TELE1 Şeriat Anayasası dosyasını açmıştı! Mehdi gelecek diyen Saray danışmanı istifa etti

Yayın tarihi: 8 Ocak 2020 Çarşamba 1:06 pm - Güncelleme: 8 Ocak 2020 Çarşamba 5:52 pm

İstanbul’da düzenlenen 3. Uluslararası Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM) İslâm Birliği’nin Kongresi’nde yaptığı, “Mehdi gelecek. Ortamı buna göre hazırlamalıyız” konuşmasıyla gündeme gelen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı emekli General Adnan Tanrıverdi Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı ile Güvenlik ve Dış Politika Kurul Üyeliği görevinden istifa etti.

TELE1 Şeriat Anayasası dosyasını açıyor: “Anayasa Kuran’ın hiçbir ayetine ters olmamalı”

 

Tele1 Şeriat Anayasası dosyasıyla Türkiye gündemine getirdiği ve 15 Temmuz’dan sonra TSK’da yapılan değişikliklerde çok etkili olduğu bilinen Adnan Tanrıverdi, İstanbul’da düzenlenen 3. Uluslararası Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM) İslâm Birliği’nin Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Biz o zaman, Harp Okulları, Askeri Okulların tamamı Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmalı dedik, bağlandı. Jandarma Genel Komutanlığı’nın Genelkurmayla İçişleri Bakanlığı’na bağlansın dedik, bağlandı. Yüksek Askeri Şura’nın yapısı değişsin dedik, Askeri Yüksek Yargı kalksın dedik, o da gerçekleşti. Başkanlık sistemi gelsin dedik, o da geldi. Bu önermelerimizin tamamına yakını 15 Temmuz’dan sonraki yeniden yapılanmada gerçekleşti” ifadelerini kullanmıştı.  “Anayasanın Kuran’ın hiçbir ayetine ters olmamalıdır” açıklamasında bulunan Tanrıverdi yaptığı konuşmada Laiklik ilkesi için “Temel insan haklarına aykırı, anti demokratik bir kuraldır. Yeni anayasada yer almamalıdır” değerlendirmesini yapmıştı.

“TÜRKÇE İKİNCİ DİL OLMALIDIR”

İstanbul’da gerçekleşen İslam İşbirliği kongresinde devletin dilinin ikinci dil olması gerektiğini savunan Adnan Tanrıverdi,  “Devletin kurumlarında ve uluslararası ilişkilerde resmi dil Türkçe olmalıdır ancak, Kürtlerin ve diğer etnik grupların kendi dillerini konuşma, geliştirme ve kendi dilinde eğitim yapma özgürlüğü ve imkanı Anayasa ile koruma altına alınmalıdır. Kürtçe dilinin geliştirilmesi devletin kültür programlarında yer almalıdır. Devletin resmi okullarında isteyen Kürt vatandaşlarımıza kendi dilinde eğitim hakkı sağlanmalı, ikinci dil olarak da Türkçe öğretilmelidir. Türkçe eğitim yapan devlet okullarında da ikinci dil olarak Kürtçe dili tedrisata dahil edilmelidir” diye konuşmuştu.

“CUMHURBAŞKANLIĞI FORSUNA BİR YILDIZ DAHA EKLENSİN”

Cumhurbaşkanlığı forsuna bir yıldız daha eklenmesi gerektiğini söyleyen Tanrıverdi kongrede, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Türklerden sonraki en büyük ve asli etnik gurubu Kürtlerdir. Cumhurbaşkanlığı forsunda tarihte kurulmuş 16 Türk Devleti’nin simgesi bulunmaktadır. Eyyübi Hanedanlığı Devleti Kürtler kadar, sünni Müslümanların da iftiharla ve hayırla yad ettikleri bir devlettir” demişti.

“EYALET SİSTEMİ GETİRİLMELİDİR”

Eyalet sistemi getirilmesi gerektiğini belirten Adnan Tanrıverdi, “Türkiye Cumhuriyeti’nin taşra teşkilatı ve devletin yönetim şekli yeniden düzenlenmelidir. Bu sistem hem Kürtlerin ve diğer etnik grupların özerklik isteklerini kapsayacak hem de devlete bağlılık ve aidiyet duygusunu artıracak şekilde oluşturulmalıdır. Her bakanlık kendilerine bağlı en fazla 6 ila en fazla 10 birimi layıkıyla sevk ve idare edebilir. 81 vilayet merkezden dirayetle yönetilemez. Merkezi idarenin hem ülkemizin diğer milletler nezdindeki menfaatlerini bihakkın koruyabilmesi hem de mahalli ihtiyaçların daha yakın tespit ve karşılanabilmesi için coğrafi, ekonomik, sosyal ve etnik şartlar göz önünde bulundurularak Eyalet sistemi oluşturulmalıdır. Eyalet valileri seçimle işbaşına gelmeli. Adalet, iç güvenlik savunma ve dışişleri merkezden, devletimizin diğer faaliyet alanları eyaletler tarafından mahallinden yönetilmelidir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

 

Tanrıverdi’nin İslam İşbirliği Kongresi’ndeki konuşmasına en sert tepki AKP eski Milletvekili Mehmet Metiner’den geldi. Metiner, “Cumhurbaşkanımızın askeri başdanışmanı sıfatını taşıyan biri böyle konuşuyorsa oturup dizimizi dövelim! Düşmanlarımızın arayıp da bulamadığı şeyi kendi ağzından sunuyor! Şimdi o birileri kalkıp bu laflar üzerinden Cumhurbaşkanımızı hedef tahtasına oturturlarsa ne diyeceğiz?” dedi.

Erdoğan’ın başdanışmanının hayalindeki Anayasa: Forsa bir yıldız daha eklensin

İSTİFA ETTİ

İslam İşbirliği Kongresinde yaptığı açıklamalarla tepki çeken Adnan Tanrıverdi, Cumhurbaşkanı başdanışmanı ve Güvenlik ve Dış Politika Kurul Üyeliği görevinden istifa etti. Tanrıverdi ASSAM’ın WhatsApp grubundan yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı’ndaki görevlerinden “Affını” istediği, Erdoğan’ın da kabul ettiğini belirtti.

 Tanrıverdi’nin kurucusu olduğu ASSAM’ın WhatsApp grubunda yaptığı belirtilen şu paylaşım:

“Değerli Arkadaşlarım,

Hayırlı günler dilerim. Allah yardımcınız olsun.

İlerleyen yaşım ve her gün artarak devam eden tezvirat kampanyasını gerekçe göstererek, bulunduğum Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı ile Güvenlik ve Dış Politika Kurul Üyeliği görevlerimden affımı talep ettim.

İstişaremiz sonunda Cumhurbaşkanımız talebimi kabul ettiler.

Omuzlarımdan büyük bir yük kalkmış oldu. Hayatın normal akışını yaşıyoruz.

Göreve devamımı isteyen arkadaşlarım oldu.

Şimdiye kadar olduğu gibi, son emeklilik talebimde de yapmam gerekeni yaptığıma inanıyorum.

Hakkınızı helal ediniz.

Görüşmek dileğiyle sağlık ve afiyetler dilerim.”

Gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda Adnan Tanrıverdi’nin makamını arayarak gelişmeleri sorduk. Tanrıverdi’nin makamından kendilerinde istifa bilgisinin olmadığı ifade edildi.