#Tele1Susturulamaz

Yayın tarihi: 2 Eylül 2020 Çarşamba 8:54 pm - Güncelleme: 3 Eylül 2020 Perşembe 12:29 pm

TELE1’e Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından verilen 5 günlük ekran karartma cezası bu gece 00.00’dan itibaren uygulanacak. RTÜK kararına siyasiler, gazeteciler ve vatandaşlar sosyal medya hesaplarından #TELE1susturulamaz etiketiyle tepki gösteriyor.

Gazeteci Uğur Dündar, sosyal medya hesabından “Aydınlık karartılamaz” diyerek karara tepki gösterirken, tiyatro oyuncusu Orhan Aydın, “Gerçeği susturamazsınız. Asla” yorumunu yaptı.

Enver Aysever yeni bir medya düzeni yaratılmak istendiğini belirterek, “Saray, @tele1comtr’i cezalandırıyor. Uyumlu muhalefet için alan açılıyor. Başta Merdan Yanardağ ve tüm emekçilere geçmiş olsun diyorum. Tarih hepsini yazacak” dedi. Gazeteci-yazar Mustafa Balbay, “Kararttığınız Tele1 ekranı değil, Türkiye’nin geleceği” diyerek, buna izin vermeyeceklerini belirtti.

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, sadece Cumhur İttifakı’nın sesinin ekranlara yansıdığı bir Türkiye’nin çoğunluğun sesine kapalı bir Türkiye anlamına geldiğini belirterek, “Tele1’e farklı kesimlere söz hakkı tanımanın, ekran açmanın bedeli ödetiliyor. Bu beyhude bir çabadır!” diye yazdı.

ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ: ÖĞRENECEKLER NASIL BİR SUÇA ORTAK OLDUKLARINI

Çağdaş Gazeteciler Derneği ise bağımsız gazeteciliğin cezayla, talimatla susmayacağını belirterek, “Talimatla makamlara, kürsülere gelenler tabii ki bağımsız gazetecilikten anlamaz ama öğrenecekler nasıl bir suça ortak olduklarını” açıklamasını yaptı.

SİYASİLER DE TEPKİLİ

RTÜK’ün kararına siyasiler de tepkili. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba sosyal medya hesabından kararla ilgili, “İktidarın ‘sopası’ RTÜK eliyle halkın gerçekleri öğrenmesini engelleniyor.2020 Türkiye’sinde ekranlar 5 gün kararıyor. İleri demokrasi kıskandırıyor!!!” ifadesini kullanırken, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, “Medya, Türkiye’de yüzde 95’i ile iktidara hizmet ederken, kalan yüzde 5’in varoluş mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz. #Tele1susturulamaz ” diye yazdı.

İYİ PARTİ’DEN İLK TEPKİ: ANAYASA VE HUKUKA AYKIRI

Karara İyi Parti’den de tepki geldi. İyi Partili Aytun Çıray sosyal medya hesabından #TELE1susturulamaz etiketiyle, “Medya tarihi için bu utanç verici bir kayıttır. Bu anayasa ve hukuka aykırıdır” değerlendirmesinde bulundu.

İşte karara tepkiler: