Taş ocağına karşı mücadele eden köylü kadınlar: Asker, anneyi dövmez

Yayın tarihi: 12 Şubat 2021 Cuma 2:19 pm - Güncelleme: 12 Şubat 2021 Cuma 3:16 pm

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Sakarya’nın Karasu ilçesi Hürriyet Mahallesi’nde yapılmak istenen taş ocağı ve mıcır tesisine karşı mücadele eden köylüleri ziyaret etti.

CHP Sakarya Milletvekili Özkoç, Karasu köylülerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Hürriyet Mahallesi’nde yapılmak istenen taş ocağından dert yanan bölge halkı, yaşam alanlarının korunmasını istiyor.

Özkoç, parti ayrımı yapılmaksızın doğanın, kültürün hep birlikte korunması gerektiğini vurgularken köylü bir kadın, daha önce yaptıkları eylemi anımsatarak, “Biz askerle karşı karşıya geliyoruz. Bu ne demektir? Anneleri mi dövecekler? Asker anneyi dövmez, anne de askere karşı gelmez” dedi.

“ÖLENE KADAR BU İNSANLARIMIZIN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİM”

Bölge halkının geçimlerini tarımdan sağladığına işaret eden CHP’li Özkoç da şunları söyledi:

“Bu insanlar şu an tarlada. Hani diyorlar ya yerli domates, yerli sebzeler… Bu insanların yaşam alanlarını yok edersek, bu feryadı duymazsak, iki tane taş ocağı sahibine, madenciye buraları peşkeş çekersek o zaman yok ettiğimiz insanlar işte benim etrafımda oturuyor. Diyor ki adam ‘az önce tarlada çalışıyorduk, kendi yiyeceğimi sağlamak için. Duyduk ki geliyormuşsun, geldik, feryadımızı duyurasın diye. Ama bir lokma bir şeyimizi yemeden de gitme diye’. Ben ölene kadar bu insanlarımızın sesi olmaya devam edeceğim.

AKP, MHP, CHP, İYİ Parti falan demeden, yaşadığımız toprakları, kültürümüzü birlikte yaşatacağız. İşte böyle misafirperverler, işte böyle yüreklerini ortaya koyuyorlar. Az önce annem, ‘Ben böyle çalışarak çoluğumu çocuğumu okutuyorum’ diyor.”

“ASKER ANNEYİ DÖVMEZ, ANNE DE ASKERE KARŞI GELMEZ AMMA VELAKİN”

Köylü kadın ise Özkoç’a, “Benim gibi yüzlerce insan, anneler. Biz askerle karşı karşıya geliyoruz. Bu ne demektir, anneleri mi dövecekler? Ellerinde coplar. Onlar niye geldi? Bizi oradan koldan tutup atacaklardı demek ki. Asker anneyi dövmez, anne de askere karşı gelmez. Amma velakin sorun vatan olunca, vatan içinde vatan olunca anneler karşı gelir!” diyerek daha önce yaptıkları eylemde jandarma ile karşı karşıya kalmalarını anımsattı.

Geçimlerini tarım ve hayvancılıktan sağlayan köylüler, çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu alınmadan bölgenin ruhsatlandırıldığını belirterek yeşil alanlarının korunması gerektiğini vurgulamışlardı. Göçmen kuşların barındığı bir alan olduğunu söyleyen köylüler, çok sayıda endemik bitki türünün de bulunduğunu ifade ederek karşı çıkmışlardı.