TELE1’e deprem soruşturması! Merdan Yanardağ’a yurtdışı yasağı

Yayın tarihi: 10 Şubat 2023 Cuma 3:56 pm - Güncelleme: 11 Şubat 2023 Cumartesi 2:44 pm

TELE1’in ve bağımsız medyanın deprem yayınlarından rahatsız olan iktidar, baskı ve sansür girişimini derinleştiriyor. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, deprem felaketine yönelik iktidarın politikalarını eleştiren yayınları ve yorumları nedeniyle, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla ifade verdi. Dün (Cuma günü) sulh ceza mahkemesine sevk edilen Yanardağ hakkında, “adli tedbir” kapsamında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Merdan Yanardağ hakkında, TELE1 yayınları ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle TCK’nın 216’ncı maddesi kapsamında “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği” iddiasıyla resen soruşturma başlattı. Yanardağ, Bu Cuma günü Cumhuriyet Savcılığında ifade verdi

Yanardağ’ın soruşturmaya konu olan yayınlarından ilki, depremin birinci gününde yapılan 18 Dakika programında iktidarı eleştiren yorumları oldu. Yanardağ bu yayında, iktidarın akıl ve bilim çizgisinden koparak, inanç merkezli bir bilgi anlayışıyla hareket ettiğini belirtti. Tele1 Genel Yayın Yönetmeni, depremin Tanrının bir cezalandırması olarak görülmesini ve kaderciliği eleştirdi. Yanardağ’ın soruşturmaya konu olan ikinci yayını ise, paylaştığı bir sosyal medya mesajıydı.. Sosyal medya paylaşımında, kurtarma çalışmaları sırasında kamu görevlilerinin slogan atar gibi tekbir getirmesini eleştiren Yanardağ, bu gibi durumlarda ancak “şükür” edilebileceğini, bu tutumun dinin siyasallaştırılması anlamına geleceğini söyledi.

“SUSMAYACAĞIZ”

Soruşturma hakkında sosyal medya hesabından açıklama yapan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Merdan Yanardağ, gerçekleri açıklamaya devam edeceklerini ve susmayacaklarını söyledi. Yanardağ, Cuma akşamı yayınlanan 18 Dakika programında da konuyu değerlendirdi. Yanardağ, yurt dışına çıkış yasağının, TELE1 ve bağımsız medya üzerinde baskı kurmak ve deprem felaketindeki iktidar sorumluluğunun üzerine örtmek çabasının bir sonucu olduğunu söyledi. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni, “İktidar bana değil, deprem felaketinin geleceği bilindiği halde önlem almayan yöneticilere, müteahhitlere yurt dışına çıkış yasağı koysun” dedi.

Yanardağ Twitter mesajında, “Deprem yayınlarımız nedeniyle sabahtan beri Adliyede ifade verdim. Suçlama ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’, iyi mi! İktidar gerçekleri örtmek, bağımsız medyayı susturmak için her şeyi yapıyor. Yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldık. Tam bir skandal. Susmayacağız. ” ifadelerini kullandı.

Cuma günü sabah saatlerinde cumhuriyet savcısına ifade veren Yanardağ, medya ortamında yaptığı değerlendirme ve yorumlara açıklık getirerek, gerekçeleriyle savundu. Öğleden sonra sulh ceza mahkemesine sevk edilen Yanardağ, adli tedbir kararıyla (yurt dışına çıkış yasağı konularak) serbest bırakıldı.

 

 

Merdan Yanardağ ve Enver Aysever’e soruşturma