TELE1’e sel bölgesindeki engelleme tepkiler üzerine 1 gün sonra kaldırıldı

Yayın tarihi: 14 Ağustos 2021 Cumartesi 1:27 pm - Güncelleme: 10 Ağustos 2022 Çarşamba 10:13 am

Dün geceden beri sel felaketinin yaşandığı bölgeye alınmayan TELE1 ekibinin alana girişine izin verildi. TELE1 ekibi önce ‘bakanlık kararı’ denilerek bölgeye alınmadı, konuyla ilgili canlı yayın sonrası alan girişe izin verildi.

Haber takibi için Kastamonu’ya giden TELE1 ekibinin bölgeye girişi kimliklerini ibraz etmelerine rağmen engellenmişti. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Kastamonu Valisi Avni Çakır’a çağrıda çağrıda bulunarak, ifade ve basın özgürlüğünün korunması çağrısını yapmıştı.

Konuyu yargıya taşıyacağını açıklayan Yanardağ, “Anayasa tarafından teminat altına alınan basın ve ifade özgürlüğünün bir gereği olarak TELE1 ekibinin bölgeye alınması gerekiyor. Engellemek suçtur. Sayın Kastamonu Valisi Avni Çakır’a sesleniyoruz, Engin Açar ve Umutcan Yitük TELE1 çalışanıdır. Kimlikleri açıktır. Size kimlerini verdiler ama saatlerdir bekletiyorsunuz . Felaket bölgesine almamak konusunda jandarmaya emir verdiğiniz anlaşılıyor. Sıralı sorumluların tümüyle yargı önünde hesaplaşamaya hazırız. Basın ve ifade özgürlüğünü engellemeyin ve arkadaşlarımızın geçişine izin verin” demişti.

ÖNCE ‘BAKANLIK KARARI’ DENİLDİ

Bugün de sel bölgesinde bulunan alan girmek istedi ancak önce ‘bakanlık kararı’ denilerek alana alınmadı. TELE1’de Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Haber 13’e konuk olan bölgedeki TELE1 muhabiri Engin Açar, “Dün geceden beri kameraman arkadaşım Umutcan Yitük’le sel felaketinin yaşandığı Bozkurt’a ulaşmaya çalışıyor. Ancak güvenlik güçleri Bozkurt’a çıkamayacağımızı söyledi. Basın mensubu olduğumuzu, TELE1’den olduğumuzu söyledik. Bunun üzerine güvenlik güçleri İçişleri Bakanlığı’ndan gelen talimatla kesinlikle basını Bozkurt’a almadıklarını söylediler. Yukarıda birçok ulusal TV, haber kanalı var ama dün gece saat 10.30’dan beri hiçbir şekilde alana alınmadık” dedi. Açar, güvenlik güçlerine durumu canlı yayında anlatacaklarını söylemeleri üzerine ‘soruşturma’ ile tehdit edildiklerini söyledi.

TEPKİLER ÜZERİNE İZİN VERİLDİ

Öte yandan TELE1 ekibinin sel bölgesi Bozkurt’a girişine konuyla ilgili canlı yayının ardından izin verildi.

TELE1 sel bölgesine alınmadı, Yanardağ “Protesto ediyorum” dedi: Arkadaşlarımızın geçişine izin verin