TBMM'de Başkanlık Divanı ve komisyon üyeleri belli olurken, CHP konuya dair Genel Kurul kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

AKP'nin 28'inci Dönem TBMM Başkanlık Divanı üyelerinin partilere göre dağılımına ilişkin önerisi kabul edildi. Kabul edilen öneriye göre; Meclis Başkanvekilleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanının Başkan hariç 20 üyeden kurulması ve görev yerleri dağılımının; AKP Grubuna 1 başkanvekili, 6 katip üye, 3 idare amiri; Cumhuriyet Halk Partisi Grubuna 1 başkanvekili, 3 katip üye, 1 idare amiri; Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Grubuna 1 başkanvekili, 1 idare amiri; Milliyetçi Hareket Partisi Grubuna 1 başkanvekili, 1 idare amiri; İYİ Parti Grubuna 1 katip üye şeklinde olarak belirlendi. https://tele1.com.tr/akpnin-tbmm-baskanlik-divani-uyeleri-belirlendi-862020/

CHP AYM'YE GİTTİ: İPTAL EDİLSİN

CHP, TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşumuyla ilgili TBMM Genel Kurulu kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Başvuru dilekçesinde, Anayasa’nın 94. Maddesi, TBMM İçtüzüğü’nün 9, 10 ve 11. maddelerine aykırı ve eylemli içtüzük ihlali olduğu gerekçesiyle kararın iptali istendi. AYM önünde konuyla ilgili açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır "Gönül isterdi ki, daha ilk oturumda alınan bir karardan dolayı Anayasa Mahkemesi’ne başvurmayalım. Ben bir hukukçu olarak ne kadar AYM’ye başvurursak o kadar mutlu olurum. Çünkü Anayasa’nın ihlalini, Anayasa’ya aykırı kararlar ve yasaların çıkmasını asla istemem. Ama görüyorum ki AKP zihniyeti, daha ilk oturumda, Başkanlık Divanı’nın oluşumunda bir üye için Anayasa’nın 94’üncü maddesini bir yere attı. Bence bu olmamalı… Anayasa’dan, yasalardan, hukuk devletinin normlarından asla ve asla taviz vermemeliyiz. Ama Meclis çoğunluğunu halk iradesiyle sağlayamayan AKP, sürekli olarak Anayasa’yı delip, arkasından dolanıp bu uygulamaları getiriyor. O yüzden bugün Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Çünkü Meclis Başkanı tarafsız değil. Parti üyesi, grup toplantılarında Cumhurbaşkanı’nı kapıdan alıp arabaya kadar götürüyor. O yüzden bu sene de bu dönem de beş yıl içerisinde Anayasa’ya, insan haklarına, kişi güvenliğine aykırı olan tüm yasaları, tüm Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini AYM’ye götüreceğiz" dedi.

ESKİ BAKANLARA MECLİS GÖREVİ

Bu arada komisyonlarda görev alacak üye seçiminin ardından komisyon başkanları seçildi. Milletvekili olan 9 eski bakan komisyon başkanı olarak seçildi. AKP'den Ankara Milletvekili Fuat Oktay Dışişleri Komisyonu, eski bakanlardan İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu İçişleri Komisyonu, Kayseri Milletvekili Hulusi Akar Milli Savunma Komisyonu, İstanbul Milletvekili Murat Kurum Çevre Komisyonu, Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Ordu Milletvekili Mahmut Özer Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Samsun Milletvekili Mehmet Muş Plan ve Bütçe Komisyonu, Ankara Milletvekili Vedat Bilgin Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Bursa Milletvekili Mustafa Varank Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci ise Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı seçildi. Ayrıca, AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel Adalet Komisyonu, Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt Anayasa Komisyonu, Kocaeli Milletvekili Veysel Tipioğlu da Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu başkanlığına seçildi.
Muhabir: Bişar Arslan