Tepki çeken ‘Diyarbakır’ tanıtım kitabı yayından kaldırıldı

Yayın tarihi: 24 Mart 2021 Çarşamba 3:46 pm - Güncelleme: 24 Mart 2021 Çarşamba 3:46 pm

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘Şehrimiz Diyarbakır’ kitabı, ‘Şehrin Riskleri’ bölümünde yazan ‘cinsel istismar’ ifadesi nedeniyle toplatıldı. Kentte konuşulan dilin ‘Azerbaycan Bakü Türkçesine’ benzediği belirtilen kitabın, gözden geçirildikten sonra yeniden yayınlanacağı açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Şehrimiz Diyarbakır’ adlı tanıtım kitabı, içinde geçen ifadelere gelen tepkiler üzerine yayından kaldırıldı. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, söz konusu kitabın ‘Diyarbakır’ı çok iyi tanıyan yazarlarca yazıldığını’ öne sürdü.

MEB, ‘2023 Eğitim Vizyonu’ belgesi çerçevesinde bölge illerindeki ilkokullarda okutulmak üzere şehir tanıtım kitapları hazırladı. 214 sayfalık ‘Şehrimiz Diyarbakır’ kitabında Kürtçeye ilişkin bir ifade yer almazken, kentte konuşulan dilin Azerbaycan Bakü Türkçesine benzer olduğu ifade edildi. Nevruz’un Orta Asya’dan köklü bir gelenek olduğu belirtilerek, şehirde ‘Nevruz’ bayramının, yumurta tokuşturma ve yemek dağıtma gibi etkinliklerle kutlandığı belirtildi.

Kitapta yer alan ‘Şehrin Riskleri’ adlı bölümde, “Şehir, fırsatlar sunduğu kadar bazı riskler de içerir. Doğal afetler, şiddet, madde bağımlılığı, trafik kazaları, cinsel istismar şehirde karşılaşılabilecek risklerden bazılarıdır” denildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü gelen tepkiler üzerine kitabın yayınının durdurulduğunu duyurdu. Açıklamada kitapçıkta yer alan ‘Diyarbakır Ağzı ve Özellikleri’ adlı konu başlığında, kentte konuşulan dilin Azerbaycan Bakü Türkçesine benzer olduğu ifadesine değinilmedi. Kitapta yer alan ‘Şehrin Riskleri’ adlı bölümde, cinsel istismar vakalarının karşılaşılabilecek riskler arasında olduğu ifadesine ilişkin ise genel bir tanımlama yapıldığı ileri sürüldü.

Söz konusu kitabın, Diyarbakır’ı çok iyi tanıyan ‘yazarlarca’ yazıldığı iddia edilerek, gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra yayına hazır hale getirileceği belirtildi.

MEB’den rezil Diyarbakır tanıtımı: Cinsel istismar ile karşılaşılabilir