Temmuz ayında 24 kadın öldürüldü

Yayın tarihi: 2 Ağustos 2022 Salı 9:51 pm - Güncelleme: 2 Ağustos 2022 Salı 9:53 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine yönelik tartışmalar sürerken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temmuz 2022 Raporu yayınlandı. Buna göre; Temmuz ayında Türkiye’de 24 kadın öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre; Türkiye’de Temmuz ayında 24 kadın cinayeti işlendi, 20 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 24 kadından 10’unun hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 13’ü boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, bir kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü.

Yaşam hakkı elinden alınan 24 kadının 14’ü evli olduğu erkek, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si akrabası, 1’i birlikte olduğu erkek, 1’i kardeşi, 1’i işvereni, 1’i tanımadığı biri tarafından öldürüldü.

KADINLARIN HİKAYELERİ ORTAYA ÇIKTI

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nda, öldürülen kadınların hikayeleri yer aldı.

Raporun ilgili bölümü ise şöyle:

Ankara’da 38 yaşındaki Tülay Erdem boşanmak istediği Tunç Erdem tarafından ateşli silahla vuruldu. Fail olayın ardından intihar etti.

Balıkesir’de 37 yaşındaki Esra Altınkaynak, eskiden evli olduğu Mustafa Kaynak tarafından ateşli silahla öldürüldü. Olay esnasında Esra sahibi olduğu kuaför dükkanına gidiyordu. Fail aynı silahla olay yerinde kendini de öldürdü.

Konya’da 45 yaşındaki Keziban Demir, öldürülmeden iki gün önce evlendiği Murat Demir tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Gözaltına alınan failin daha önce kasten yaralama suçundan kaydı olduğu biliniyor.

Denizli’de 27 yaşındaki Sojida Kalandarova birlikte olduğu erkek Özgür G. Tarafından yüzüne atılan asit nedeniyle öldü. Olay esnasında ağır yaranan Sojida 38 günlük yaşam mücadelesini kaybetti. Fail, Sojida’nın yanındaki arkadaşını da yaraladı. Fail 17 yıl önce kayınvalidesini öldürdüğü için cezaevine girmişti. Özgür G., yurt dışına kaçmayı planlarken yakalandı ve adliyeye sevk edildi.

İstanbul’da 25 yaşındaki bir çocuk annesi Zeynep Turgut, evli olduğu Tugay Turgut tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fail aynı zamanda Zeynep’in 56 yaşındaki annesi Nedime Dinçer’i de öldürdü ve ablası Ayşe Kıyak’ı da ağır yaraladı. İddialara göre Zeynep sürekli şiddet görüyordu ve bu yüzden uzaklaştırma kararı bulunuyordu. Fail tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Denizli’de 38 yaşındaki iki çocuk annesi Emine Yalçın boşanma aşamasında olduğu Erdal Yalçın tarafından ateşli silahla öldürüldü. Fail, Emine ile birlikte olduğu bahanesiyle Mehmet Aksoy’u ve annesi Gülperi Aksoy’u da vurdu. Gülperi Aksoy 16 günlük yaşam mücadelesinin ardından öldü. Fail tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İzmir’de 38 yaşındaki Kader Değirmen evli olduğu Halis Değirmen tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Fail tutuklandı.

Isparta’da Döndü Salman evli olduğu Mustafa Şeref Salman tarafından darp edildi. Darp sonucu Döndü öldü. Fail olayın ardından intihar etti.

Kırşehir’de 38 yaşındaki Fadime Öcal kardeşi Gökhan Öcal tarafından silahla vurularak öldürüldü. Fail mahkeme tarafından tutuklandı.

Diyarbakır’da 28 yaşındaki Esma Başeğmez, eskiden evli olduğu E.B. tarafından önce bıçakla yaralandı, daha sonra silahla öldürüldü. Esma, failden 3 ay önce boşanmıştı. Fail hala yakalanamadı.

Kocaeli’nde 28 yaşındaki iki çocuk annesi Birgül Göksu, evli olduğu ve boşanmak istediği Yakup Göksu tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Fail tutuklandı.

İstanbul’da 32 yaşındaki Pınar Damar, akrabası Metin Aydın tarafından boğularak öldürüldü. Pınar’ın ailesi polise kayıp ihbarında bulunmuştu. Birgün sonra Pınar ormanlık alanda ölü olarak bulundu. Fail cinayeti itiraf etti ve tutukladı.

Konya’da 34 yaşındaki iki çocuk annesi Sultan Pınarbaşı, evli olduğu ve uzaklaştırma kararı bulunan Süleyman Pınarbaşı tarafından sokak ortasında bıçaklanarak öldürüldü. Fail tutuklandı.

Mersin’de 25 yaşındaki Nurgül Gürsoy Dilek üç yaşındaki çocuğu ile birlikte evli olduğu Ali Dilek tarafından silahla vurularak öldürüldü. Failin kasten yaralama ve tehdit gibi yedi farklı suç kaydı var. Fail olayın ardından intihar etti.

Muğla’da 29 yaşındaki Derya Tekin, eskiden birlikte olduğu Fatih Eryılmaz tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fail olaydan sonra intihar etti.

Afyonkarahisar’da 20 yaşındaki Elif Çakır, boşanmak istediği Doğukan Çakır tarafından vurularak öldürüldü. Fail tutuklandı.

İzmir’de 38 yaşındaki üç çocuk annesi Nuriye Mert, boşanma aşamasındaki Ertekin Mert tarafından av tüfeğiyle öldürüldü. Nuriye, 24 gün boyunca hastanede yaşam mücadelesi vermişti. Fail tutuklandı.

Eskişehir’de 40 yaşındaki dört çocuk annesi Güllü Sülük, evli olduğu Ramazan Sülük tarafından ruhsatsız silahla öldürüldü. Fail intihar etti.

İstanbul’da 32 yaşındaki Elif Güneş, eskiden birlikte olduğu Koray Gülbahar tarafından ateşli silahla öldürüldü. Ayrılmak istediği bahanesiyle öldürülen Elif, failin ona zarar vermesinden korktuğu için failin son görüşme isteğine arkadaşıyla birlikte gitmişti. Çok sayıda suç kaydı olan fail ve arkadaşları tutuklandı.

Yozgat’ta Huriye B., boşanma aşamasında olduğu Serkan B. Tarafından av tüfeği ile öldürüldü. Olay sırasında Huriye’nin yanında bulunan kardeşi Tunahan B. de ağır yaralandı. Fail, intihar etti.

Muğla’da 18 yaşındaki Zehra Bayır, çalıştığı işletmenin sahipleri tarafından önce ağır bir şekilde dövüldü sonra başına bir cisimle vurularak öldürüldü. Failler Zehra’yı öldürdükten sonra bedenini havuza attılar. Zehra, kardeşinin tedavi masrafları için o işletmede çalışıyordu. Yedi şüpheliden üçü tutuklandı.

İstanbul’da yaşayan 24 yaşında 2 çocuk annesi Sema Kısa evli olduğu Muğdat Kısa tarafından işkence edilerek öldürüldü. Muş’ta yaylada kurulan çadırlar için çobanlık yapan Muğdat Kısa, Sema Kısa’yı yaylaya çıkararak öldürdükten sonra teslim oldu.

Boşanmak istediği erkek tarafından rehin alındı! “Bir kadın cinayeti daha yaşanmasın”