Telefon ve PC fiyatları düşecek mi?

Yayın tarihi: 12 Şubat 2021 Cuma 9:00 am - Güncelleme: 11 Şubat 2021 Perşembe 2:13 pm

Telefon ve PC fiyatları uzun bir süredir tartışma konusu haline geldi. Peki özellikle yıl sonuna doğru böyle bir durum mümkün mü?

Herkesin yakından takip ettiği akıllı telefon ve bilgisayar fiyatları bazen çok yükseliyor bazen ise düşüyor. İşte tam da bu nedenle yorum yapmakta herkes çok zorlanıyor. Kimileri için fiyat büyük oranda inecek tahminleri yapmak kolayken bazıları ise buna tereddütle yaklaşıyor. Peki hem teknoloji dünyası hem de diğer herkes için son derece önemli olan fiyatlarda nasıl bir değişiklik yaşanacak.

Bu konuyla ilgili net bir cevap verebilmek için öncelikle en önemli 3 kaleme bakmak gerekiyor. Bunlardan ilki akıllı telefon ve bilgisayar fiyatlarında yaşanacak üretici kaynaklı değişiklikler. Apple, Huawei, Samsung ve Xiaomi gibi şirketler henüz yüksek miktarda fiyat artışı yaşatacaklarını söylemedi. Bu nedenle en önemli iki diğer kaleme bakmak gerekiyor.

Telefon ve PC fiyatları

Türkiye’de özellikle son dönemlerde vergi konusunda çok ciddi artışlar yaşandı. Hatırlayacağınız üzere özel tüketim vergisi elektronik cihazlar için yüzde 200 seviyelerinden daha fazla artırıldı. Bu durum aynı zamanda fiyatların artmasına da neden oldu.

Yıl sonuna doğru eğer vergilerde bir miktar indirim yapılması kararı verilirse fiyatlarda düşüş ortaya çıkacak. Ancak henüz vergiler ile ilgili böyle bir indirim sinyali ne yazık ki verilmedi. Geriye kalıyor son kaleme göz atmaya. Elektronik cihazların önemli bir bölümü yurt dışından geldiği için döviz endeksli oluyor. Bu nedenle doların hangi seviyelere geldiğini kontrol etmek oldukça önemli.

Dolar son dönemlerde Türk lirası karşısında değer kaybediyor. Özellikle bu son 2 hafta 7.05 seviyelerine kadar geriledi. Eğer doların düşüşü böyle devam ederse elektronik cihazlarda bir miktar indirim gelebilir. HSBC tarafından yayınlanan bir rapor doların 6.50 seviyelerine kadar düşeceğini söylüyor.

2021 yılının sonlarına doğru doların düşmesi nedeniyle bir miktar indirim gelebilir. Ancak vergiler bu konuda sınırları çok zorlayacak. Peki sizin elektronik aletler ile ilgili fiyat tahminleriniz neler?

Riot Games CEO’su Nicolo Laurent, cinsel taciz ile suçlanıyor