TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan’dan ittifak açıklaması

Yayın tarihi: 25 Aralık 2021 Cumartesi 9:10 pm - Güncelleme: 25 Aralık 2021 Cumartesi 10:51 pm

TELE1’de başlayan ‘Gündem Özel Lider Söyleşileri’ programının konuğu, Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan oldu. Okuyan, “Erdoğan’ın yeniden seçilmemesi yönünde bir tavır içerisinde olacağız. Biz Türkiye’de Erdoğan’ın ya da AKP’nin siyasi ömrünü uzatacak hiçbir adım atmayacağız” dedi.

TELE1’in ‘Gündem Özel Lider Söyleşileri’ programı TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan ile devam ediyor. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ merak edilenleri sordu, Okuyan ise yanıtladı.

İTTİFAK AÇIKLAMASI

Yanardağ’ın “Dinci Faşizan bir blok karşısındaki Millet İttifakı ile bağınız ne olacak, ittifak içerisinde yer alacak mısınız?” sorusuna Kemal Okuyan şöyle yanıt verdi:

Biz millet ittifakıyla bugünkü iktidar arasında özde önemli bir fark olmadığı tezini savunuyoruz. Biz Türkiye’de Erdoğan’ın ya da AKP’nin siyasi ömrünü uzatacak hiçbir adım atmayacağımızı söylüyoruz aylardır. AKP baskısı Türkiye toplumundan kalkmalıdır. Biz devrimciler olarak şunla da karşı karşıyayız. AKP gittiğinde her şey düzelecek iddiası saçma. Saray gider ekonomi düzelir. Yok böyle bir şey. AKP Türkiye’de artık bir travmaya dönüşmüş durumda.

Cumhuriyetin kazanımları zaten kaybedildi. Şimdi yeni bir atak yapılması lazım. Bu yeni atağın sınıfsal karakteri çok önemli.

Yaklaşımımız şu, Erdoğan başka şeylerin tartışılmasını engelleyecek bir aktör haline geldi. Önce Erdoğan gitsin, böyle bir saplantı var toplumda. TKP’liler olarak aynı duygu bizde de var. TKP’li genç arkadaşlar var. Abi diyorlar biz gözümüzü açtık Erdoğan, hala Erdoğan. Ama sadece buna teslim olduğumuz anda biz TKP olmaktan çıkarız.

Üzerimize düşeni yapmak bizim görevimiz. Erdoğan’ın yeniden seçilmemesi yönünde bir tavır içerisinde olacağız. Bu Millet İttifakı’na dönük bir destek falan olamaz. Ortada bayağı sağa çekilmiş, laikliği terk etmiş, sınıf meselelerinde özel sektörüne yüzünü dönmüş, neoliberal politikalara net bir tavır almayan NATO’yu AB’yi sorgulamayan bir şey var karşımızda. Bunlar da bizim kırmızı çizgilerimiz.

Erdoğan aday bile olmayabilir. Bu olasılık küçük de olsa var.

Başka bir toplumsal sistem mümkün.

Birlikte yürüme ve ön açıcı hamle yapma kararlılığımız var bunun için uğraşıyoruz. Bu seçimlere nasıl yansır? İlk turda aday göstermenin doğru olduğunu düşünüyoruz. Bu Erdoğan’a hizmet ederse ne olur, çekersiniz adayınızı.

Sermaye sınıfıyla flört eden bir karakterimiz yok.

HDP ÇIKIŞI

“HDP’siz bir ittifak mümkündür derken ne demek istediniz, açar mısınız?” sorusuna karşılık ” Çok talihsiz bir gündem oldu” diyen Okuyan, şöyle devam etti:

HDP geleneği ile son girdiğimiz iş birliği 1995 yılına dayanıyor. HADEP vardı. Parlamentoya giremedi bu hareket. Seçimler bitti, oraya Altan Tan ve Mehmet Metiner geldi. Biz onları gördüğümüz zaman dedik ki yeni bir rotaya giriyorlar. Sizin yeni dostlarınız bunlarsa kolay gelsin deyip kalktık masadan.

HDP siz bir ittifak olur mu? E tabii ki olur. Israrla bu sorulduğunda evet biz niye sürekli HDP ile anılmak zorundayız?

CHP size milletvekilliği teklif etse diye soruluyor. Bilmiyorum CHP niye teklif etsin? Diyelim etti, biz niye kabul edelim? Bir tarafında Akşener’in bir tarafında Babacanın yanında komünistlere verilen bakanlık ancak süs olur.

İster Türk ister Kürt milliyetçisi olsun… Milliyetçilikle liberallik aynı şeydir. Çok talihsiz bir gündem oldu.