TDK, kadını aşağılayan tanımlarda ısrarcı!

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2019 Çarşamba 5:44 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2019 Çarşamba 5:45 pm

Türk Dil Kurumu, kadınlara yönelik tepki çeken tanımlamalarındann geri adım atmadı. Sözlükte kadın kelimesinin karşılığı olarak “analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan”, “erişkin dişi” ve “hizmetçi bayan” gibi cinsiyetçi ifadeler bulunuyor.

Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde kadın kelimesinin karşılığı olarak ‘analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan’, ‘erişkin dişi’ ve ‘hizmetçi bayan’ gibi cinsiyetçi ifadeler yer alırken, örnek cümle olarak Abdülhak Şinasi’nin ‘Yanlarında, kendileriyle ahbaplık edecek dostlar, hizmetlerine koşacak kadınlar veya erkekler görmek isterler’ cümlesine yer veriliyor. TDK, geçen yıldan bu yana tepki çeken bu ifadeleri değiştirmezken, geçtiğimiz yıllardaki ‘müsait’, ‘boyalı’, ‘yollu’, ‘taze’, ‘oynak’ ifadeleri ise mahkeme kararıyla kaldırılmıştı.

Sol haber portalında yer alan haber şöyle: Sözlükte kadın kelimesinin karşılığı olarak “analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan”, “erişkin dişi” ve “hizmetçi bayan” gibi cinsiyetçi ifadeler bulunuyor.

Sözlükte örnek cümle olarak Abdülhak Şinasi’nin “Yanlarında, kendileriyle ahbaplık edecek dostlar, hizmetlerine koşacak kadınlar veya erkekler görmek isterler” ifadesine yer veriliyor.