Telefon fiyatları artacak… Yeni bir vergi duyuruldu

Yayın tarihi: 6 Mart 2020 Cuma 9:28 am - Güncelleme: 6 Mart 2020 Cuma 9:39 am

Günümüzde özellikle de üst segmentte akıllı telefon almak artık çok zorlaştı. 7.000 TL’den başlayan ve 14.000 TL’ye kadar çıkan telefon fiyatları, kurlardaki dengesizliklerin yanında vergilerden dolayı da artmıştı. Bugün ise ÖTV, KDV ve TRT Bandrolü’ne ek olarak yeni bir vergi duyuruldu.

Telefon fiyatları artacak. Yeni bir vergi duyuruldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kesintisi olarak geçen bu yeni vergi 15 gün sonra yani 19 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra satılacak olan telefonlarda muhtemelen bu vergi zam olarak yansıtılacak.

 yeni bir vergi

Türkiye’nin yaşadığı olaylardan dolayı 6.25 bandını zorlayan dolardan dolayı yakında cep telefonlarına 300 ila 500 TL arasında zam geleceği söyleniyor. Bu zammı yaparsa muhtemelen ilk olarak Apple yapar. Hali hazırda erişilmesi oldukça zor olan iPhone 11 Pro modelleri yeni zamlardan sonra gerçekten hayal olabilir.

Türkiye’de satılan akıllı cep telefonlarında şu an için; Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) %25, %40, %50, Katma Değer Vergisi (KDV) % 18, TRT Bandrolü %10 ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kesintisi %1 oranında vergi alınıyor. ÖTV vergisi telefonun fiyatına göre değişiyor. Örneğin giriş seviyesi telefondan yüzde 25 ÖTV alınırken, tepe segmentte bu oradan yüzde 50’ye kadar çıkabiliyor.

Kurlardaki yükselişlerin karşısından vergilerin indirilmesi beklenirken yeni vergilerin eklenmesi, telefon satın alacakların iki defa düşünmesine neden olacak gibi görünüyor. Bakalım 1-2 yıla 20.000 TL’yi bulan amiral gemisi modellerini görecek miyiz?

Razer DeathAdder v2 gaming mouse ve Razer Cynosa Lite gaming klavye