TCMB’den bankalara mevduat müdahalesi

Yayın tarihi: 28 Haziran 2024 Cuma 5:28 pm - Güncelleme: 28 Haziran 2024 Cuma 5:28 pm

TCMB, son iki ayda 10 puan gerileyen mevduat faizlerini yükseltmek için bankalara TL cinsi finansman sağlamak için gerçekleştirdiği işlemlerin limitlerini aşağı çekti.

Merkez Bankası (TCMB), bankalara TL cinsi finansman sağlamak için gerçekleştirdiği işlemlerin limitlerini aşağı çekerek bankalararası piyasada TL likiditesini azaltacak, mevduat faizlerini yükseltecek bir adım attı.

Bloomberg’den Kerim Karakaya ve Beril Akman’ın haberine göre, TCMB tarafından bankalara gönderilen ve Bloomberg tarafından görülen bir belgeye göre, banka Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası’nda kotasyon yoluyla gerçekleştirilen vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarı limitlerini yüzde 3’ten yüzde 0,5’e indirdi. Banka ayrı bir yazı ile kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen Türk lirası karşılığı altın swap piyasası işlemlerine bugünden itibaren son verildiğini duyurdu.

MEVDUAT FAİZLERİNİ YÜKSELTECEK

TCMB konu hakkında yorum yapmadı. Bu, bankaların TCMB’den lira cinsi borçlanabilecekleri miktarı azaltacak ve dolayısıyla mevduat faizlerinin yükselmesine neden olabilecek bir gelişme.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, üç aya kadar vadeli mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları nisan ayındaki yüzde 68,8’lik zirve seviyesinden 21 Haziran itibarıyla yüzde 58,4’e geriledi. Dün toplanan ve politika faizini %50 seviyesinde tutan TCMB Para Politikası Kurulu, karar metninde, “Likidite gelişmeleri yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır” açıklamasını yapmıştı.

Mevduat faizleri değişti! İşte 1 milyon liranın aylık getirisi

Kaynak: HABER MERKEZİ