TELE1’e ekran karartma cezasına tepki yağıyor!

Yayın tarihi: 20 Şubat 2023 Pazartesi 12:53 pm - Güncelleme: 20 Şubat 2023 Pazartesi 3:03 pm

İktidarın sansür aygıtı RTÜK TELE1’e 3 gün yayın karartma cezası verdi. Pınar Türenç TELE1’e bağlanarak cezaya tepki gösterdi.

İktidarın sansür aygıtı RTÜK bir karara imza atarak TELE1 ekranlarını “dil, din, ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı” gerekçesiyle 3 gün kararmasına karar vermiş, oyçokluğu ile alınan kararın gerekçesi olarak, TELE1’de Enver Aysever’in sunduğu ‘Ayrıntılar’ programına konuk olarak katılan TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in “Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir” eleştirisi gösterilmişti.

RTÜK’ün kararı üzerine TELE1 yürütmeyi durdurma talep etmiş, mahkeme yürütmeyi durdurmanın kabulüne karar vermişti. RTÜK’ün mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına itirazı üzerine karar Ankara Bölge İdari Mahkemesi’ne gitti. Mahkemede 2’ye 1 kararla yürütmeyi durdurmanın iptaline karar verdi.

 

“3 MADALYA TAKMAK LAZIM”

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç TELE1’e bağlanarak RTÜK’ün kararına tepki gösterdi.

Türenç, “3 gün bizi gerçeklerden uzaklaştırmayacak” diyerek, “Medyanın etkin olan kanalları haber etiğine bağlı kalemlere gazetecilere deprem olayını bütün çıplaklığıyla vermeye çalıştı. Aslında TELE1’e bugün 3 gün ekran karartma cezası veriliyorsa 3 tane madalya takılması gerekiyor. Özgürlük madalyasıdır bunun adı. Bunun adı haberin gerçeğe ulaşma madalyasıdır. Gerçek gazetecilerin ifade özgürlüğünün hayata geçme madalyasıdır. Bu ifade özgürlüğüne set çekmeye çalışan ne kadar kaynak olursa olsun başaramayacaklar. Bunu da göğüsleyeceğiz. Uluslar arası adaletleri yerine getirmiyorlar. 3 Gün bizi gerçeklerden uzaklaştırmayacak. 4 gün yine aynı şeyleri söylemeye devam edeceksiniz.” ifadelerini kullandı.

“DEMOKRASİ CİNAYETİ”

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici’de TELE1’e bağlanarak RTÜK’ün cezasına tepki gösterdi. Bildirici, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

RTÜK ve yargının verdiği ceza kararı bence bir demokrasi cinayetidir. Çünkü özgür yayıncılığın önünde engel olmaya çalışan RTÜK var. Özgür yayıncılık diyorum çünkü Türkiye’de TELE1’in içinde bulunduğu bağımsız eleştirel yayıncılık olmasaydı deprem bölgesindeki deprem bölgesindeki iktidarın eksikleri insanlara yansımayacaktı. Belki oradaki eksiklikler çok daha büyük ölçüde devam edecekti. Siyasi iktidar eleştirilmeyecek mi? Hiç bir yayında siyasi iktidar ve onun uzantılarına karşı eleştirel bir söz ifade edilmeyecek mi? RTÜK’ün kararı bu anlama geliyor. Kadıgil’in sözleri bence bir eleştiri.

“KORKU İKLİMİ”

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş iktidarın RTÜK aracılığıyla halkın haber alma hakkına darbe vurduğunu söyleyerek, “Korku iklimini devam ettiğine tanıklık ediyoruz. İktidar deprem felaketinin ortasında cezalandırmanın sürmesi için özel bir caba içinde. Yurttaşların haber alma hakkını engellemek için iktidarın RTÜK aracılığıyla sistematik olarak sürdürdüğünü görüyoruz” dedi.

“İHANETTİR”

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır TELE1’e bağlanarak, “Böyle bir dönemde enkaz bölgesinde yayın yapan bir kanalı engellemek ihanettir” diye tepki gösterdi.

“GERÇEKLERİN DUYULMASI İSTENMİYOR”

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, TELE1’e bağlanarak verilen cezaya “Depremle birlikte ekranlarda enkaz altında kaldı” ifadelerini kullanarak tepki gösterdi. Taşçı şu ifadeleri kullandı:

“Yürütmeyi durdurma cezanın yerinde olmadığı anlamına geliyor. Bölge İdare Mahkemesi’nin son gün yürütmeyi durdurmayı kaldırması iyi saatte olsun kararı gibi geliyor. İlk ceza tespiti 5 şubat 2022’de yapılmış. Bu ne demek 5 Şubat 2022’den 5 Şubat 2023’e kadar 3 kez bu ceza işlenmemeli demektir. Son dakikaya bırakmalarının nedeni şu; Son tespit 6 şubatta yapılmış yani tele1 lisansının iptal edilmesinden 1 günlük bir hesap hatasıyla kurtulmuş demektir. Yani eğer 5 şubat 2023’de tespit etmiş olsalardı bugün sizin ekranınızın kapatılmasını konuşuyor olacaktık. Çok şükür ki böyle bir hesap hatası yapılmış. Halkın haber alma hakkının gasp edilmesi olarak bakarım. Tekrar uygulanacak olan cezanın biçimine bakacak olursak artık bir lisans iptali bu anlamda mümkün değildir. Ancak daha önceden kaynaklı olarak ekim ayında verilmiş olan Kadıgil’in ifadeleri nedeniyle verilen ceza neticesinde 3 gün ekran karartılacak. Burada halkın haber alma hakkına ne kadar özen gösterilmediği hatta bu hakkın anayasal güvence altında olmasına rağmen birileri tarafından gerçeklerin duyulması görülmesi istenmiyor. Deprem felaketinden sonra televizyon yayınlarında bunu çok açık bir şekilde gördük. Ekranlarımızın da yerle bir olduğunu gördük.  tam anlamıyla otosansür uygulandı”

“SESİMİZ DAHA GÜR ÇIKIYOR”

TELE1 yorumcusu Avukat Salim Şen TELE1’e verilen cezaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki göstererek, “TELE 1’e 23-24-25 Şubat’ta ekran karartma cezası verilmiş. İstediğiniz kadar gerçeklerin konuşulmasını önlemeye çalışın, her susturmaya çalıştığınızda sesimiz daha gür çıkıyor. Sizler karartmalara mahkumsunuz… Bizler aydınlık için karanlıkları aşmaya…” ifadelerini kullandı.

“TELE1, A HABER OLMADIĞI İÇİN SUSTURULMAK İSTENİYOR”

TELE1 Yorumcusu Barış Yarkadaş, “TELE1, A Haber olmadığı için susturulmak isteniyor” diye verilen ekran karartma cezasına tepki gösterdi. Yarkadaş’ın paylaşımı şöyle:

“TELE 1’e neden sürekli ceza verildiği ve ekranının neden karartılmak istendiğinin cevabı bu videoda… TELE1 gerçeği eğip bükmek yerine olanca çıplaklığıyla gösteriyor. TELE 1, a haber olmadığı için susturulmak isteniyor”

VELİ AĞBABA’DAN RTÜK’E TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise cezaya “İktidarın sansür kurumu RTÜK yine iş başında! RTÜK,TELE1’e 3 gün yayın karartma cezası verdi. Deprem felaketinin sürdüğü bu günlerde RTÜK, halkımızın doğru ve tarafsız haber alma hakkını engellemiş oldu. Karartmalara ve baskılara karşı TELE 1 ailesinin yanındayız.” paylaşımıyla tepki gösterdi.

“PRANGALARA ARTIK YETER”

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,  “TELE1’e verilen 3 gün yayın karartma cezasını kabul etmiyoruz. Her fırsatta özgürlüğümüze vurduğunuz prangalara, demokrasiye vurduğunuz darbelere artık yeter! Gerçekleri baskıyla, cezayla susturamayacaksınız” sözleriyle verilen cezaya tepki gösterdi.

“KABUL ETMİYORUZ”

CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise verilen cezaya, “”TELE1 TV’ye verilen 3 günlük ekran karartma cezasını kabul etmiyoruz! Özgür basını susturanlar, halka en büyük kötülüğü yapıyor. Deprem bölgesinde ‘İmdat!’ çığlığı atan halktan mikrofon saklayan, gerçekleri gizleyen TV’leri istiyor AKP iktidarı!” paylaşımıyla tepki gösterdi.

“ACİZLİKLERİ ORTAYA ÇIKMASIN DİYE”

 

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Mahir Polat, “RTÜK, TELE1’e 3 gün yayın karartma cezası verdi. Halkın haber alma hakkı gasp ediliyor. Beceriksizlikleri konuşulmasın, acizlikleri ortaya çıkmasın diye muhalif medyayı susturmak istiyorlar” ifadeleriyle TELE1’e verilen cezaya tepki gösterdi.

 

SERA KADIGİL’DEN TEPKİ

TİP Milletvekili Sera Kadıgil ise “Benim yüzümden TELE1’i 3 gün kapatmışlar “diyerek, “Bir daha söyleyeyim, bin kez daha söyleyeceğim: DİYANET BU HALİYLE SİYASAL İSLAMCI SARAY REJİMİNİN GERECİDİR. Çocuklar aleyhinde Medeni Kanuna aykırı ve mide bulandırıcı “fetvalar” verecek kadar tehlikeli bir yerdir!” ifadelerini paylaştı.

 

“MEDYAYI HEDEF ALANLAR HALKI VURURLAR”

Gazeteci Sedef Kabaş, cezanın sadece gazetecileri susturmak olmadığını ayrı zamanda halkın da gerçeklere ulaşmasının engellendiğini belirterek, “TELE1 ekranını 3 gün karartıyorlar… Sanmayın ki, bu şekilde sadece biz gazetecileri susturmaya çalışıyorlar… Medyayı nişan alanlar, gerçekte halkı vururlar” paylaşımını yaptı.

“4 AYINIZ BİLE KALMADI”

Mustafa Sönmez, yaklaşan seçimleri de hatırlatarak, TELE1’e verilen cezaya tepki gösterdi. Sönmez şu ifadeleri kullandı:

“Tele1’de Enver Aysever’in konuğu TİP Sözcüsü Kadıgil, Diyanet eleştiriliyor. Vay sen misin eleştiren! RTÜK den 3 gün ekran karartma Ekim ayında kesilmişti ceza.
İtiraz dinlemediler Şimdi uygulayacaklar. Zulmünüz artsın , 4 ayınız bile kalmadı”

“HABER ALMA HAKKINA GASP”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, karara tepki göstererek, “İktidarın sansür maşası RTÜK tarafından Tele1 TV’ye verilen üç günlük ekran karartma cezası mahkeme tarafından onaylandı. 2023 Türkiye’sinde, halkın haber alma hakkının gasp edilmesini kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“BİR VALİ ÇIKAR SİZİ REZİL EDER”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise paylaşımında verilen cezaya, “TELE 1’e 23-24-25 Şubat’ta ekran karartma cezası verilmiş. Gerçeklerin üstünü cezalarla örtemezsiniz. Bugün TELE 1’i susturmaya çalışırsın, yarın bir vali çıkar itirafıyla sizi rezil eder” paylaşımıyla tepki gösterdi.