TBMM’ye başvuru: Tüm kazanımları ve ayrıcalıkları iptal edilsin

Yayın tarihi: 26 Aralık 2020 Cumartesi 4:45 pm - Güncelleme: 26 Aralık 2020 Cumartesi 4:45 pm

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı ve Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyesi olan Hamza Yerlikaya’nın milletvekili olduğu dönemde aldığı maaşları da dâhil, tüm eski milletvekilliği kazanımlarının ve ayrıcalıklarının iptal edilmesi için TBMM Başkanlığı’na başvuruldu. Yerlikaya’nın lise diplomasının sahte olduğuna ilişkin 2001 tarihli mahkeme kararının ortaya çıkması üzerine Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) TBMM Başkanlığı’na dilekçe ile başvurdu.

Eski milli güreşçi ve AKP milletvekili olan ve halen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı ve Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Yerlikaya’nın “Resmi Belgede Sahtecilik” suçlaması ile 2001 yılında Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı ve lise diplomasının sahte olduğu geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkmıştı.

AKP sahte diplomayı böyle savundu: Gurur duyuyoruz

CEZASI ERTELENSE BİLE MİLLETVEKİLİ OLAMAZ

HKP avukatları da TBMM’ye dün dilekçeyle başvurarak, Hamza Yerlikaya’nın milletvekili olduğu dönemde aldığı maaşları da dâhil, tüm eski milletvekilliği kazanımlarının ve ayrıcalıklarının iptalini talep etti. HKP, Yerlikaya’nın sahtecilik suçu ile yüz kızartıcı suç işlediğini belirterek, “Bir kez sahtecilik yapan ve bu konuda eylem sübutuna dair mahkeme hükmü kurulan kişi, cezası ertelense ya da infazı ertelense de ve hatta affa da uğramış olsa, sahtecilik sübutu sebebiyle artık milletvekili olamayacaktır” dedi.

SAHTECİLİK YAPANLAR MİLLETVEKİLİ OLAMAZLAR

TBMM Başkanlığı’na verilen dilekçe şöyle:

“2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 11. maddesinin f bendine göre ‘affa uğramış olsalar bile’ sahtecilik suçundan mahkûm olanlar milletvekili olamazlar. Yasa koyucu, milletin temsiline ve dahi devletin kamusal temsiline özel önem atfettiği için, doğrudan halkı, toplumu, kamuyu ilgilendiren eylemlerin ve kamusal güveni lekeleyecek maddede sayılan yüz kızartıcı eylem biçimlerinin, kamusal temsile engel olduğunu düşünmektedir çok doğal olarak. Bir kez sahtecilik yapan ve bu konuda eylem sübutuna dair mahkeme hükmü kurulan kişi, cezası ertelense ya da infazı ertelense de ve hatta affa da uğramış olsa, sahtecilik sübutu sebebiyle artık milletvekili olamayacaktır. Gerçekten de sahtecilik eylemi sabit olan bir kişinin TBMM çatısı altında olması meşru olamaz. Milletin temsili böylesi bir yüz kızartıcı suçla bağdaşamaz. Milletvekilliği aktif görevi bitse de yüz kızartıcı suçtan ertelenmiş mahkûmiyeti olan bir kişi, geçmiş milletvekilliği statüsünün nimetlerinden halen faydalanmaya devam edemez”

BÜTÜN KURUMLARDAN İSTİFA ETMELİDİR

Bir de tavsiyemiz olsun kendi alanında gerçekten başarılı bir sporcu da olan Hamza Yerlikaya’ya. Maalesef o, tarihe bir Gazanfer Bilge, bir Koca Yusuf, bir Yaşar Doğu olarak geçme fırsatını kaçırdı. İyi bir sporcunun aynı zamanda ahlâklı olması gerektiğini unuttu. Kasaya, masaya tuş oldu. Tekrar halkın gönlünde taht kurmak istiyorsa, tarihe adını yazdırmak istiyorsa yapacağı tek bir şey var: Hak etmeden yer aldığı bütün kurumlardan istifa etmek, alın teri dökmeden haksız elde ettiği bütün kazançları kamuya iade etmek ve tekrar güreş sporuna dönerek kendisi gibi başarılı güreşçiler yetiştirmek. Ancak o zaman bir ihtimal halkın gönlündeki yere yeniden yerleşebilir. Kendini halka böyle affettirebilir. Bu cesareti gösterebilirse ancak temizlenebilir, AKP’giller’e bulaşmakla üzerine yapışan pisliklerden ancak böyle arınabilir.”