Teknoloji ürünlerine bu kez de Rusya-Ukrayna savaşı darbe vurdu

Yayın tarihi: 16 Mart 2022 Çarşamba 8:00 am - Güncelleme: 16 Mart 2022 Çarşamba 8:37 am

Uzun bir süredir koronanın gölgesinde maliyet savaşları veren birçok önemli teknolojik ürüne bu kez de Rusya-Ukrayna savaşı darbe vurdu.

Teknoloji dünyası için özellikle son birkaç senedir kabusu yaşıyor demek çok da yanlış sayılmaz. Özellikle 2020 yılından itibaren dünya genelinde etkisini göstermeye başlayan Covid-19 pandemisi, önce ufak çaplı üretim aksamalarına neden olmuş daha sonra özellikle yarı iletken sektörüne darbe vurarak birçok “akıllı” cihazın ya üretimlerini kısıtlamış ya da üretim maliyetlerinin katlanmasına neden olmuştu.

Bu yıl ise, artık yavaşta olsa Covid-19 etkisinin dağılmaya başladığı bir gerçek. Hele son günlerde birçok ülkenin önlemlerini gevşetmeye başlaması, bazı ülkelerde ölüm Covid-19 bazlı ölümlerin grip ölümlerinin bile altına gerilemesi, insanlık adına büyük bir umut olarak görülür hale geldi. Ancak tam da her şey yoluna girmeye başladı derken bu kez de Rusya-Ukrayna savaşı baş gösterdi.

Eğer bu durumun akıllı cihazların üretimini doğrudan etkilemeyeceğini düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Çünkü akıllı cihazların en önemli maddelerinden olan yarı iletkenlerin üretilmesindeki en kilit hammadde olarak gösterilen neon gazının yarısından çoğu Ukrayna’da üretiliyor.

 

Teknoloji ürünlerine

Şimdi sıkı durun, dünya genelinde kullanılan neon gazının yarısından fazlasını üreten ve Ukrayna’da faaliyet gösteren Ingas ve Cryoin isimli şirket, dün yaptıkları açıklamayla Rusya’nın ilerleyişinin bir sonucu olarak üretimlerini durdurduklarını açıkladı. Bunun manası ise Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi halinde bu iki şirket yeniden üretime geçemeyecek.

Bu yeni durum hemen bugünden yarına büyük bir arz sorunu yaratmaz çünkü büyük şirketlerin kendilerine belirli bir süre yetecek kadar neon gazı depoladıkları biliniyor. Ancak asıl korkutan husus, bu depolanan gaz bitene kadar Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş bitmezse işte o zaman ne olacak?

Samsung Galaxy A53 ve A73’ün tanıtım tarihi belli oldu