Tarık Balyalı Esenyurt’taki rantı anlattı: Maketten evleri vatandaşlara sattılar

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2021 Cumartesi 8:12 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2021 Cumartesi 8:22 pm

TELE1 – İrem YILDIRIM

Suç örgütü lideri Sedat Peker, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Soylu’nun kasası” diyerek Yüksel Özyurt ve Orhan Özyurt‘un isimlerini verdi. Yüksel Özyurt ve Orhan Özyurt’un Esenyurt’ta yaptıklarına dikkat çeken Peker’in iddialarını İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı’ya sorduk.

Yüksel Özyurt ve Orhan Özyurt’un Esenyurt Üniversitesi’nin sahipleri olduğunu yazan Peker, “Bu kardeşler sahibi oldukları Özyurt A.Ş.’yi konkordato ilan ettirerek, karun kadar zengin oldukları halde, alacaklıların paralarının üstüne çökmüşlerdir” diye yazdı. Yüksel Özyurt ve Orhan Özyurt’un 400 rezidans sahibi olduğunu öne süren Peker, bu isimlerin devlet arazisine iki bina yapıp birini belediyeye birini de kaymakamlığa kiraladığını belirtti.

Peker, “Esenyurt Belediyesi el değiştirene kadar o ilçedeki hemen hemen bütün gökdelenleri senin ortağın olan bu iki kardeş yaptı (usulsüz imar değişiklikleri sayesinde). Yani yine milletin hakkını çaldınız” ifadelerini kullandı.

PEKİ ESENYURT’TA NELER YAŞANDI?

İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, AKP döneminde Esenyurt’ta yaşanan imar rantını TELE1’e anlattı. Balyalı, ruhsatlar ile pratiğin örtüşmediğini söyledi ve “Belediye dahil olmadan bu işe ortak olmadan bu iş yapılamaz” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Esenyurt’ta binlerce konut mağduru olduğunu da hatırlatan Balyalı, “Maketlerden insanlara evler sattılar ve firmalar batınca bu insanlar evlerini alamadı” da dedi.

Balyalı TELE1’e şunları açıkladı:

“Kağıt üzerinde görünenle gerçek uyuşmuyordu. Özellikle ruhsatlarda binalar 5-10-15 kat gösterilirken pratikte o firmaların verilenden iki katı üç katı daha fazla inşaat yapmasına izin verdiler. Bu 20-30 apartman-bina değil, yüzlerce binada oldu. Doğaldır ki bir şekilde belediye dahil olmadan, bu işe ortak olmadan bu iş yapılamaz. Milyar dolarlık rant var orada bir paylaşım olduğu belli ama bu paylaşımın taraflarınız biz bilemeyiz. Dava ettiğimiz ve sonuç aldığımız birçok durum var fakat gelinen noktada bütün Esenyurt kaçak bir yer haline geldi. Ve orayı kurtaramayacak hale getirdiler. 1 milyon kişinin yaşadığı, neredeyse hiçbir yeşil alanın olmadığı, kontrolsüz bir ilçe oldu Esenyurt. Esenyurt’taki imar rantı üzerinden kitap yazılır, öyle böyle bir imar rantı yok orada. Bir yandan da orada binlerce konut mağduru da var. Devasa imarlara rağmen batan firmalar oldu. Maketlerden insanlara evler sattılar. Bu insanların paralarını aldılar ve evlerini yapmadılar. Dolandırıcılık kısmı da var bir yandan.