TEİS’ten yanık kremi açıklaması: Özür bekliyoruz

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2021 Perşembe 5:53 pm - Güncelleme: 5 Ağustos 2021 Perşembe 5:54 pm

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), yangın bölgelerinde yara ve yanık kremi fiyatlarının fahiş şekilde arttığı yönündeki haberlerin ‘gerçeği yansıtmadığını’ açıkladı.

TEİS Yönetim Kurulu, yangın bölgelerinde yara ve yanık kremi fiyatlarının fahiş şekilde arttığı yönündeki haberlere ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Eczacı meslek örgütlerimiz ve eczanelerimiz yangın bölgelerine yara ve yanık merhemi, göz damlası gibi ürünleri bol miktarda Türkiye’nin her yerinden ücretsiz bir şekilde ulaştırmıştır” denildi ve haberlerin düzeltilmesi istendi.

TEİS’in açıklaması şöyle:

“Yangın bölgesinde dağıtılan yara ve yanık kremlerinin fiyatlarının fahiş şekilde arttığı iddiasıyla ilgili yazılı ve görsel medyada yer alan bazı haberler eczacılık camiasını son derece üzmüş ve infiale neden olmuştur. Bazı basın kuruluşlarında yer alan yanık ve yara kremi ile ilgili yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Eczacı meslek örgütlerimiz ve eczanelerimiz yangın bölgelerine yara ve yanık merhemi, göz damlası gibi ürünleri bol miktarda Türkiye’nin her yerinden ücretsiz bir şekilde ulaştırmış ve yine eczacılar vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine vermek için çalışmaktadır.

Ülkemizde satılan tüm ilaçların fiyatını senede bir kere Sağlık Bakanlığı belirlemektedir ve bu belirlenen fiyatın altında ya da üstünde bir ilacın satışının yapılması yasaktır. Dolayısıyla ilaç fiyatları Türkiye’nin her yerinde aynıdır, hiçbir şekilde ilaç fiyatı değiştirilemez. İnternet üzerindeki bazı sanal marketlerde Sağlık Bakanlığı onayı olmadan sahte ve yanıltıcı beyanlarla satılan ve ilaç gibi lanse edilen ürünlerin ise eczanelerimizle hiçbir ilgisi olmadığı gibi bu tip ürünlerin ilaçmış gibi lanse edilerek adeta gizli reklamı şeklindeki bir haber sunumu anlayışını da tasvip etmediğimizi belirtmek isteriz.

Bu tür haberler yapılırken basın meslek ilkeleri gereği meslek örgütlerimizden, Sendikamızdan, Eczacı Odalarımızdan bilgi alınması gerekmektedir. Afet bölgesinde 7 gün 24 saat fedakârca çalışan meslek grubunun ve sadece o meslek grubuna ait ürünlerin bu şekilde lanse edilmesi, halkımızda bir meslek grubuna karşı kin ve öfke oluşturulmaya zemin ve imkân tanıyacak böyle bir haber sunumu yapılması asla tasvip edilecek bir durum değildir. Biz eczacılar olarak; bu haberlerin derhal düzeltilmesini ve eczacılık camiasından açık bir şekilde özür dilenmesini talep ediyoruz.”

Yangın felaketinde 9’uncu gün: 5 ilde 12 yangın sürüyor