Temsilci atamayan sosyal medya platformlarına 19 Ocak’ta reklam yasağı!

Yayın tarihi: 17 Ocak 2021 Pazar 2:21 pm - Güncelleme: 17 Ocak 2021 Pazar 2:21 pm

Sosyal medya yasası kapsamında Türkiye’de temsilci atamayan sosyal medya platformlarına 19 Ocak’ta reklam yasağı gelecek.

Kullanıcı sayısı bir milyonu aşan sosyal ağların Türkiyede bir temsilci atamasını zorunlu kılan sosyal medya yasası 1 Ekim 2020’de yürürlüğe girdi. Yasa kapsamında temsilci atamayan şirketlere ise beş aşamalı bir cezalandırma sistemi uygulanıyor. Bu doğrultuda ilk aşamada şirketlere birer milyon lira; ikinci aşamada ise 10’ar milyon lira daha idari para cezası kesildi.

BTDünyası’ndan Kemalettin Bulamacı’nın haberine göre cezalandırma sisteminin üçüncü aşaması ise 19 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanacak reklam yasağı ile birlikte başlayacak. Henüz Türkiye’de temsilci ataması yapmayan veya temsilci atama niyetini yetkililerle paylaşmayan Facebook, Instagram ve Twitter başta olmak üzere, kullanıcı sayısı 1 milyonun üzerindeki sosyal ağlara reklam yasağı gelecek. Yasak kapsamında bu platformlara reklam veren kişi ve kurumlar da denetime tabi tutulup cezalandırılacak.

Reklam yasağına rağmen, temsilci atamayan sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’den erişim bant genişlikleri, cezalandırma sisteminin dördüncü ayağında, 3 ay sonra yüzde 50 daraltılacak. Temsilci atamamakta ısarar eden şirketerin erişimi daha sonra yüzde 90’a kadar daraltılabilecek.

5 SOSYAL AĞ, TEMSİLCİ ATADI YA DA ATAYACAK

Şimdiye kadar kanun kapsamında Rus VK, Çinli Tik Tok, YouTube, Daily Motion ve son olarak da LinkedIn temsilci atadı ya da temsilci atamak için süreç başlattı. Bu şirketlere ve şirketlerin en tepedeki sahiplerine detaylı bakıldığında ise Türkiye’deki kayıplarının sadece sosyal ağ platformu gelirleri, bu platformlardaki kullanıcılar ve kullanıcıların ürettikleri içeriklerden daha fazlası olduğu görülüyor.