‘Tecavüze Uğramış Hasta’ ibaresi bu kez Didim Devlet Hastanesi’nde

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2021 Perşembe 4:57 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2021 Perşembe 4:59 pm

Didim Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde hastaların aciliyetini gösteren triyajda, ‘Tecavüze Uğramış Hasta’ ibaresi yer aldı. Konunun duyulmasının ardından acil serviste yer alan triyaj kaldırıldı.

Gazete Duvar’dan Didem Mercan’ın haberine göre, Aydın Didim Devlet Hastanesi Acil Servis’te hastaların aciliyetini gösteren triyajda Kırmızı, Sarı ve Yeşil olarak 3 farklı renkte kategorilere ayrılan triyaj uygulama tablosundaki sarı alanda stabil olmayan durumdaki hastalar yer alıyor.

Yaklaşık 60 dakika bekleme süresi olduğu belirtilen sarı kategori de solunum sıkıntısı, karın ağrısı, şiddetli bağ ağrısı, hiddetli hasta, alkol zehirlenmesi durumlarına ek olarak ‘tecavüze uğramış hasta’ ibaresi yer aldı. Didim Devlet Hastanesi Başhekimliği, konunun duyulmasının ardından acil serviste yer alan tabloyu kaldırdı. Başhekimlikten yapılan açıklamada, “Tabloyu kaldırdık, gerekli düzenlemeler yapılacaktır, bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz’” denildi.

“BU İBARE KABUL EDİLEMEZ, TECAVÜZ UĞRAMAK BİR HASTALIK DEĞİL”

Konuyla ilgili, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Avukat Arzu Aydoğan, ‘’Söz konusu triyaj çizelgesinde yazan ‘tecavüze uğramış hasta’ ibaresi kabul edilemez. Bir defa bu bir hastalık değildir. İkinci olarak ‘tecavüze uğramış olmak’ halini bu şekilde olağanlaştırmak ve hastalıkmış gibi failden bağımsızlaştırmak bizi şiddetle mücadelede iyi bir yere taşımaz’’ dedi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de yaşanan olay için, “Tecavüz hastalık değildir, kadın-erkek eşitsizliğinin erkek lehine kullanıldığı cinsel şiddettir. Kadın bedeni üzerinde söz sahibi olduğu düşüncesinin bir yansımasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Daha önce benzer bir durum, Mersin Toros Devlet Hastanesi’nde yaşanmış, bekleme triyajında ‘tecavüze uğramış hasta’ ibaresi kullanılmıştı.