TELE1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat: AKP inandırıcılığını yitirdi, Biden “soykırım” diyecek

Yayın tarihi: 23 Nisan 2021 Cuma 11:41 pm - Güncelleme: 24 Nisan 2021 Cumartesi 12:07 am

ABD Başkanı Joe Biden ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında aylar sonra ilk telefon görüşmesi gerçekleşmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarına ilişkin cumartesi günü bir açıklama yapılacağı duyuruldu. TELE1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat, tüm gelişmeleri ve yaşananları Washington’dan aktardı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ”Başkan Joe Biden bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş ve işbirliği alanlarının arttırıldığı ve anlaşmazlıkların etkili bir şekilde yönetildiği yapıcı ikili ilişkilere duyduğu ilgisini iletmiştir” denildi. ABD basını, Biden’ın cumartesi günü 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak nitelendireceğini belirtmişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesine dair Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından açıklama, “Erdoğan ile Biden görüşmede, iş birliğinin genişletilmesi amacıyla birlikte çalışmanın önemi hususunda mutabık kaldı” denildi.

İki taraftan yapılan açıklamada da ABD’nin 1915’te yaşananları Ermeni soykırımı olarak tanıyacağı yönündeki haberlerin görüşmede gündeme gelip gelmediğine değinilmedi. Öte yandan Bloomberg, “görüşmeye yakın kaynaklar”a dayandırdığı haberinde Biden’ın Erdoğan’ı yarınki açıklamasında ‘Ermeni Soykırımı’nı tanıma niyeti hakkında Erdoğan’ı bilgilendirdiğini öne sürdü. AFP de “Beyaz Saray, Biden’ın Erdoğan ile telefonda görüştüğünü ve dediklerine göre Türkiye’nin itirazlarını bir kenara atıp Ermeni soykırımını tanımaya hazırlandığını söyledi” haberini paylaştı.

TELE1 WASHINGTON TEMSİLCİSİ POLAT AKTARDI

TELE1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat gelişmeleri değerlendirdi. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın sunduğu 5. Boyut programına katılan Polat, eski dönemlerde de bu tarz çıkışlar yaşandığını ve ABD yönetiminin geri adım attığını fakat AKP yönetiminin caydırıcılığını ve inandırıcılığını yitirmesi sebebiyle yarın böyle bir şey yaşanmayacağını belirtti. Polat, “Biden bunu rahatlıkla ‘soykırım’ diyecektir” dedi.

Polat’ın açıklamasının devamı:

“Beyaz Saray açıklaması, gerçekten suya sabuna dokunmayan ve yarınki durumla ilgili en ufak bir imada dahi bulunulmayan ortadan yazılmış bir açıklama. Bu durum zaten günlerdir biliniyordu. Biden’ın 24 Nisan’da ‘soykırım’ diyeceği önemli gazetelerce yazıldı. Bu öyle sıradan haberler değildi, bunu zaman zaman Amerikan yönetimleri yaparlar. Beyaz Saray bazı haberleri sızdırarak o ülkenin tepkisini ölçerler. Bunun da böyle olduğunu düşünüyorum, Türkiye’den nasıl bir tepki gelecek diye. Yoksa böyle saygın gazeteler tekzip edilecek haberlere imza atmazlar. Bunlar günlerdir biliniyordu fakat maalesef Ankara’nın bunu çok ciddiye aldığı kanaatinde değilim, gelen tepkiler bunu gösteriyor. Her 24 Nisan’da bu tip şeyler yaşanır fakat şunu vurgulamak isterim, ilk defa AKP hükûmeti caydırıcılığını ve inandırıcılığını yitirmiş oldu. Şunu anlatmaya çalışıyorum eski dönemde de bunlar yaşanıyordu ama bu kez AKP yönetiminin inandırıcılığı ve caydırıcılığı olmadığı için Biden bunu rahatlıkla ‘soykırım’ diyecektir. Kişisel tahminim, Biden bugün yapılan telefon görüşmesinde Erdoğan’a ‘soykırım’ diyeceğini söyledi.

DIŞİLERİNİN AÇIKLAMASI NE ANLAMA GELİYOR?

“ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bir soru üzerine yarın Biden’ın ‘soykırım’ kelimesini kullanacağını söylemiş. Bu bilinen bir şeydi ama maalesef Türkiye’deki parlamentonun gücü vardı ama artık yok ve bunlar biliniyor. Dolayısıyla, artık bu durum açık.”