TBMM Başkanı Şentop’tan alay konusu olan ‘Lozan’ın gizli maddeleri’ iddiasına yanıt

Yayın tarihi: 4 Ocak 2023 Çarşamba 3:40 pm - Güncelleme: 4 Ocak 2023 Çarşamba 3:40 pm

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AKP’li troller tarafından savunulan ve alay konusu olan “Lozan Antlaşması‘nda gizli maddeler var, 2023’te sona erecek. Yer altı kaynaklarını kullanmaya başlayacağız” iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Şentop, “Süre meselesi söz konusu değil, anlaşmada böyle bir şey yok. Bunları ilk duyduğumda espri olarak algıladım” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, AKP’liler tarafından sosyal medyada ve sokak röportajlarında sık sık dile getirilen “Lozan Antlaşması’nın gizli maddeleri var” iddiasına ilişkin açıklama yaptı.

“ESPRİ OLARAK ALGILADIM”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şentop, sosyal medyada alay konusu olan iddialara ilişkin, “Ben bunları ilk duyduğumda espri olarak algıladım” dedi.

Şentop şunları söyledi: “Süre meselesi söz konusu değil, anlaşmada böyle bir şey yok. Gizli madde meselesi de hukukçular açısından tuhaf karşılanacak bir durum. Çünkü, bir anlaşma yapıldığı zaman bu anlaşma, o imzalayan ülkelerin parlamentolarına gelir, orada onaylanır. Gizli olan bir hüküm nasıl parlamentoda onaylanacak, kim bakacak, değerlendirecek de onay verilecek? Uluslararası anlaşmalarda gizli bir hüküm olamaz. Gizli hüküm denilen bir şey varsa anlaşma değildir; anlaşma metninden değildir zaten. Böyle bir şey yok. Süreli de değil, bir uluslararası anlaşmanın gizli maddesi de olamaz; Lozan’ın da yok.”

Cumhurbaşkanlığı’ndan AKP’li trolleri şoke eden ‘Lozan Antlaşması’ açıklaması

 

“LÜZUMSUZ BİR TARTIŞMA”

Mustafa Şentop, “Neden Lozan Antlaşması sık sık böyle tartışılıyor?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Böyle eksantrik tarih yorumları yapanlar var; biraz dikkat çekici, sıra dışı… Ama bunun, özellikle hukukla ilgili bir olaysa söz konusu olan, hukuki realiteden kopmaması lazım. Bir uluslararası anlaşma, bu kadar çok ülkenin hükümetlerinin imzaladığı, meclislerine giden, oralarda görüşülen bir anlaşmanın gizli maddesi nasıl olabilir? Gizli madde olduğu iddia edilen şeyler varsa da bunlar anlaşma değildir, anlaşma hükmü olamaz. Bu gayet lüzumsuz bir tartışma.”

HER 100 KİŞİDEN 48’İ GİZLİ MADDE YALANINA İNANIYOR

Öte yandan Konda Araştırma’nın geçtiğimiz günlerde yayınladığı ‘Lozan Araştırması’nda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Anket sonuçlarında, “Lozan’ın gizli maddelerine inanıyor musunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 48’inin ‘evet’ yanıtını verdiği belirtildi. Bu oran, üniversite mezunları arasında ise yüzde 43 düzeyinde gerçekleşti.