TELE1 vatandaşın nabzını tuttu! Sahur ve iftar alışverişi cep yakıyor

Yayın tarihi: 23 Mart 2023 Perşembe 7:27 pm - Güncelleme: 23 Mart 2023 Perşembe 7:43 pm

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yurttaşlar sahur ve iftar sofrasının maliyetini kara kara düşünmeye başladı. Ramazan’ın geleneksel lezzeti hurmanın kilogram fiyatı 120 liradan başlayıp 280 liraya kadar uzanırken, 1 haftalık kahvaltılık ürün alışverişi yapmak isteyen vatandaş ise 700 lirayı gözden çıkarmak zorunda kalıyor. TELE1, İstanbul Eminönü’nde hem esnaf hem de vatandaşın nabzını tuttu. Fahiş fiyatlar yurttaşın belini bükerken, esnaf ise zamlara artan maliyeti gerekçe gösteriyor.

İktidarın politikaları nedeniyle yaşanan ekonomik kriz, vatandaşın geçim sıkıntısını büyütmeye devam ediyor. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç ibadetini yerine getirmek isteyen yurttaşlar, sahur ve iftar sofrasını nasıl kuracağını kara kara düşünüyor. Temel gıda kalemlerinde artış sürerken, yurttaşlar çareyi porsiyon küçültmekte buluyor.

TELE1 muhabiri Hude Gürbüz ile kameraman İbrahim Yıldırım, hem esnafın hem de yurttaşın nabzını tutmak için İstanbul Eminönü’ne gitti. Gürbüz, sahur ve iftar sofrası kurmak için vatandaşın ne kadar para harcaması gerektiğini araştırdı. Ortaya çıkan hesap ise dudak uçuklattı.

VATANDAŞ HURMAYA UZAKTAN BAKIYOR

Ramazan ayının geleneksel lezzeti hurmanın fiyatları 120 liradan başlayıp, kalitesine göre 280 liraya kadar çıkıyor. Hurma fiyatları geçen yılki fiyatlarla kıyas edildiğinde ise 40 lira civarında artmış durumda.

Vatandaş zamlara yenik düştü! Sahur ve iftar sofralarının maliyeti katlandı

KAHVALTILIK ÜRÜNLER ATEŞ PAHASI

Vatandaşların, sahur sofrası için alışverişe çıktığında ise adeta hevesi kursağında kalıyor. Zeytin, peynir, sucuk ve pastırma gibi ürünlerin fiyatı dudak uçuklatıyor. Bölge esnafı, maliyetlerde yaşanan artışın etiket fiyatlarına yansıdığını belirtiyor.

TELE1 muhabiri Gürbüz, sahur sofralarının vazgeçilmezi olan kahvaltılık ürünlerin fiyatını araştırdı. TELE1’in mikrofon uzattığı bir esnaf, 5-6 kişilik ailenin 1 haftalık kahvaltılık alışverişinde geçen yıla kıyasla 150-200 liraya yakın bir artış olduğunu kaydetti. Peynir, terayağı, sucuk ve az miktarda pastırma gibi ürünler sepete eklendiğinde, 5-6 kişilik aileye bir hafta boyunca yetecek alışverişin bedeli 689 TL tutuyor.

VATANDAŞ ETİKETE, ETİKET VATANDAŞA BAKIYOR

Gürbüz, Eminönü’ne alışverişe gelen yurttaşlara da mikrofonunu uzattı. Gürbüz’e konuşan vatandaşlar, etiket fiyatlarındaki artışa isyan etti.

Yurttaşların TELE1’e yaptığı açıklamalar şöyle:

*Fiyatlar uçuyor, yetişemiyoruz. Kart kullanıyoruz. Nakit para yok ki. İftarlık, sahurluk bir şey alamadım. Bakacağım.

*İftarlık, sahurluk bir şey alamadık maalesef. Açız aç. Emekli maaşıyla nasıl geçinilebilir? Ortamı görüyoruz. Ramazan’da indirim yok daha da fiyatlar yükseldi.

*İstediğimiz şeyleri alamıyoruz. O yok, nasıl alacağız. Öyle bir şey yok. Hurmanın kilosu 250 lira. Artık hurmayla açamayacağız iftarı.

*Hesabımıza gelirse alırız ama bayağı pahalı. 5-6 bin lira bir emekli maaşı. 300 lira hurmanın kilosu. Neyle geçineceksin?

*Gerçekten çok pahalı. Şöyle bir bakalım dedik ama fiyatlar çok yüksek. İnsanların da çok bir şey aldıklarını sanmıyorum. Hurmanın fiyatı çok pahalı. Tanesi 10 lira diyordu bir tanesi.

*Torbada kaşar var, lokum var, beyaz peynir var… 285 lira tuttu. Bunun biri de emanet, bir arkadaşa aldım. Allah hepimiz hakkında hayırlısını versin. Ama çok zor.

*900 lira civarında tuttu. Bilmiyorum kredi kartında ne kadar kaldı. Oldukça kallavi fiyatlar. Fiyatların düştüğünü zannetmiyorum, hatta ilerleme var. Bir ay öncesine göre daha yüksek şu an.