TELE1 sordu, sanatçılar yanıtladı: Müzik sektörü pandemiden nasıl etkilendi?

Yayın tarihi: 31 Mart 2021 Çarşamba 7:01 pm - Güncelleme: 31 Mart 2021 Çarşamba 9:07 pm

Muhabirimiz Engin Açar’a konuşan Sanatçı Vedat Sakman, yeni tip koronavirüs salgını sürecinden en çok etkilenen kesimin müzisyenler olduğunu söyledi. Hayatına son veren müzisyenlerin de arttığını belirten Sakman, “Benim duyduğuma göre bir iki ay 400’ün üzerinde bir müzisyen intiharı vakası var.” dedi.

TELE1 Muhabiri Engin Açar, koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri olan müzik sektörünün sorunlarını gündeme getirmek için sanatçılara mikrofon uzattı. Begümhan Aydoan’ın sunduğu Gün Ortası programına bağlanan Açar, sanatçılara “Müzik sektörü pandemiden nasıl etkilendi?” diye sordu.

Açar’a konuşan sanatçı Vedat Sakman, müzik sektörünün en çok ihmal edilen kesim olduğunu söyledi. Sakman, şöyle konuştu:

“Bu süreçte müzisyenler ve sadece müzisyenler değil müzisyenlerin bulunduğu alanlarda çalışan pavyonlar, gece kulüpleri, restoran, düğün salonları, bütün bu eğlence sektörünün nüfusun büyük bir bölümünü oluşturduğunu hesapladık. Yani yok sayılamaz böyle bir şey ama ne yazık ki yok sayıldı. Müzisyen intiharlarına yüksek boyutlarda olduğu bir dönem yaşıyoruz. Kimsenin umurunda olmadığı bir hal var. Şuanda burada bu arkadaşlarımla bütün Türkiye’deki müzisyenler adına da bunları söylüyoruz kendi adımıza değil sadece. Benim duyduğuma göre bir iki ay 400’ün üzerinde bir müzisyen intiharı vakası var. Müzisyenlere sahip çıkan sadece bir kaç belediyeler oldu onları da söylemek lazım Küçükçekmece Belediyesi müzisyenlere kendi imkanlarınca konserler yaptı, Şişli Belediyesi yaptı, Ataşehir yaptı hatta Gemlik Belediyesi kendi imkanlarınca müzisyenlere sahip çıktı. İstanbul Belediyesi’nin sanıyorum 39 tane sahne açacağını duyduk bunlar sevindirici haberler bunları bütün belediyelerden bütün müzisyenler adına bekliyoruz”

“MÜZİSYEN İNTİHARLARI KORKUNÇ DERECEDE ARTTI”

Sanatçı Meltem Taşkıran ise şunları söyledi:

“Hem müzisyenim hem eğitmenim Türkiye’deki müzik sektörünü de Vedat abinin de dediği gibi müzikle beraber olan diğer sektörlerin kardeş sektörlerinde çok ciddi yara aldığını görüyorum. Eğitim sektörü de çok ciddi yara aldı artık öğrenciler öğretmenleriyle bir araya gelip piyano çalamıyorlar, keman çalamıyorlar, sahneye çıkamıyorlar ve acı şeylerden bir tanesi de müzisyen intiharlarının korkunç derecede artmış olması ve müzisyenlerin bir ömür boyunca çalışıp edindikleri enstrümanları ekmek parası için satmak zorunda kalmaları biz her gün sosyal medyada müzisyenlerin gitarlarını, piyanolarını, mikrofonlarını, davullarını sattığını görüyoruz bu hepimizi çok üzüyor.”