TBMM’de İdlib için toplanan kapalı oturum sona erdi! 10 yıl gizli kalacak…

Yayın tarihi: 3 Mart 2020 Salı 4:27 pm - Güncelleme: 3 Mart 2020 Salı 11:45 pm

İdlib’deki gelişmelerin ele alınacağı TBMM Genel Kurulu kapalı oturumu sona erdi. Oturum 6,5 saat sürdü. Oturumun tutanakları 10 yıl gizli kalacak. TİP vekilleri Erkan Baş ve Barış Atay, basın toplantısı yapmak üzere genel kurulu terk etti.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında açıldı. Oturumda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile Grup Başkanı Naci Bostancı da hazır bulundu.

Saldırıdan beş gün sonraya… AKP’den kapalı oturum teklifi

Meclis Başkanı Şentop oturumu açtıktan sonra, İdlib’deki gelişmelerle ilgili iki bakanın Meclis’i bilgilendirmesini içeren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazısını okudu. Yazının ardından AKP’nin görüşmenin kapalı yapılması yönünde önergesi oylanarak kabul edildi. Daha sonra kapalı görüşme hazırlıkları için birleşime 5 dakika ara verildi.

Meclis, İdlib için kapalı oturumu toplandı

Arada Meclis Genel Kurulu salonunda milletvekilleri dışında sadece sağır ve dilsiz kavaslar kaldı. Bu oturumların tutanaklarının her 2.5 dakikası başka bir stenograf tarafından tutuluyor. Böylece her stenograf salona giriş çıkışıyla birlikte konuşmaların sadece 7.5 dakikasını duyabiliyor. Normal zamanlarda birden fazla kişinin yaptığı tutanakları birleştirme işlemini Tutanak Müdürü yapıyor. Birleştirilen tutanaklar bir zarfa konarak hazır bulunan katip üyeler tarafından mumla mühürleniyor ve Tutanak Müdürü’nün odasındaki kilitli kasaya konuluyor. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar açılmayan ve kilitli kasada tutulan 43 gizli tutanak bulunuyor.

HDP’li Oluç’tan kapalı oturum tepkisi: Neden İdlib kapalı kapılar ardından tartışılacak?

İKİ VEKİL OTURUMU TERK ETTİ

TBMM’de söz alarak iç tüzüğe göre oturumun kapalı yapılamayacağını dile getiren TİP vekilleri Erkan Baş ve Barış Atay’ın itirazı reddedildi. Vekiller, basın toplantısı yapmak üzere genel kurulu terk etti.

TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş “Kapalı oturum kararını kabul etmediğimiz için Genel Kurul’u terk ettik” açıklamasında bulundu.

Baş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “TBMM’nin kapalı oturum kararı yok! AKP ‘görüşme kapalı yapılsın’ önerisi yapacak. Bunun karar olarak haberleştirilmesi ‘zaten böyle olması gerekiyor’ fikrini yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Neyi, kimden saklıyorsunuz? Ölen yoksul emekçi çocukları ne konuşulduğunu da bilmeli. Kapalı oturum yapılıp yapılmayacağına dair usul tartışmasını bile açık olarak yapmaya cesaret edemediler. Halktan gizleyerek halka rağmen halkın geleceğine karar vermek ancak halktan korkanların yapabileceği bir iştir” dedi.