Benzin zammı başlangıçtı, tepeden tırnağa her ürüne zam yolda

Yayın tarihi: 18 Temmuz 2023 Salı 9:52 am - Güncelleme: 18 Temmuz 2023 Salı 9:57 am

Benzine gelen 6 liralık zam İzmir ve İstanbul başta olmak üzere çok sayıda şehirde protesto edildi. Yapılan zam nakliye ücretlerine de yansıdı. Antalya’dan İstanbul’a gelen bir ürünün kilogram başı nakliye ücreti 1 lira 64 kuruş oldu. Yapılan benzin zammı sonrası tepeden tırnağa tüm ürünlere zam gelmesi bekleniyor. Ayrıca bütçedeki açık da tüm zamanların rekoru kırıldı. Haziran ayında 219,6 milyar lira hesaplanan bütçe açığı nedeniyle yeni zamlarında geleceği düşünülüyor.

Birgün’de yer alan habere göre; Akaryakıt zamları market ve pazar tezgâhlarını da etkiliyor. Motorine ve benzine tek kalemde gelen 6 TL’lik zamlardan sonra maliyetler artmaya devam ediyor. Gelen zamlar nedeniyle nakliye masraflarını artarken, masraflar yurttaşın sofrasına yansıyor.

İzmir’de kamyonculardan akaryakıt zammı protestosu

Mevcut tarih itibari ile Antalya İstanbul arası tarla mesafeleri de dikkate alındığında yaklaşık 800 kilometre yol gidiliyor. Gidiş ve dönüş olmak üzere bir TIR bin 600 kilometre yol yapıyor. 20 ton sebze taşıma kapasitesine sahip olan, kırkayak diye tabir edilen bir kamyon veya bir TIR 100 kilometrede yaklaşık 40 litre motorin yani, 800 kilometrede 320 litre mazot yakıyor. 320 litre mazot yakan bir TIR’ın 28 Mayıs 2023 tarihinde gidişteki yakıt ücreti 6 bin 208 TL’yken, bu rakam 16 Temmuz 2013 tarihinde gelen fahiş akaryakıt zamlarıyla beraber 10 bin 617 TL’ye yükseldi.

Bu aracın yakıt ücretine köprü, otoyol geçişleri, şoförün kişisel giderleri ile araç bakım ücreti eklendiğinde bu rakam sadece gidiş için 16 bin 450 TL, gidiş ve dönüş olmak üzere toplam 32 bin 900 TL’ye çıkıyor. Bu hesaplamaya göre ise 20 tonluk TIR’da, bir ürünün kilo başına taşıma maliyeti 1,64 TL’ye yükseliyor.

GİDİP GELMEK 22 BİN LİRAYA DAYANDI

28 Mayıs 2023 tarihindeki zamsız fiyatlara göre akaryakıt ücreti 6 bin 208 TL ve köprü, otoyol geçişleri, şoförün kişisel giderleri ile araç bakım ücreti gibi diğer giderlerde eklendiğinde bu rakam 10 bin 976 TL, gidiş dönüş toplam maliyet ise 21 bin 952 TL olarak hesaplanıyordu. Bu rakamlara göre 28 Mayıs’ta bir ürünün kilo başı maliyeti 1,09 TL’ydi. Son zamlarla beraber bir kilo ürünün taşıma maliyeti 0,55 kuruş zamlanmış oldu.

Servis sürücüleri isyan etti! İstanbul’da benzin zammı protestosu

BÜTÇEDE TARİHİ AÇIK

CHP’deki değişim tartışmalarıyla gündem değiştirilmeye çalışılırken AKP, seçim döneminin de etkisiyle rekor bütçe açığına imza attı. Haziran ayında merkezi yönetim bütçe açığı, harcamalardaki hızlı artışın etkisiyle yüksek düzeyde gerçekleşti. Haziranda bütçe gelirleri yıllık yüzde 48,2 artışla 268,2 milyar TL olurken bütçe harcamaları yüzde 130 yükselişle 487,9 milyar TL düzeyine ulaştı.

Haziranda faiz dışı bütçe açığı da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık 10 katına yükselerek 182,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Merkezi yönetim bütçesi, yılın ilk yarısında personel giderlerindeki ve cari transferlerdeki hızlı artışın etkisiyle 483,2 milyar TL açık verdi.

20 MİLYAR LİRA KURKORUMALI MEVDUAT HESAPLARINA GİTTİ

Haziran ayında cari transferler kaleminde yer alan sosyal güvenlik kurumlarına yönelik görevlendirme giderleri geçen yılın aynı dönemine göre 5,5 kat artarak 67 milyar TL düzeyine ulaştı. KİT’lere yönelik görevlendirme giderleri ise 5,1 milyar lira oldu. Böylece, cari transferler yıllık yüzde 140 yükselerek merkezi yönetim bütçe harcamalarının yüzde 50,3’ünü oluşturdu. Bu kalemdeki bütçe ödeneğinin yüzde 62’si yılın ilk altı ayında harcandı. Yılın ilk beş ayında 4,4 milyar TL düzeyinde kaydedilen KKM hesaplarına ilişkin giderler, döviz kurlarındaki sıçramanın etkisiyle Haziran ayında 20,6 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Böylece yılın ilk 6 ayında KKM’nin bütçeye toplam maliyeti 25 milyar TL oldu. Geçen hafta Meclis’ten geçen 1,1 trilyon TL büyüklüğündeki ek bütçe ile özellikle vergi gelirlerinde yapılan artışlar ve KKM hesaplarına ilişkin giderlerin TCMB’ye devredilmesi yılın ikinci yarısına ilişkin önemli bir değişiklik oldu.

Coca Cola ürünlerine zam iddiası! İşte zamlı liste