AKM açılışında konuşan Erdoğan yine Gezi’yi hedef aldı

Yayın tarihi: 29 Ekim 2021 Cuma 6:07 pm - Güncelleme: 29 Ekim 2021 Cuma 8:06 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı Protestoları sonrasında sıkça hedef aldığı Taksim’in simgesi Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) açılışında konuştu. Erdoğan, “Gezi olayları sırasında AKM’nin nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüştürüldüğünü unutmadık” dedi.

AKM açılışında konuşan Erdoğan’ın açıklamaları ise şu şekilde:

“Hiçbir engelin hiçbir tuzağın saldırının bizi Cumhuriyetimizin 100. Yılı için belirlediğimiz hedeflere ulaşmamızdan alıkoymasına izin vermeyeceğiz. Tüm milletimizin Cumhuriyet Bayramını tebrik ediyorum. Cumhuriyetimizin 98. Yıl dönümüne erişiminin sevincini yaşadığımız bugün yeni bir kültür sanat eseri kazandırmanın gurur içerisindeyiz. Taksim’de 75 yıl önce temeli atılan AKM uzunca bir süre önce kullanılamaz hale gelmişti. Biz İstanbul’un bu sembol yapısın inşa etmek için uzun yıllar önce harekete geçtik ancak attığımız her adımda engellerle karşılaştık”

GEZİ DİRENİŞİ’Nİ HEDEF ALDI

Mesela kimi çevrelerce ideolojik saplantı kimi çevrelerce kaos çıkarmaya dönüştürülerek bize vakit kaybettirildi. Gezi olayları sırasında AKM nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüştürüldüğünü unutmadık. Nihayet tüm bu sorunları birer birer aşarak gereken hazırlıkları yaptık ve 2019’da yeni binanın temelini attık. İlk AKM gibi bu eserinde bu eserin mimarı aynı aile oldu. Toplan alanı 95 bin metrekareyi bulan bu eserin inşası 2,5 yıl gibi rekor bir sürede tamamlandı.

Yeni AKM ile İstanbul’a ve dünyaya unutulmaz kültür sanat hizmeti sunacak bir ser ortaya çıkardık. Uzun yıllar boyunca AKM’nin yenilenmesi projesine karşı çıkanlar iftiralara başvuran kesimlerin ortaya çıkan eserler karşısında bir parça da olsa mahcubiyet duyacaklarını ümit ediyorum. Bu eser eski ve yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin şekilde görüldüğü yerdir. Biz bunun benzerini Harbiye’de de yaşadık. Biz yerin dibine girercesine Harbiye’deki merkezi de yaptık ve İstanbul’a yaptık. Biz her zaman her konuda olduğu gibi AKM tartışmalarında da sözümüzü eserlerimiz ve hizmetlerimizle söyledik Biz 94 yılından beri bu şehir için neler yapmadık ki, Haliç’i temizleyip halkımızın hizmetine sunduk, tünelleri otoyolları ile güçlü bir ulaşım altyapısı kurduk çünkü biz İstanbul’a aşıktık. Kentsel dönüşüm projeleri ile yeşil alanları ile şehrin çehresini değiştirdik. Kanal İstanbul gibi küresel düzeyde stratejik projelerle şehrimizi dünyanın kalkınma gündeminin merkezine yerleştirdik.

Projesinden inşasına kadar her aşamasını yakından takip ettiğim bu muhteşem eserin İstanbul’umuza hayırlı olmasını diliyorum. Yeni AKM’yi milletimize kazandıran bakanlığımız mimarımız Murat Tabanlıoğlu’nu ve kardeşlerini emeği geçen herkesi milletim adına tebrik ediyorum. 4 Kasım tarihine kadar sürecek Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’ni de başlatmış oluyoruz. 64 farklı noktada sürdürülecek etkinliklere gençlerimiz başta olmak üzere herkesi davet ediyoruz. Artık her yıl ilkbahar ve sonbaharda yapılara geleneksel hale getirilecek bu festival AKM ile Galataport arasında yapılacak. Beyoğlu’nun batı ve doğu kültürünün sergileneceği bu tarz etkinliklerle yükseleceğinden memnuniyet duyuyoruz. Böyle bir eser meydana getirilmesinde Bakan Ersoy’u özellikle kutluyorum. Buraya sadece ara sıra uğramak değil buraya gerçekten kendini vermek suretiyle yakın markajda burayı takip etmesi ekininin aynı şekilde takip etmesi işte bugün bu açılışı yapma şanına bizi kavuşturdu. İstanbul hak ettiğin değere ulaşan bir şehir değildir. 3 imparatorluğun başkentini yapan İstanbul Cumhuriyetimizin de en kıymetli markasıdır. İstanbul’un fethinden beri şehre vurduğumuz mühürlerin son halkası AKM, ülkemizin kültür-sanat nabzının attığı yer olarak asırlar boyunca ayakta kalacaktır.

İstanbul’un her meselesi ile yakından ilgilendik. Bu kadim şehir geri dönüşü olmayan tahribatlara uğradı ama şu gerçeği de kabul etmeliyiz artık karşımızda çehresi değişmiş imkanları artmış hedefleri büyümüş bir İstanbul vardır. Eğitimden sağlığa her alanda dünyanın en gelişmiş şehirleri ile yarışan ve çoğunu geride bırakan bir İstanbul’a sahibiz. Ülkemizin kültür sanatına kalıcı iz bırakan bir ser arzumuzu da dile getirdik. Sanatçılarımız gece gündüz çalıştılar ve bu milli eseri ortaya çıkardılar. Kocasinan operası ile AKM’nin resmi açılışını yapıyoruz. İnşa ettiği yüzlerce eser hala dimdik ayakta olan Mimar Sinan’ı böyle bir eserle anmamızı ecdadımıza ve tarihimize vefa borcu olarak görüyorum. Mimar Sinan’ın eserleri sadece taştan topraktan değildir. BU eserlerin asıl önemi ülkemizin önemli sanatçılarından Abidin Dino’nun ifadesiyle İstanbul’un fethi 1453’te başlamış Süleymaniye’nin inşasının bittiği güne kadar sürdürmüştür. Sinan Constantiniye’yi İstanbul yaptı.

TELE 1 EKİBİ AÇILIŞA ALINMADI

Öte yandan AKM’nin açılışına muhalif gazeteciler alınmadı. TELE 1 Muhabiri Engin Açar ve TELE 1 Kameramanı Umutcan Yitük açılışı dışarıdan görüntülemek zorunda kaldı.

Gezi protestolarına katılan 15 kişiye 93 yıl hapis