağlama Duvarı’nda dua etmeyeceğim’ de demedi.’

Yahudi kuruluş temsilcileri Erdoğan’a Türkiye’de varlığını sürdüren Hamas’la ilgili sorular yöneltti. Jewish Insider katılımcıların Erdoğan’ın cevaplarından tatmin olmadığını yazdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıllarda da ABD’de önde gelen Yahudi kuruluş temsilcileriyle toplantılar yaptı, bire bir görüşmüştü.

Ancak ekonomiye bir getirisi olmadı, ayrıca Biden Yönetimi ve Kongre’yle siyasi ve askeri sorunlar devam ediyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu görüşmesi ve Yahudi Lobisi’nin ekonomi ve Washington’la ilişkilere bu kez bir katkısı olacak mı? Göreceğiz.