TELE 1’e Avrupa’dan büyük destek

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2020 Perşembe 5:21 pm - Güncelleme: 2 Temmuz 2020 Perşembe 6:07 pm

TELE 1 ve Halk TV’nin kapatılma cezası almasına yurt dışından da tepkiler büyüyor.

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği ATGB , Fikir Atölyesi ile Hamm ve Çevresi Türk Sosyal Demokratlar Derneği ( TSD Hamm) gibi sivil toplum kuruluşlari yaptıkları açıklamalarla TELE 1 ve HALK TV ye RTÜK tarafından verilen cezaları kınadılar.

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) , Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) Halk TV ve TELE 1’e yönelik 5 gün yayın durdurma cezası verilmesine şöyle tepki gösterdi.

RTÜK elini vatandaşın haber alma özgürlüğünden derhal çekmeli

“RTÜK’ün tarihi ayıbı: Gerçekleri ekran karartarak da gizleyemezsiniz. Avrupa’da görev yapan Türkiye kökenli gazeteciler olarak ülkemizde muhalif seslere yönelik saldırı ve baskıyı kınayan bu kaçıncı basın açıklamamız, bilemiyoruz. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) alınan kararla Halk TV ve TELE 1’e verilen 5 gün yayın durdurma cezası, Türkiye’deki belki de özgür medyaya artık daha fazla tahammül edilemeyeceğinin bir göstergesi. Anlaşılan iktidar inisiyatifin muhalefete geçtiğini görüyor ve medyadaki özgür seslerin etkisinin büyüdüğünün de farkında. Yandaş ekranlar baştan sona alay konusudur. Etkisizdir. Muhalif seslerin etkisi engellenmeye çalışılıyor. RTÜK’ün ekran karartma cezası şimdiden tarihe benzersiz karanlık bir sayfa olarak geçti. Gerçekleri aktaran basına sansür ve cezalar, ne yazık ki, alıştığımız türden baskılardı, ancak bu son ekran karartma cezası ile RTÜK bir ilke imza atarak Türkiye’de artık basın özgürlüğünün kalmadığını, tamamen kazındığını tüm dünyaya ilan etmiştir. RTÜK’ün basın-yayın tarihi açısından utanç verici kararı, Türkiye hakkında bir açıklama yapan Sol Parti lideri Katja Kipping’in sözlerini teyit eder nitelikte: ‘Türkiye sadece korona nedeniyle değil, aynı zamanda insan hakları ve demokrasi açısından da bir risk bölgesi. Alman hükümeti buna karşı belirleyici bir tavır almalı. Dışişleri Bakanı Maas’ın perşembe günü Türkiye delegasyonuyla bir araya geldiğinde politik bir dik duruş sergilemesini ve açık bir şekilde şu mesajı vermesini diliyorum: Önce demokrasi! Türkiye demokrasi ve insan hakları için bir kara delik. Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi muhalefete karşı bir iç savaş yürütüyor. Türkiye’deki basına, hak ve özgürlüklere, demokrasiye saldırılar sona erdiği gün, bizler de dünyadaki meslektaşlarımızla göz hizasında görevimizi yapma onurunu yaşayabileceğiz.

Bu inançla, RTÜK’ün elini vatandaşın haber alma özgürlüğünden derhal çekmesini ve kararını geri almasını talep ediyoruz.”

ATGB Yönetim Kurulu

RTÜK tarafsızlığını ve inandırıcılığını yitirmiştir

Bundan yaklaşık 5 yıl önce Duisburg‘ ta kurulan ve Merkezi Mülheim an der Ruhr‘ da bulunan partiler üstü bir politik dernek olan FİKİR ATÖLYESİ‘ de (FA ) yaptığı bir Basın açıklamasıyla TELE 1 ve HALK TV ile dayanışmasını vurguladı;

FA açıklamasında ‚‘‘ Muhalif basına yönelik saldırılar artıyor . AKP iktidarının şu salgın günlerinde bile muhalif basına, medyaya, gazetecilere yönelik saldırıları hız kesmeden devam ediyor. Tamamen AKP iktidarının emrinde olan Radyo Televizyon Üst Kurulu                (RTÜK) Türkiyede ayakta kalan , sadece gerçekleri söyleyen, gösteren, aktaran 3-5 medya kuruluşundan ikisine, TELE 1 e ve HALK TV ye verdiği 5 günlük ekran kapatma kararını şiddetle protesto ediyor bu siyasi kararın hemen düzeltilmesini istiyoruz. Tek adam rejimin saldırmadığı, imha etmek istemediği muhalif kurum kalmadı. Kendisine Muhalif olan her kurum şu an hedefte. Sadece Cumhuriyeti korumak, kollamak toplumsal barış için mücadele eden Barolar, diğer meslek odaları parçalanmak isteniyor. Halkın seçtiği HDP li ve CHP lıi Belediyelere kayyumlar atanıyor. Şimdi bu baskı ve saldırıların hedefinde iki güzide TV kanalı var. RTÜK tarafsızlığını yitirmiş bir kurumdur ve halkın haber alma özgürlünü gasp ederek suç işlemektedir.

TELE 1 ve HALK TV’yi zevkle izliyor onlarla gurur duyuyoruz.

FA devamla ‘‘ Muhalif basın yalnız değildir. Muhalif basına ceza, gazeteciye hapislere göz yummayacağız. Çünkü toplumsal desteği her geçen gün biraz daha erimekte olan AKP yanlış yapmaktadır. Türkiyede toplumsal barışın sağlanması, kutuplaşmanın son bulması için demokrasiden sapılmaması gerekiyor. Özgür, tarafsız basın susturulamaz. Her iki TV kanalımızada Almanyadan dayanışma dolu selamlarımızı iletiyor, tüm demokratları, yurtseverleri, ötekileştirilenleri TELE 1 ve HALK TV ile dayanışmaya çağırıyoruz. Birleşenler ve direnenler mutlaka kazanacaktır. ‘‘ dedi.

Yasakçı zihniyetler bizi asla geleceğe taşıyamaz

Hamm ve çevresinde faaliyet gösteren Türk Sosyal Demokratlar (TSD Hamm) Derneği ise yaptığı açıklamayla her iki TV kanalınada sahip çıktı. TSD Hamm açıklamsı ise şöyle; ‘‘ AKP iktidarının güdümünde olan RTÜK ün TELE 1 e ve HALK TV ye verdiği bu ceza asla kabul edilemez. Muhalif TV leri , sosyal medyayı kapat, Barolara savunma mitingi yaptırma güneydoğuda Belediyelere el koy kayyum ata, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşünü yasakla, bir sosyal medya paylaşımıyla insanları içeri at bu kararlarla ülke sadece uygar dünyadan kopar. Böyle bir vizyon olmaz. Tele 1 ve Halk TV ekranları karartılamaz. Eğer Türkiyede biraz hak hukuk kalmışsa bu karar geri alınır. Yasakçı zihniyetler bizleri asla geleceğe taşıyamaz . Darbe günlerinde bile (muhalif) medyaya bu kadar baskı yapılmamıştır. Ama halkımızın en az yüzde altmışı, yetmişi bu ayrıştırıcı politikaları, sapmaları kabul etmiyor. Baskı ve zulüm ile ülke yönetenler mutlaka sandıkta kaybedeceklerdir. Bu yasaklar, sansürler iktidarın aleyhine olcaktır. Tele 1 in yanındayız. Dayanışma dolu selamlar‘‘