Telefonunu çıkar tartışmaları bakın nasıl devam edecek

Yayın tarihi: 12 Aralık 2021 Pazar 8:00 am - Güncelleme: 11 Aralık 2021 Cumartesi 12:40 pm

Telefonunu çıkar tartışmaları Türkiye’nin gündeminde tuhaf bir şekilde yer ediniyor. Özellikle son dönemlerde artan ekonomik problemler nedeniyle buna benzer tartışmaların arttığı görülüyor.

Sokak röportajları izleyenler mutlaka telefonunu çıkar tartışmaları ile karşı karşıya kalmıştır. Döviz kurunun artması nedeniyle yurt dışından ithal edilen telefon fiyatları büyük ölçüde artış gösterdi. Yaşanan gelişmeler nedeniyle sokak röportajlarında akıllı telefonların lüksmüş gibi yansıtıldığını görüyoruz. Özellikle orta yaş üstü bireyler tuhaf diyalogların yaşanmasına neden oluyor.

Gündelik hayat içerisinde bir ihtiyaç haline gelen akıllı telefonlar kimileri için lüks olabiliyor. Türkiye’nin eski dönemlerini hatırlayan orta yaş üstü kesim genelde karşı taraf ekonomiden şikayet etmeye başlayınca telefonunu çıkarmasını istiyor. Bir öğretim üyesi telefondan ziyade otomobil anahtarının gösterilmesi gerektiğini düşünüyor.

Telefonunu çıkar

Üsküdar Üniversitesi bünyesinde çalışan bir sosyoloji bölümü öğretim üyesi konu ile ilgili önemli bir değerlendirme yaptı. Ona göre akıllı telefonlar toplumsal sınıfları eşitleyen bir cihaz olarak görülmeli. Burada herhangi bir sınıfsal statü yok. Asıl önemli olan daha farklı tüketim materyalleri.

 

Türkiye’de otomobil almak diğer kategoriler ile kıyaslandığında biraz daha zor. Mesela çok pahalı bir akıllı telefon ürünü Avrupa veya ABD gibi bölgelerde sadece yarım maaşla bile alınabiliyor. Ancak Türkiye’de bu tür cihazlar alabilmek için en az 5 ay çalışmak gerekiyor. Söz konusu otomobil olunca işler biraz daha karışıyor.

iOS 15.1 ile gelen SharePlay nasıl kullanılır?

Türkiye’deki orta yaş üstü kesimin yakında otomobilinin anahtarını göster dediğini bile görebiliriz. Mevcut otomobil fiyatlarına baktığımızda zaten araç almak neredeyse imkansız gibi bir şey. Çok uzun yıllar çalıştıktan sonra araç alınabiliyor.