TELE1’den sonra, Evrensel’e de para cezası kesildi!

Yayın tarihi: 4 Ocak 2021 Pazartesi 12:45 pm - Güncelleme: 4 Ocak 2021 Pazartesi 1:06 pm

Evrensel gazetesinin 25’inci yaş kutlaması videosunu yayımlayan TELE1’e, “Terörü övmek, teşvik etmek, terör örgütlerini güçlü veya haklı göstermek” gerekçesiyle ile üst sınırdan idari para cezası verilmişti. Söz konusu tanıtım videosu nedeniyle Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Evrensel gazetesine de 21 bin lira para cezası verdi.

2020 yılında Basın İlan Kurumu tarafından ‘İlan durdurma’ kararı alan Evrensel gazetesine bir cezada tanıtım videosu nedeniyle kesildi. Konuyla ilgili yazısında cezaya gerekçe yapılan videonun toplam 45 saniye olduğunu hatırlatan, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “Cezası da, 20 bin 953 TL” ded.

Polat, “2 saniyelik o fotoğraf, önce, iktidarın yayınlarından rahatsız olduğu için sistemli bir biçimde hedefe koyduğu TELE1 kanalına yönelik susturma operasyonunun gerekçesi yapıldı, şimdi de Evrensel’e yönelik iktidarın mali kuşatmasını destekleyen bir para cezasının gerekçesi yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

RTÜK’ten Tele1’e yeni ceza: Evrensel Gazetesi’nin reklamı ‘propaganda’ olarak değerlendirildi

“BİR YANIYLA TRAJİK, BİR YANIYLA TRAJİKOMİK”

Polat, yazısında şu görüşleri dile getirdi:

“İktidarın bu kez Ticaret Bakanlığının ilgili birimi kanalıyla ürettiği cezai argüman bir yanıyla trajik, bir yanıyla trajikomik.

Bir daha söyleyelim. Fotoğraftaki kız çocuğunun tuttuğu sarı, kırmızı, yeşil renklerden oluşan şalda herhangi bir örgütün simgesi yok. Varsa kanıtlayın, niye şu ana kadar bu konuda tek bir kanıt gösteremediniz?

Eğer bu renklerin Kürt halkının, sadece Türkiye’de değil, her yerde ulusal bayram olarak kutlanan Newroz miting ve etkinliklerinde taşınan aksesuarlardaki çağrışımını “bölücü” bulduğunuzu söylüyorsanız bu da sizin sorunlu algınız.

Bu sorunlu algı trajikomik bir fıkra haline geldi yakın Türkiye tarihinde. Dünyanın ilk elektrikli trafik lambası 5 Ağustos 1914’te ABD’nin Ohio eyaletinde bulunan Cleveland kentine yerleştirilmişti. O dönemdeki lamba sistemi bugünden farklı olarak kırmızı ve yeşilden ibaretti.

Zaman içinde üç renkli kullanılmaya başlanan trafik lambaları dünyanın büyük şehirlerinde hızla yayılırken New York, Paris ve Berlin’de de trafik ışıkları 1920’lerde kuruldu. Türkiye’de ilk trafik lambası ise, 1929’da İstanbul’a yerleştirildi.

Türkiye’de Kürt sorunu etrafındaki çatışmalı dönemin damgasını vurduğu 1990’lı yıllarda Batman’daki trafik lambaları ‘Bölücü renkleri’ simgelediği iddiasıyla sarı lambalar devre dışı bırakılmış ve bir süre sadece kırmızı ve yeşil renkli lambalar kullanılmıştı.
30 yıl sonra aynı kafa yine devrede.

Newroz mitingleri bu ülkede yasal değil mi? Mitinglerde kullanılan o şallara dair bir yasak kararı var mı? O şalların bir örgütü temsil ettiğine dair kanun eğer varsa -biz bilmiyoruz, hadi bizi aydınlatın- hangi kanundur?

Evrensel, bu saçma sapan gerekçeli cezaya da boyun eğmeyecek elbette. Dava açacağız ve bütün süreçleri işleteceğiz.”

YAZININ TAMAMI