TELE1 Moskova Temsilcisi anlattı: Kazakistan’da turuncu devrim denemesi var

Yayın tarihi: 7 Ocak 2022 Cuma 11:44 am - Güncelleme: 24 Ocak 2022 Pazartesi 4:33 pm

TELE1 Moskova Temsilcisi Mahir Esen (https://twitter.com/MahirEsen_Tr)

Kazakistan‘daki son duruma ilişkin bilgi veren TELE1 Moskova Temsilcisi Mahir Esen “Olayları sadece zamma bağlamak doğru değil, Batı’nın provokasyonu açık. Turuncu devrim denemesi var” dedi.

Kazakistan’da akaryakıt zammına karşı başlayıp, hükümet karşı eylemlere dönüşen protestolar sürüyor. Kazakistan’da yetkililer, Almatı’daki protestolara yapılan müdahalelerde “26 silahlı suçlunun” öldürüldüğünü açıkladı. Gözaltına alınan kişi sayısının ise 3 binden fazla olduğu duyuruldu.

Dün TELE1’de Merdan Yanardağ’ın sunduğu ‘5. Boyut’ programına konuk olan  protestolara ilişkin son durumu anlattı. Esen, “Aslında bakarsanız kimsenin beklediği bir şey değildi. Kazakistan SSCB’de ayrılan cumhuriyetlerden. Halkı iş bulmada sorun yaşamayan, sistemi yerli yerine oturmuş bir ülkeydi. Ne olduysa doğalgaz zammından sonra oldu. 60 tengede 120 tengeye çıkarıldı fiyatı. Ve bir anda ülkenin her tarafında gösteriler düzenlemeye başlandı. Daha önce benzeri eylemler olmuştu ama daha çok ülkenin orta batısında işçiler paralarını alamadıkları içindi. Fakat hiçbiri bu kadar organize ve patlak veren bir hal almamıştı” dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı’ndan Kazakistan’a ‘desteğe hazırız’ mesajı

Esen, “Elbette Kazakistan’ın zenginliklerinden bahsetmeden olmaz. Fakat burada temel sorun şu halk bu temel zenginliklerden nasibini alamıyor. Neden? Çünkü Kazak sanayisi bir türlü oluşmadı bu dönemde. Çoğunlukla Çinli ve Batılı şirketlerin madenleri kullanıyor. Peki bu madenler ve doğal kaynakların ne kadarını Kazak halkına yansıyor. Çok küçük bir kısmı, neredeyse yüzde 80’i çeşitli uluslararası şirketlerden tarafından alınıyor, yüzde 15-20’si Kazak devletine kalıyor. Halka ise yüzde 1’i bile yansımıyor. Kazaklar özellikle son 1 yılda pandemi ve küresel krizin etkisiyle temel gıdaya erişimde çok büyük zorluklar yaşamaya başladı. Kredilerle yaşamaya başladılar” ifadelerini kullandı.

Kazakistan’daki kriz kriptoları vurdu! Etkisi ne kadar devam edecek?

“SADECE ZAMMA BAĞLAMAK DOĞRU DEĞİL, BATI’NIN PROVOKASYONU AÇIK”

Özellikle Türkiye’de Kazakistan’a ilişkin yapılan yorumların yanlış olduğunu söyleyen Esen, “Ülkede 2001’de kurulan ‘Kazakistan’ın Demokrat Tercihi’ diye bir örgüt var. Bu örgüt temelden Sorosçu yapılarla bağlantılarla. Kazakistan’da devlet sivil topluma göz açtırmıyor bu bir gerçek. Ancak Kazakistan’da özellikle 20-25 arasındaki gençler çeşitli öğrenci kollektifleriyle öğrenci kamplarına Avrupa gönderiliyorlar. Bu kamplar nerede? Belgrad ve Zagreb’te. Yani Soros’un en etkin olduğu iki şehir. Daha önce yakalanan gençlerin ifadelerinde buralara gidip gençlik örgütlerine kamplarına katıldıkları yönünde. Tüm bu olaylar zamlara bağlanıyor. Bu doğru değil. Hayır burada Batı’nın provokasyonu açık. Bir turuncu denemesi daha var. Bu nettir” diye konuştu.

Kazakistan’da son durum: Ölü sayısı artıyor