Tepkilerin ardından uyutma düzenlemesi ‘yumuşatılıyor’

Yayın tarihi: 28 Haziran 2024 Cuma 7:10 pm - Güncelleme: 28 Haziran 2024 Cuma 7:10 pm

İktidarın sokak hayvanlarıyla ilgili tepki çeken ‘uyutma‘ düzenlemesinde değişikliğe gittiği belirtildi.

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını ‘uyutma’ yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis’e getirmeyi planlıyordu. Ancak büyük tepkilerin ardından ‘uyutma’ planında değişikliğe gidildiği öğrenildi.

ANKA’nın parti kaynaklarından aktardığına göre AKP sokak hayvanlarıyla ilgili tepki çeken ‘uyutma’ düzenlemesine formül arıyor.

Kanun teklifinde ‘ötenazi’nin 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesindeki “Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak, a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir” hükmünden yola çıkılarak formüle edileceği belirtiliyor.

AKP sokak hayvanlarını 'uyutma'da kararlı: Normalleştirmemiz gerekiyor - Tele1

‘MAHALLEDE HERKESİN SEVDİĞİ KÖPEKLE SORUNUMUZ YOK’

Kanun teklifi metninin gelecek hafta şekilleneceğini kaydeden AKP yetkilileri şunları kaydetti:

“Uygulamayı değiştireceğiz. Şu anki uygulamamız hayvanları sokaktan almak, barınaklara götürmek orada kısırlaştırmak, aşısını vurmak çip veya kulaklık takarak alındığı yere bırakmak. Bu uygulama sürdürülebilir bir şey değil.

Nitelikli barınaklar oluşturmamız lazım. Hayvanların barınaklara alınması, aşılanması, kısırlaştırılması ve güçlü bir şekilde sahiplendirme politikası uygulamamız gerekir.

5996 sayılı Veterinerlik Kanunu’nun 9’uncu maddesi var, oradaki maddeyi okuduğumuzda kuduz olan, hastalık taşıyan, takatten düşmüş, beslenme bozukluğu yaşayan hayvana aynı zamanda biz ötanazi yoluyla hayatına son verilmesi, öldürülmesi zaten mevcut kanunda var.

Kuduz riski taşıyan veya saldırgan hayvanların bir arada yaşaması diğer köpeklere zarar veriyor. Bu köpeklerin ayrıştırmaları lazım. Barınaklarda diğer köpeklere zarar veren köpeklerin de 5996 kanunla beraber hayvan sağlığını korumak adına bu kapsamda olanların ötanazi yoluyla hayatlarına son verilmesi gerekiyor ki diğer hayvanlara bakabilelim.

Mahallede herkesin sevdiği köpeklerle hiçbir sorunumuz yok. Saldıran, zarar veren, kuduz riski temastan kaynaklı taşıyanlar… Çok istisna olacak bunlar esas barınakların nitelikli hale getirilerek, barınaklarda nitelikli yaşam alanları genişleterek devam edecek barınak ortamını bozan hastalık hususunda zarar vermeyenlerde yaşam devam edecek.

Barınaklarda nitelikli doğal yaşam alanı oluşturulacak doğal yaşamına devam edecek ama o ortamımızı bozacak köpeklerimizin de 5996 sayılı yasada belirlenmiş bu maddeye göre yer alan ötanazi ile hayatlarına son verecek.”

AKP geri adım atmıyor! ‘Uyutulma olacak’ mesajı

Kaynak: ANKA