TBMM Başkanı Şentop’tan ‘göçmen’ açıklaması

Yayın tarihi: 19 Eylül 2021 Pazar 6:54 pm - Güncelleme: 19 Eylül 2021 Pazar 6:54 pm

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, göçmen politikaları nedeniyle Avrupa Birliği’ni (AB) eleştirerek, “AB verdiği sözleri tutmadığı ve gerekli insani girişimleri yapmadığı sürece göç dalgasının önüne geçilemez. Türkiye daha fazla göçmen alamaz. Herkes payına düşen sorumluluğu almalı” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, İspanya’da bugün başlayacağı ziyaret öncesinde İspanyol haber ajansı EFE’ye verdiği demeçte, “AB’nin sadece finansman yardımı ile göçmen sorununu çözemeyeceğini anlaması gerektiğini, vaatlerin tutulmaması halinde yeni göçmen dalgasının önlenemeyeceğini” kaydetti. AB’nin göçmen politikasını, “sorumsuzca, akıl ve hukuk dışı” olarak değerlendiren Şentop, “AB verdiği sözleri tutmadığı ve gerekli insani girişimleri yapmadığı sürece göç dalgasının önüne geçilemez. Türkiye daha fazla göçmen alamaz. Herkes payına düşen sorumluluğu almalı” diye konuştu. “AB bir entegrasyon programı ile yeterli sayıda göçmeni kabul etmelidir. Ancak mali yükümlülüklerini bile yerine getirmiyor” eleştirisini yapan Şentop, AB’nin göçmen sorununda çözümü finansmanın ötesinde ele alması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye-İspanya ilişkileri Türkiye-İspanya ilişkilerini de değerlendiren Şentop, “Türkiye’nin AB’ye giriş sürecinde İspanya’nın Türkiye’ye karşı ön yargısı olan ülkelere karşı desteği çok önemli. Türkiye ve İspanya’nın çok ortak noktaları var ama son zamanlarda AB ile ilişkilerimiz istediğimiz gibi ilerlemiyor. Bunun da AB cephesinden kaynaklandığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fikri Sağlar’dan Millet İttifakı’na TBMM’den çekilme çağrısı