TELE1’e verilen cezayı hatırlatan Bildirici! “Geçici yayın yasağı geçmedi”

Yayın tarihi: 21 Kasım 2022 Pazartesi 8:22 am - Güncelleme: 21 Kasım 2022 Pazartesi 8:24 am

Gazeteci Faruk Bildirici, Taksim İstiklal’de yapılan terör saldırısının ardından uygulanan “geçici” yayın yasağını hatırlattı. Yasağın halen devam ettiğini söyleyen Bildirici, yayın kuruluşlarının ceza alabileceğini söyledi.

Gazeteci Faruk Bildirici bugünkü yazısında yayın yasaklarını yazdı. Taksim’de yapılan terör saldırısı sonrası uygulanan yayın yasağını ele alan Bildirici, yasağın kalkmadığını hatırlattı. RTÜK’ün “Cumhurbaşkanlığı yayın yasakları” kararlarının 8’inin halen sitede olduğunu yazan Bildirici, yasakların Anayasa ve yasalara aykırı olduğunun altını çizdi. Yayın kuruluşlarına bundan dolayı ceza verilebileceğine dikkat çeken Bildirici, iktidarın sopası haline gelen RTÜK’ün TELE1’e Konya haberi üzerinden verdiği cezayı hatırlattı.

Bildirici’nin yazısı şöyle: İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı ile ilgili olarak RTÜK’ün açıkladığı yasak da geçiciydi. Saat 16.20’deki patlamanın üzerinden bir saat bile geçmeden RTÜK’ün internet sayfasından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın RD-TV yayınlarıyla ilgili olarak “Geçici yayın yasağı kararı” aldığı duyuruluyordu. “Milli güvenlik ve kamu düzeninin bozulması” gerekçesiyle alınan yasak kararında yasağın süresi belirtilmiyordu

BANT DARALTILDI BTK BAŞKANI VPN İLE MESAJ PAYLAŞTI

Bakanlığın 17.14’te duyurulan yasak kararını, saat 17.50’de açıklanan İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin bütün medya ve sosyal medyayı kapsayan yayın yasağı izledi. Kısa süre sonra da BTK, sosyal medya platformlarında “bant daraltma” uygulamasını başlattı. Ama her nasılsa BTK Başkanı ve diğer yetkililer, başsağlığı mesajlarını Twitter’dan yayımladı.

İNTERNET SİTELERİ AFALLADI

Yasak kararları nedeniyle televizyonlar ve internet siteleri ilk saatlerde afalladılar; İstiklal Caddesi’nde can kaybına neden olan bir patlama meydana geldiğini belirtmekle yetindiler. İlerleyen saatlerde özellikle iktidar yanlısı TV kanalları Emniyet’ten sızdırılan bilgilerle ayrıntılara inen yayınlara giriştiler.

YASAK VAR YAYINLAR SÜRÜYOR

Patlamanın ertesi günü ise siteler ve TV’ler yasak kalkmış gibi yayınlara başlamışlardı bile. Gazetelerde de saldırganın görüntüleri, örgütü ve olay yeriyle ilgili haberler yayımlandı. Sonraki günlerde “Geçici yayın yasağı” yok farz edilerek yayınlar yapıldı; halen de sürüyor bu yayınlar.

KARARLAR SİTE DURUYOR

Oysa henüz yayın yasağının kalktığına dair açıklama yapılmadı; yasağı açıklayan RTÜK’ün sayfasında da geçici yayın yasağının kalktığı duyurusu yok. RTÜK’ün “Cumhurbaşkanlığı yayın yasakları” sayfasında daha önceki dokuz “Geçici yayın yasağı” kararı yer alıyor. 8’ini kaldırmayı unutmuşlar ama 2018 yılındaki Çorlu’daki tren kazası sonrasında konulan “Geçici yayın yasağı” bir gün sonra yeni bir kararla kaldırılmış.

DAVA AÇILABİLİR

Zaten geçici bir yayın yasağı yeni bir kararla kaldırılmazsa kalıcı hale gelir. Bu da Anayasa, yasalar ve basın özgürlüğüne aykırı. Geçmişteki uygulamalar, İstiklal Caddesindeki bombalı saldırı ile ilgili “Geçici yayın yasağı”nı kaldırmayı unutmuş olmaları olasılığını da akla getiriyor. Gerçi bu yasağı dinleyen kalmadı ama yine de bu yasak kaldırılmadığı müddetçe ilerde bir gün iktidarın (dolayısıyla RTÜK’ün) hoşuna gitmeyen bir yayın organına İstiklal Caddesi’ndeki patlama haberleri nedeniyle ceza da verilebilir, dava da açılabilir.

TELE1’İ HATIRLATTI

Nitekim RTÜK, Konya Şehir Hastanesi’ndeki cinayet haberi nedeniyle Tele1’i cezalandırırken Sulh Ceza Hakimliği’nin yayın yasağını gerekçe yaptı ama aslında benzer haberler hemen her yerde yayımlanmıştı. Malum, siyasi iktidar, bağımsız ve eleştirel medyayı baskı altına almak için her tür gerekçeyi kullanabiliyor; hukuku ayaklar altına alabiliyor.

YAYIN YASAKLARI BANT DARALTMA İLE SÜREBİLİR

Bir olay olduğunda ilk icraat olarak yayın yasağı getiren siyasi iktidar için ne halkın bilgi edinme hakkı bir değer ifade ediyor, ne de basın özgürlüğü. Bloomberg’de denildiği gibi, iktidar “yeni sansür gücü”nü test etti! Maalesef bundan sonra getirilecek yayın yasaklarına sosyal medyaya “bant daraltma” yöntemi de eşlik edecek gibi görünüyor.

Taksim terör saldırısında yeni gelişme! Teröristin Türkiye’ye geçmesini sağlayan iki kişi tutuklandı