TELE1’e verilen cezalar ‘İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün gündeminde

Yayın tarihi: 16 Aralık 2020 Çarşamba 1:28 am - Güncelleme: 16 Aralık 2020 Çarşamba 2:08 am

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’de RTÜK tarafından TELE1’e ve muhalif kanallara verilen cezaları gündemine aldı. Örgütün Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williams, bu cezaların ifade özgürlüğünün ihlal etmek olduğunu söyledi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından muhalif kanallara verilen orantısız cezalar Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün de gündemiydi. Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre örgüt tarafından yapılan açıklamada, Halk TV ve TELE 1 kanallarına verilen, 5’er günlük kapatma cezalarına da dikkat çekildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williams, söz konusu cezalara ilişkin şöyle konuştu:

“Türkiye’de medyayı takip eden kurumun (RTÜK), hükümeti eleştiren yayın kuruluşlarına uyguladığı ağır yaptırımlar, önemli bir kamu kurumunun, Erdoğan hükümetinin nasıl bir kolu haline geldiğini gösteriyor. Hükümeti eleştirmeye cesaret eden ve sadece birkaç tane kalan televizyon kanalının, yayınlarını durdurmak ya da ağır para cezaları vermek, ifade özgürlüğünü ihlal etmektir”

43 CEZA İNCELENDİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü, aralarında son dönem ceza alan Halk TV, TELE 1, Habertürk TV ve KRT gibi kanallara verilen 43 cezayı inceledi ve kanal temsilcileri ve avukatlarla görüştü. Örgüt tarafından yapılan açıklamada, Halk TV ve TELE 1’e bu yıl içerisinde ikişer kez ceza verildiği, ayrıca verilen cezalara yapılan başvuruların, yargı tarafından da reddedildiğine dikkat çekildi. Ancak her iki kanalın da üst mahkemelerde haklarını aramaya devam ettikleri belirtildi.

2020’NİN İLK 11 AYINDA 8 MİLYON LİRADAN FAZLA CEZA KESİLDİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2020 yılının ilk 11 ayında RTÜK’ün, 7 bağımsız televizyon kanalı ve radyo istasyonuna en az 43 ayrı yaptırım uyguladığını, verilen para cezalarının toplamının da 8 milyon 433 bin 730 Türk Lirası olduğunu hatırlattı. Kurulun bu süreçte ayrıca 7 programa da yayın durdurma cezası verdiğine de dikkat çekildi.

Türkiye’de 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından, 60 kadar radyo ve TV kanalının yayımlanan kararnamelerle kapatıldığı hatırlatıldı.

“RTÜK MEDYAYI SANSÜRLEMEK İÇİN HİZMET VERMEYİ BIRAKMALI”

Williams, RTÜK cezalarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye Radyo Televizyon Kurulu Başkanı, müteakip seferlerde doğrudan Cumhurbaşkanı’na olan bağlılıklarını dile getirdi ve bu da kurumun bağımsızlıktan yoksunluğu anlamına geliyor. RTÜK, medyayı sansürlemek ve sindirmek için bir araç olarak hizmet etmeyi bırakmalı, para cezalarını geri çekmeli ve kendisini yetkili olduğu şekilde tarafsız ve çoğulculuğa adamalıdır”