“Tayyip Erdoğan tam bir kadın düşmanı” diyen Sebahat Tuncel’e 11 ay hapis cezası

Yayın tarihi: 17 Eylül 2020 Perşembe 3:11 pm - Güncelleme: 17 Eylül 2020 Perşembe 3:11 pm

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel , “Tayyip Erdoğan tam bir kadın düşmanıdır” sözleri gerekçe gösterilerek 11 ay hapis cezası verildi.

DBP eski Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel hakkında 2016 yılında yaptığı bir konuşmada geçen “Tayip Erdoğan tam bir kadın düşmanıdır” sözleri nedeniyle açılan davada karar verildi. Cumhurbaşkanına hakaretten açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mütalaasını sunan savcı, Tuncel hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istedi.

Tuncel’in avukatı Şivan Cemil Özen, Cumhurbaşkanına hakaret suçu kapsamında değerlendirilen cümlenin, şahsa ve yaptığı göreve yönelik alenen hareket içermesi gerektiğini belirterek, “Müvekkil, ‘Recep Tayyip Erdoğan kadın ve Kürt düşmanıdır’ şeklinde iki cümle sarf etmiştir. Tabii ki bir tüm konuşmanın içerisinden iki cümleyi cımbızlamak, anlamından uzaklaştırma anlamına geliyor. Zira bu husus ile ilgili AİHM’in ‘Caltees’ İspanya kararında konuşmanın bir bütün olarak ele alınması gerektiği, bir tespit yapılması halinde bu hususun cümlenin içerisinden birkaç cümle çıkarılması sureti ile hakaret suçu oluşturamayacağı ön görülmüştür. Müvekkilimizin kullandığı ifadeler ifade özgürlüğü kapsamındadır” ifadelerini kullandı.

Özen, müvekkilinin beraatini talep etti. Mahkeme, suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman, suç nedeniyle meydana gelen zararın ağırlığı, sanığın kastının yoğunluğu gerekçesiyle Tuncel hakkında 11 ay 20 gün hapis cezası verdi.