Tarsus Belediyesi, bölgenin ilk sıfır atık getirme merkezini şehre yerleştirdi

Yayın tarihi: 4 Mart 2021 Perşembe 3:09 pm - Güncelleme: 4 Mart 2021 Perşembe 3:09 pm

Tarsus Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Sıfır Atık’ yönetmeliğinde yayınlanan tüm kriterleri yerine getirerek, Sıfır Atık Yönetim Sistemini kurmasının ardından, Sıfır Atık Getirme Merkezlerinin ilkini şehrin işlek bir noktasında halkın hizmete sundu.

Tarsus Belediyesi, Sıfır Atık Projesi’ni hayata geçirmek üzere 09 Haziran 2020 tarihinde Çukurova bölgesinin ilk ‘Atık Getirme Merkezini’ kurmasının ardından 29 Aralık 2020 tarihinde Sıfır Atık Belgesi’ni aldı. Tarsus Belediyesi bu kapsamda merkez kampüs ve ek binalarının tümünde sıfır atık yönetim sistemine geçmiş oldu.

SIFIR ATIK GETİRME MERKEZİ STANTLARI GERİ DÖNÜŞÜM MALZEMELERİNDEN ÜRETİLİYOR

Sıfır Atık Projesi kapsamında, yürütülen çalışmalar ile geri dönüşebilen atıklar, tekstil atıkları, elektrikli ve elektronik atıklar, ekmek atıkları, atık pil ve bitkisel atık yağlar için toplama merkezleri oluşturan teknik elemanlar stantlar için gerekli parça ihtiyaçlarını ise hurda malzemelerden karşılıyorlar.

Vatandaşların değerlendirilebilir atıklarının belli noktalarda toplanabilmesi için Tarsus Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Mersin genelinde ilk toplama merkezini Kleopatra Kapısı mevkine yerleştirerek hizmete sundu. Sisteme entegre olarak Mobil Atık Getirme Merkezini de oluşturan Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri atıkları kaynağında ayrı ayrı toplayacak. Bu kapsamda atıkların bulunduğu yerden alınmasını isteyen vatandaşlar 6161100 atık hattından ya da ALO 153’ü arayarak talep oluşturabilecek. Talepler doğrultusunda çöp taksiler atıkları toplayacak.

Tüm vatandaşların, dönüştürülebilir atıklarını Atık Getirme Merkezi’ne ulaştırabileceklerini söyleyen Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, “Tarsus Belediyesi olarak Sıfır Atık Projesi kapsamında ‘Atık Getirme Merkezi’ni oluşturduk. Halkımızın temiz bir çevre ve gelecek için dönüştürülebilir atıklarını, Kleopatra Kapısı civarında kurduğumuz Sıfır Atık Getirme Merkezimize getirmelerini istiyoruz. Atıkların kaynağında ayrıştırılması ve etkin atık yönetimi ile doğal kaynak kullanımının en aza indirilmesi, çevresel kirlilik yükünün azaltılması ve geri dönüşebilir atıkların ekonomiye kazandırılması için vatandaşlarımızdan evsel atıklar ile geri dönüşüm atıklarını ayrıştırmalarını istiyoruz. Böylece hem ekonomiye katkı sağlamış hem de çevreyi ve doğayı korumuş olacağız,” dedi.

SIFIR ATIK GETİRME MERKEZLERİ ŞEHRİMİZİN BELİRLİ NOKTALARINA KURULMAYA DEVAM EDİLECEK

Başkan Bozdoğan ‘Sıfır Atık Getirme Merkezlerinin’ ilerleyen zamanlarda ilçemizin belirli noktalarına kurulmasına devam edilecek. Halkımız kâğıt, plastik, cam, metal (içecek yiyecek kutuları), elektronik atıklar (küçük ev aletleri), pil atıkları, araba aküleri, evlerde kullanılan bitkisel atık yağları bu merkezlerimize getirebilirler. Toplanan atıkları Belediye olarak kaynağında ayrıştırarak lisanslı firmalara ulaştırıp bertaraf veya geri kazanımlarını sağlayacağız. Bu şekilde hem kentimiz hem ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmuş olacağız. Vatandaşlarımızdan bu konuda duyarlı davranmalarını beklemekteyiz, şeklinde konuştu.