ABD, tartışmalı ilacın kullanımını iptal etti

Yayın tarihi: 16 Haziran 2020 Salı 11:08 am - Güncelleme: 16 Haziran 2020 Salı 11:10 am

Uzmanlar arasında tartışmalara neden olan ve ABD Başkanı Trump’ın “İki hafta kullandım, yan etkisini görmedim” dediği ilacın kullanımı iptal edildi. ‘Hidroksiklorokin’ isimli ilaç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından da tedavide başarılı olarak sunulmuş ve bir milyon kutu stoklandığını söylemişti.

ABD’de Gıda ve İlaç İdaresi (FDA),yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde hidroksiklorokin kullanımını ”faydasız” olduğu gerekçesiyle iptal ettiğini duyurdu.

FDA’dan yapılan yazılı açıklamada, ”Büyük kliniklerde yapılan araştırmalardan elde edilen yeni bilgileri inceledikten sonra, ajans önerilen doz rejimlerinin antiviral etki yaratma olasılığının düşük olduğuna inanıyor” ifadesi kullanıldı.

Koronavirüs tedavisi: Deneysel ilaçlar tedavi mi ediyor hasta mı?

BAKAN KOCA: STOKLADIK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Hiçbir ülke pozitif, şüpheli bütün vakalarda hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Şu an dünya bu ilacın peşinde. Ama biz bir milyon kutuya yakın ilacı daha baştan stokladık” demişti.

Sıtma ilacı tedavisinde kafalar karıştı. DSÖ’nün durdurun çağrısına farklı görüşler geldi

DSÖ, ASKIYA ALMIŞTI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Ghebreyesus, 25 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Dayanışma Denemesi Yürütme Grubu”nun toplandığını ve Kovid-19 hastalarının tedavilerinde hidroksiklorokin isimli ilacın kullanımının “güvenlik endişeleri” nedeniyle askıya alındığını bildirmişti.

DSÖ, Bakan Koca’nın korona tedavisinde başarı sebebi olarak gösterdiği ilacın kullanımını askıya aldı

Tıp dergisi Lancet tarafından yapılan araştırmada da sıtma ilacı hidroksiklorokinin tek başına veya antibiyotikle kullanımının Kovid-19 hastalarında fayda sağlamadığının görüldüğü kaydedilmişti.

Öte yandan, ABD Başkanı Trump, 19 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Son birkaç haftadır önlem amaçlı hidroksiklorokin kullanıyorum.” ifadesini kullanmış, bunu kendisinin istediğini doktorlarının da itiraz etmediğini vurgulamıştı.