Türkiye'nin kaderini belirleyecek olan 14 Mayıs seçimleri öncesinde 'sahte seçmen' iddiaları seçim güvenliğine ilişkin endişeleri artırdı. İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki seçmen listesinde Pakistan uyruklu bazı seçmenlerin, olmayan binalara veya Türk vatandaşların kaldığı dairelere kayıt edildiği ortaya çıktı. TELE1 ekibi sahte seçmenlerin izini sürerken, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin söz konusu süreci Nüfus Müdürlüğü'nün yönlendirdiğini iddia etti.

Türkiye, 14 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için sandığa gidecek. Siyasi partiler, seçimler için kampanyalarını başlatırken, 'seçim güvenliği' tartışmaları da gündemdeki yerini koruyor.

TELE1 EKİBİ SAHTE SEÇMENLERİN İZİNİ SÜRDÜ

Seçmen listelerinin askıya çıkmasının ardından gündeme gelen 'sahte seçmen' iddialarına her geçen gün bir yenisi daha eklenirken, TELE1 muhabiri Hude Gürbüz ile kameraman İbrahim Yıldırım İstanbul'un Kadıköy ilçesinde ikamet ettiği belirtilen yabancı uyruklu seçmenlerin izini sürdü. Seçmen listelerindeki 'sahte seçmen'lere ilişkin TELE1'e konuşan CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, bazı isimlerin adreslerde ikamet etmemelerine rağmen binalarda seçmen olarak gözüktüğünü söyledi. https://tele1.com.tr/chp-sahte-secmenlerin-pesini-birakmiyor-itiraz-edildi-24390/

"BU İŞ NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN DE İÇİNDE OLDUĞU BİR SÜREÇ"

Narin, konuyla ilgili şunları söyledi: "Kadıköy'de 10 bin 460 yabancı seçmen var denildi. Biz de bunları inceledik. Partimize gelen Gülay hanım, Feneryolu Mahallesi'nde kendi ikamet etmediği, kardeşinin kaldığı evde 3 tane Pakistanlı seçmenin göründüğünü söyledi. Nüfus Müdürlüğü'ne gidildiğinde ise 3 Pakistanlı seçmen ve 3 çocuklarının olduğunu bizlere ilettiler. Bu Allavala ailesi 3 seçmen ve başka bir vatandaşın evinde. Benim evimde, boş haneye nasıl seçmen yazılabiliyor bunu bir türlü anlamıyorum. Nufüs Müdürlüğü nereden biliyor o binanın o dairesinin boş olduğunu? Pakistanlılar nereden biliyorlar da gidip kendilerini orada seçmen gösteriyor ve Nüfus Müdürlüğü'ne kayıt ettirebiliyorlar. Bu iş, Nufüs Müdürlüğü'nün birebir içinde olduğu, bilinçli bir şekilde yönlendirdiği süreç olduğu net. 3 Pakistanlı buraya gelip, yolda yürürken bu binanın bu dairesi boş deyip, 'bizi buraya kaydedin" demiş olamaz' ifadelerini kullandı.

"BİNAYA BAKIYORUZ DAİRE BOŞ, SEÇMEN OLMAMASI LAZIM"

"Yine bir aile var. Toplam 6 kişi seçmen olarak görünüyorlar. Binaya baktığımızda daire boş. Hiçbir bina yok. Burada seçmen olmaması lazım. Ama kayıtlı seçmen var görünüyor. Bu da ayrı bir problem. Yabancı seçmenlerin ciddi bir sorun olduğunu görüyoruz. Acaba Gaziantep'te, Kilis'te, Mersin'de, Adana'da, Maraş'ta, Hatay'da neler oluyor bilemiyorum. Biz İstanbul'un göbeğinde bu kadar sorun yaşıyorsak, o bölgedeki Suriyeli ve diğer göçmenlerin nerelere kaydedildiğini tahmin bile edemiyorum. Evdeki yabancı sorunu da hala devam ediyor. İlçe Seçim Kurulu'na itiraz etmemize rağmen seçmenlikten düşmediler. Hala Allavala ailesi seçmen gözüküyor. Bu Pakistanlı seçmen sorunu hala devam ediyor."

"YABANCILARA 'VATANDAŞLIĞINIZI DÜŞÜRÜRÜZ' DİYORLAR"

İktidarın, Kadıköy'de yaşayan yabancı uyruklu seçmenlere AKP'ye oy vermemeleri durumunda 'vatandaşlık düşürme' tehdidinde bulunduğu dile getiren Narin, şöyle devam etti: "Bölgemizde yaşayan yabancı seçmenlere AKP tabanından 'vatandaşlığınızı düşereceğiz' söylemleri gidiyor. Vatandaşlıklarının düşürülmesi endişesini yaşıyorlar. AKP'ye destek vermedikleri takdirde yabancı seçmenliklerinin düşürülme endişesini yaşıyorlar. Bunu bizzat bizlerle paylaşan yabancılar var."

"BİZ DE GENEL MERKEZ DE SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ"

CHP'nin 'sahte seçmen' sürecini takip ettiğini de ekleyen Narin, "Biz elimizden geleni yapıyoruz. Genel Merkezi'mizin de süreci takip ettiğini görüyoruz. Şu anda biz 2 Nisan itibarıyla itirazlarımızı vermiştik. Bugün itirazlarımızın sonuçlarını aldık. Seçmenlik kaydı olmayanlar da başvurularını yaptı. Son listeler bize ulaştı. Kontrol ediyoruz." diye konuştu.

TELE1 ADRESLERE DE GİTTİ

Gürbüz, yabancı uyruklu seçmenlerin kayıt edildiği adreslere gitti. Zili çalan Gürbüz, dairede yaşayan yurttaşlara mikrofonunu uzattı. Vatandaşlar, Türk olduklarını ve Pakistan uyruklu herhangi birinin dairede yaşamadığını belirtti. Yabancı uyruklu seçmenlerin söz konusu adreslere nasıl kayıt edildiği ise bilinmiyor.