TELE1 bölgeden aktarıyor: Ören’den tahliye edilen vatandaşlar yurtlara yerleşti

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2021 Çarşamba 9:11 pm - Güncelleme: 15 Ağustos 2022 Pazartesi 9:37 am

Muğla Milas’taki yangın devam ediyor. Alevler, Kemerköy Termik Santrali’nde. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, saat 21.00 sıralarında alevlerin santrale sıçradığını ve santralin boşaltıldığını duyurdu. Muğla Valiliği tahliye ve toplanma yerlerini açıkladı. Kemerköy Termik Santrali’nin sahiplerinden Nihat Özdemir de santralin içindeki herkesin tahliye edildiğini, hidrojen tanklarının boşaltılarak suyla doldurulduğunu, ancak rüzgar ve gece nedeniyle müdahalenin çok güç olduğunu söyledi. Öte yandan MSB, Muğla’nın Milas içesine orman yangının termik santrale ulaşması nedeniyle iskelede toplanan vatandaşların, çıkarma gemileriyle tahliye edildiğini duyurdu.

TELE1 ORADA

Saat- 02.58: Alevlerin sardığı Kemerköy Termik Santrali’ne yangının sıçramasıyla vatandaşlar tahliye edildi. Ören’den tahliye edilen vatandaşların bir kısmı Milas İlçe Stadı’na getirildi. TELE1’den  Fırat Yeşilçınar’ın edindiği bilgiye göre, vatandaşlar burada tutulmayacak. AFAD’ın hazırladığı listlerle yurtlara gönderiliyorlar.

Ören’den tahliye edilen vatandaşlar yurtlara yerleştirilecek

Saat- 03.04: Ören’e yangın için TOMA takviyesi yapılıyor.

ALBAN CANLI YAYINDA YANGININ SANTRALE SIÇRADIĞI ANLARI GÖSTERDİ

Muğla’da devam eden yangınlar, termik santrale sıçradı. TELE1 canlı yayınına konuk olan CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, alanda tahliyelerin başladığını ifade ederek AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi. Alban, “Burası büyük bir risk altında. Herkes kaçıyor. İşte Milas’ı getirdikleri hal bu. Paniği görüyorsunuz. Ben çağrıda bulunuyorum. Recep Tayyip Erdoğan, saraydan çık, Türkiye’nin bütün giderlerini durdur. Yangın söndürme uçaklarını getirin buraya. Nereden getiriyorsanız getirin. Getirin ki burası patlamasın. İnsanlar yanmasın. Büyük bir tehlike içerisindeyiz. Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıdır. Bütün her şeyi durdurun. Uçakları, helikopterleri buraya yönlendirin. Son çare bu.” diye konuştu.

Termik Santral alev alev! Elektrik kabloları fişek gibi patlıyor

Muğla’nın Milas ilçesindeki orman yangını Kemerköy Termik Santrali’nin tel örgülerine kadar yaklaştı. Saat 21.00 sıralarında ise termik santralin elektrik iletim tellerinden de kıvılcımlar düşmeye başladı. Bunun ardından terminalin alarmı çalmaya başladı. Bu arada patlamaların da yaşandığı bölgede elektrikler kesildi.

ALBAN ŞUNLARI SÖYLEDİ:

“Acil çağrı yapıyorum! Erdoğan Saray’ından çık bu yangını durdur! Hava müdahalesi dışında bu yangının sönme ihtimali yok. İktidarı ya istifaya ya da göreve çağırıyorum! Bu yangını söndürün!”

Öte yandan Milas Belediye Başkanı Murat Tokat, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Alevler Termik Santrale girdi… Santral şu an tamamen boşaltılıyor ve şimdi sirenler çalıyor…” ifadelerini kullandı.

 

SANTRALDEKİ YANGINA MÜDAHALE

Kemerköy Termik Santrali’ne sıçrayan yangına bölgede bulanan ekipler müdahale ediyor.

CHP’Lİ ALBAN SANTRAL BÖLGESİNDEN SON DURUMU AKTARIRKEN GÖREVLİLER ACİL UZAKLAŞMA UYARISI YAPTI! 

Alban: “Burada 40 bin ton kömür stoku var. O stok yandıysa burada karbonmonoksitten herkes zehirlenir. Acil olarak gece görüşlü uçak gelmesi lazım!”

TAHLİYELER BAŞLADI

 

 

 

 

 

 

MSB’DEN TAHLİYE AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, termik santrale sıçrayan yangın nedeniyle bölgede yapılan tahliyeler hakkında bilgi verildi. Açıklamada, “Muğla’nın Milas ilçesindeki orman yangınının bölgedeki termik santraline yaklaşması üzerine, iskelede toplanan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait çıkarma gemilerimizle emniyetli bölgelere tahliye ediliyor” denildi.

MİLAS BELEDİYE BAŞKANI TOKAT’TAN TAHLİYE AÇIKLAMASI

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Twitter üzerinden paylaştığı video ile tahliye işlemlerine ilişkin bilgi verdi. Tokat, şunları söyledi:

“Yaklaşık 1,5 saat önce aldığımız haber ve duyduğumuz siren sesleriyle yangının Kemerköy termik santrali alanına girmiş olduğunu öğrendik. Oraya gitmek istediğimizde yolların kapatıldığını ve civarında kesin talimatlarla bir tahliye işleminin uygulanmakta olduğunu gördük. Kaymakamımızla yaptığımız görüşmede, Muğla Valiliği tarafından alınan bir kararla bölgenin boşaltılmasına karar verildiğini öğrendik. Bu karar hemşehrilerimizin güvenliği noktasında derhal uygulanması gereken bir karardır”

Milas Belediye Başkanı Tokat’tan tahliye açıklaması

TOPLANMA ALANALRI VE KULLANILABİLİR YOLLAR

“Ören, Alatepe, Kultak, Pinar, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler, Bağdamları, Karacaağaç tahliye edilecektir.”

Tokat’ın paylaşımının yanı sıra, Valilikten yapılan açıklama ile toplanma alanları da belirtildi.

Buna göre, araçları olanlar için toplanma yerleri Milas Şehir Stadyumu ve  Koru Yüksel Çağlar İlkokulu olacak. Tahliye için Kultak Alatepe ve Pinar Dereköy istikametleri araçla kullanılabilecek. Aracı olmayan vatandaşlar için ise Ören Marina’da 1500 kişilik çıkarma gemisi bekleyecek. Tahliye işlemleri, Zabıta ve Jandarma kontrolünde yapılacak.

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI: ORMAN’DAN DA BİZE VERİLEN BİR BİLGİ YOK ONU DA SÖYLEMEM LAZIM

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün: Santralin içinde hala kömür stoğu ve kablolar var

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, yangınların son durumuyla ilgili açıklama yaptı.

“Kozağaçlı hemşerilerimiz ve belediyemizin ekipleri ile beraber kesimler yapılacak bir band oluşturulmaya çalışılacak. Kozağaç ve Menteşe’de oturan hemşerilerime söylemek istiyorum belki de belli bir saatten sonra boşaltma kararı çıkabilir. Buna göre hazırlıklı olmamız lazım. İlle boşaltılacak demiyorum ama tahliye kararı çıkabilir,” diyen Gürün; “Bu konuda muhakkak hazır olmamız gerekiyor ve hiçbir direniş göstermeden bulunduğumuz bölgeleri hemen boşaltmamız lazım. Sizin canlarınız bizim için çok önemli,” ifadelerini kullandı.

Gürün, “Şu an sabaha kadar yangının ne şekilde ne yöne evrileceğini kimse kestiremiyor ve bize söylemiyor. Orman’dan da bize verilen bir bilgi yok onu da söylemem lazım. Yapılacak ne varsa hemşerilerimizle beraber yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Erdoğan: Yerleşim bölgelerindeki yangın, büyükşehir belediyelerinin sorumluluğundadır

Gürün, “Orman bizim sorumluluğumuzda değil, ama gene de çalışıyoruz.” dedi. 
Gürün’ün açıklaması şöyle: 
“Cumhurbaşkanının yangın konusunda bizi suçlamasından çok üzgünüm. Yangın şehirlerden ormana sıçrasa biz suçlanabilirdik. Ama yangın ormandan yerleşimlere sıçrıyor. Orman bizim sorumluluğumuzda değil, ama gene de çalışıyoruz.”