Tayvan liderinden Çin tatbikatı açıklaması

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2022 Cuma 10:30 am - Güncelleme: 5 Ağustos 2022 Cuma 10:30 am

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, Çin Ordusu’nun askeri tatbikatına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tayvan lideri, uluslararası topluma destek çağrısı yaptı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, üçüncü dünya savaşı çıkarma pahasına Tayvan’ı ziyareti üzerine Çin’in askeri tatbikat başlatmasına Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen tepki gösterdi. Tayvan lideri Çin’in Tayvan karasularına füzeler fırlatmasını ‘sorumsuzca bir eylem’ olarak nitelendirirken bölgede askeri tehditleri artırdığını ifade etti.

Tsai Ing-wen, “(Çin’in eylemleri), Tayvan Boğazı’ndaki statükoya zarar veriyor ve egemenliğimizi ihlal ediyor” dedi.

Tayvan lideri, Tayvan’ın egemenliğini savunacağını belirterek, Pekin’e “akıl ve itidale hareket etme” çağrısı yaptı. Hükümetin limanlarda ve havaalanlarındaki faaliyetlerin sorunsuzca yürütülmesi ve finans piyasalarının istikrarlı işleyişi için gerekli tedbirleri alacağını ifade eden Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, Tayvan ordusunun da tatbikat bölgelerinde teyakkuz seviyesi artırdığını bildirdi.

“Uluslararası toplumu Tayvan’ın demokrasisini destekleme ve Çin’in tek taraflı ve akıl dışı askeri eylemlerine karşı çıkmaya çağırıyoruz.” diyen Tayvan lideri, Çin’in eylemlerini eleştiren ortak açıklama yayımlayan G7 ülkelerine, “Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı destekleri için” teşekkür etti.

Çin tatbikata başladı! Balistik füzeler ateşlendi